Volg ons
Advies over de aanschaf van een flatbedscanner

Koopgids: tips voor kopen van een flatbed

Epson Perfection v350 Ondanks de opmars van de multifunction siert de flatbed nog steeds menig werkkamer. En dat zal volgens scanexpert Wim Buiskool van Digital-Scan.nl ook niet veranderen. ,,Losse scanners blijven op de markt. Vooral voor de professionele eindgebruiker zijn ze essentieel." Toch is de flatbed ook geschikt voor de 'gewone' consument. BesteProduct.nl geeft je zeven tips zodat jij een goede flatbedscanner kunt kopen.

TIP 1: Bespaar niet op een flatbed

Een cliché, maar daarom niet minder noemenswaardig: bezuinig niet! Een lage prijs is aantrekkelijk, maar de werkelijkheid is natuurlijk dat je voor kwaliteit betaalt. Wat heb je aan een voordelige scanner waarmee je weinig kan of waarmee je na drie maanden weer naar de winkel moet? En de kwaliteit van de geleverde scans zijn vaak ronduit dramatisch. Volgens Wim Buiskool hoef je niet diep in de buidel te tasten voor een goede scanner. ,,Voor de meeste consumenten zijn A4-flatbeds van rond de honderd euro prima geschikt. Een goede flatbedscanner voor hobbyisten kosten zo'n tweehonderd euro." Gebruik je de flatbed voor zakelijke doeleinden, dan ben je wel duurder uit. Buiskool: ,,Een professional moet rekenen op een bedrag vanaf 350 euro."

TIP 2: Hoe hoger de resolutie, hoe beter de scan

Met de flatbed wil je je documenten of afbeeldingen zo mooi mogelijk kunnen scannen. De resolutie, het aantal beeldpunten van een afbeelding, bepaalt de kwaliteit van een scan. Hoe hoger het aantal pixels, hoe beter de scan. ,,Koop wel een scanner met een zo hoog mogelijk 'echte' (optische) resolutie", vertelt Buiskool. ,,Let niet op de geïnterpoleerde (maximale) resolutie." Voor professioneel gebruik raadt de scanexpert een minimale optische resolutie aan van 4800 x 9600 dpi (dots per inch). Buiskool: ,,Gewone gebruikers kunnen al goede scans maken met een optische pixelwaarde van 2400 x 4800 dpi."

TIP 3: Neem een scanner met kleurdiepte van 48 bits

De term kleurdiepte geeft het aantal kleuren weer dat het apparaat kan onderscheiden. Een kleurdiepte van 48 bit is voor de huidige generatie flatbedscanners inmiddels standaard. Toch kom je nog steeds scanners tegen die deze waarde niet halen. Bij 24 bit (17 miljoen kleuren) heb je al een degelijke kwaliteit. ,,Toch raad ik de consument aan een scanner aan te schaffen met een kleurdiepte van 48 bit", adviseert Buiskool. ,,Met deze bitwaarde worden kleuren zeer natuurgetrouw weergegeven." Professionals kunnen zelfs gaan voor een kleurdiepte van 96 bit.

TIP 4: Kijk naar het beschikbare papierformaat

De meeste consumenten scannen thuis op A4-formaat. De scanoppervlak van A4 (216 x 297 mm) wordt dan ook als maatstaf gebruikt voor een flatbedscanner. Wil je grotere documenten inscannen, zoals posters of presentaties, dan kun je een A3-flatbed overwegen. De koop van een A3-scanner merk je wel in je portemonnee. Buiskool: ,,Scanners die dit formaat digitaliseren, zijn aanzienlijk duurder dan A4-flatbeds. Voor deze apparaten moet je toch op 500 euro rekenen." Scan je zelden A3, dan is er nog een andere creatieve oplossing. Met een A4-flatbed kun je een afbeelding of foto in delen digitaliseren en het met software weer tot een geheel maken.

TIP 5: Scan geen kleinbeeldfilm met een flatbed

Op zolder kun je van alles tegenkomen; zo ook oude dia's en negatieven. Het digitaliseren van dit soort kleinbeeldfilm is ook mogelijk met een flatbed. Daarvoor heb je een speciaal opzetgedeelte nodig: de transparantenadapter. Deze wordt veelal bij de flatbed geleverd. Door Buiskool wordt sterk afgeraden op deze manier transparante beelden te digitaliseren. ,,De kwaliteit van de scans is niet om naar huis te schrijven", waarschuwt de kenner. ,,Bovendien moet je lang wachten voordat de scan gemaakt is. Zo is vier minuten per scan geen uitzondering." Voor incidenteel gebruik hoef je niet per se een filmscanner te kopen. Maar wil je met een scanner vooral transparante beelden scannen, kies dan voor een filmscanner.

TIP 6: Kies voor de juiste software

Bij een scanner wordt altijd software meegeleverd. Met deze software kun je bepaalde functies instellen (zoals kleurherstel of ADF) zodat je mooiere scans krijgt. ,,Als je een dure scanner koopt zal daar ook ingewikkelde software bij zitten, waarmee je wel veel mogelijkheden hebt", verklaart Buiskool. ,,Vaak heeft de eenvoudige gebruiker deze helemaal niet nodig." Kun je niet met de bijgevoegde software overweg, dan kun je altijd een ander programma aanschaffen. Zo zijn Vuescan en Silverfast zijn uitgebreide, gebruiksvriendelijke programma's. Kijk wel goed na of de belangrijkste opties in de software zit.

TIP 7: Inspecteer de scanner goed

Uiterlijk kan bedriegen. In vergelijking met andere elektronische apparatuur is de scanner een gevoelig apparaat, dus is een goede inspectie aan te raden. Buiskool: ,,Zijn de scharnieren van de deksel in orde? Is de glasplaat helder? En zit er bij de scanner een duidelijke gebruiksaanwijzing en een garantieregeling? De koper moet er op letten of het apparaat wel degelijk is uitgevoerd, want soms schort daar nog wel het een en ander aan."

Scanexpert

Wim Buiskool is eigenaar van Digital-Scan.nl, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het digitaliseren van dia's, (glas-)negatieven, APS, foto's en documenten voor particulieren als voor professionele doeleinden (fotografen, bedrijven en musea).