Koopgids: tips voor kopen van een multifunction

Door: redactie-besteproductnl | 13 juli 2009 15:07
BesteProduct geeft tips voor kopen van een multifunction, met informatie over printmethode, prijs, resolutie, kleur en afdruksnelheid.
Advies over de aankoop van een all-in-one

TIP 1:Bespaar niet op een multifunction

Een multifunction is veelzijdiger dan een flatbed of filmscanner, maar aan de prijsmerk je het niet. Je hebt volgens Mossink al een multifunction voor honderd euro. ,,Kijkechter niet naar de aankoopprijs! Een printer van 180 euro kan op langere termijnveel goedkoper zijn dan een printer van honderd euro", legt de expert uit. ,,Dekosten van inktcartridges kunnen namelijk veel hoger uitkomen. Over een periodevan drie jaar kan dit wel het tienvoudige zijn van de aanschafprijs."

TIP 2:Printer, scanner, fax en kopieerapparaat?

De meeste all-in-ones kunnen printen, kopiëren en scannen. Dat zijn standaardfunctiesgeworden voor een multifunction. Volgens Mossink is dat bij faxen een ander verhaal. ,,Sommige multifunctions zijn niet met deze optie uitgerust. E-mail zal op langeretermijn de fax vervangen. Kijk goed of jouw gewenste functies er op zitten."

TIP 3:Printmethode: inkjet of laser?

Bij de multifunction moet je kiezen tussen de printmethoden inkjet of laserprinter.Die keuze is volgens Mossink hetzelfde als bij een losse printer. ,,Kies voor eeninkjet als je weinig tot gemiddeld print. Denk er ook aan dat je met de inkjet beterekwaliteit foto's kunt afdrukken." Aan de andere kant moet je een laserprinter prefererenals je gemiddeld tot veel afdrukt. Mossink: ,,Vooral als je de multifunction gebruiktvoor kantoorwerkzaamheden, zoals documenten of rapporten, is een all-in-one metlaserprinter zeker aan te raden."

TIP 4:Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld

Als consument wil je goede afdrukken en scans maken met een multifunction. Hierinspeelt de resolutie een belangrijke rol. De tekst en afbeeldingen bestaan uit allerleikleine puntjes (pixels genoemd) die het beeld creëren. Hoe meer puntjes (dus hoehoger de resolutie), hoe gedetailleerder het beeld. Mossink: ,,Voor tekst heb jeminder resolutie nodig dan voor foto's of andere afbeeldingen. Voor tekst heb jevoldoende aan 600 dots per inch, terwijl de minimale resolutie voor goede foto's2400 dpi is."

TIP 5:Kleur is geen zekerheid

Voor kantoorwerkzaamheden is kleur bijna overbodig, maar nu de gewone consumentde multifunction heeft ontdekt, is de behoefte aan kleur ook toegenomen. Even sneleen fotootje in kleur scannen om hem vervolgens af te drukken of te versturen viae-mail. Of misschien wil je gewoon je afbeelding in kleur kopiëren. Kleur is noggeen zekerheid bij een all-in-one: of het nu gaat om afdrukken, faxen, scannen,e-mailen of kopiëren. Je kunt op de ranglijst met beste multifunctions selecterenwelke functies je in kleur wilt uitvoeren.

TIP 6:Let op handige gebruiksopties

Voor zakelijk gebruik heeft de multifunction een aantal zeer handige features. Zokun je met de autoduplexer kosten en tijd besparen door automatisch dubbelzijdigte printen. Rapporten en documenten zijn hierdoor snel afgedrukt. Wil je de werktijdverder terugdringen, zorg er dan voor dat je multifunction een automatische documentdoorvoer heeft (ADF, Engels: sheetfeeder), adviseert Mossink. ,,Hiermee kun je eenstapeltje A4-papier binnen no-time kopiëren. Een zeer aantrekkelijke en handigeoptie. Let wel op: deze functies zitten niet standaard op een all-in-one."

TIP 7:Hou de afdruksnelheid in de gaten

Neem de genoteerde printsnelheid van de multifunction, 'getest' door de fabrikant,met een grote korrel zout. Deze printerproducenten publiceren volgens Mossink deafdruksnelheid veelal in de draft-mode in plaats van een standaard programma. Hetresultaat is dat de prints er sneller uitkomen, maar de kwaliteit ronduit abominabelis. Mossink: ,,Staat er bij de printer aangegeven dat deze 30 pagina's per minuutprint, let dan op dat dit in de praktijk minder is."

Printexpert

Bart Mossink is mede-eigenaar van Printer.com, een Nederlandse website waarop bezoekersdoor middel van zes stappen de ideale printer kunnen vinden. Tevens worden de prijzenvan printers en inkt vergeleken en vind je op deze website het laatste nieuws inde printerwereld.