Scheerapparaat: koopgids en overzicht scheerapparaten

Door: redactie-besteproductnl | 26 februari 2013 17:14
Scheerapparaat kopen? Lees onze handige tips als je een scheerapparaat wilt kopen.
Scheerapparaat koopgids

Verkorte koopgids scheerapparaten

Als je weinig tijd hebt, vind je hier een beknopte koopgids voor scheerapparaten kopen. Wil je meer informatie, ga dan naar de uitgebreide koopgids eronder.

Stap 1: Welk type baardgroei heb ik?

LichtMiddelzwaarZwaar
Lichte baardmiddelzwarebaardzware baard

Stap 2: Hoeveel geld moet ik uitgeven voor een scheerapparaat?

Houd voor een goede indicatie de volgende bedragen aan:

  • Lichte baardgroei -> Besteed niet meer dan 70 euro
  • Middelzware baardgroei -> Besteed tussen de 70 en 200 euro
  • Zware baardgroei -> Besteed tussen de 200 en 350 euro

Stap 3: Kies ik voor een scheerapparaat met een folie of roterend scheersysteem?

  • Lichte baardgroei ->Roterend.
  • Middelzware baardgroei -> Roterend en folie
  • Zware baardgroei -> Folie
  • Gevoelige huid -> Folie
  • Langere haartjes scheren-> Roterend.

Als je al een poos met een systeem geschoren hebt, en je kiest voor een ander systeem, moet je huid wennen. Een geïrriteerde huid is het gevolg.

Stap 4: Extra opties voor je scheerapparaat

1. Nat of droog scheren?

Pluspunten van nat scherenMinpunten van nat scheren
Fris gevoelHet kan een bende worden
Nat gezicht scheren/onder de doucheSlecht zicht op waar je gebleven bent
Makkelijker schoon te makenJe moet scheerschuim kopen
Kans op huidirritatie is lagerAanschaf emulsie duur

2. Reinigingssysteem

Pluspunten van een reinigingssysteemMinpunten van een reinigingssysteem
Erg gemakkelijkVloeistof/pads duur in aanschaf
Zeer hygiënischAanschaf apparaat rond 100 euro

3. Ingebouwde tondeuse/timmer?

4. Contourvolgend, ofwel sneller klaar?

Vergelijk scheerapparatenAls je weet welk type scheerapparaat je wilt kopen, bekijk dan de ranglijst met de beste scheerapparaten. Wij hebben testen van experts en gebruikersreviews verzameld. Raadpleeg ook onze prijscheck voor de laagste prijs.

Uitgebreide koopgids scheerapparaten

Het beste scheerapparaat bestaat niet! Een scheerapparaat is namelijk heel persoonlijk. Jouw type huid en de sterkte van je baardgroei kunnen bijvoorbeeld heel anders zijn dan die van je buurman. Misschien heb je altijd gewerkt met een goedkoop roterend scheersysteem en ga je je van de een op andere dag scheren met een duur folie scheerapparaat. Kan dat even tegenvallen.

Stap 1: Welk type baardgroei heb ik?

Een goede eerste stap bij het kopen van een scheerapparaat is dan ook je eigen baardgroei onder de loep nemen. Welk type baardgroei heb ik?

Om het simpel te houden, kun je drie typen baardgroei van elkaar onderscheiden:

  • Licht
  • Middelzwaar
  • Zwaar

Om je te helpen, zie je hieronder enkele foto’s waarmee je je kunt vergelijken:

Lichte baardgroei:

Bij een lichte baardgroei groeien je haartjes in kleine eilandjes, verspreid over je gezicht. Je haartjes zijn verder vrij dun. Als je een paar dagen geleden geschoren hebt en je hand over je gezicht haalt, voelt je gezicht nog steeds redelijk zacht aan.

Lichte baardgroei

Middelzware baardgroei

De haartjes zitten een stuk dichter bij elkaar dan bij een lichte baardgroei, maar kunnen nog wel in groepjes verschijnen en niet het hele gezicht bedekken. De haartjes moeten een bepaalde lengte hebben, wil je een baardgroei kunnen waarnemen. Je hebt waarschijnlijk middelzware baardgroei als je je meer dan 2/3 keer per week moet scheren.

Middelzware baardgroei

Zware baardgroei

Als je haartjes zeer dicht op elkaar groeien, heb je zeer waarschijnlijk een zware baardgroei. Je haartjes hoeven niet heel lang te zijn om al echte baardgroei te laten zien. Als je je een dag geleden hebt geschoren en je gaat met je hand over je gezicht, voelt het als een schuurpapiertje. Je moet je elke dag scheren.

Zware baard

Twijfel je nu welk type baardgroei je hebt, doe er dan verstandig aan jezelf een dikker type baardtype toe te dichten.

Stap 2: Hoeveel geld moet ik uitgeven voor een scheerapparaat?

Nu we hebben vastgesteld welk type baardgroei je hebt, kunnen we eigenlijk al bepalen in welk segment we het beste scheerapparaat voor jou moeten zoeken.

  • Als je er zojuist bent achter gekomen dat je een lichte baardgroei hebt, kun je jezelf in je handen knijpen. Je hoeft namelijk niet veel geld uit te geven! Simpel gezegd: het is onzin veel geld uit te geven aan een scheerapparaat als je een lichte baardgroei hebt. Zoek naar scheerapparaten van onder de 70 euro.
  • Heb je een middelzware baardgroei, dan kun je kiezen. Als je geld wilt besparen, schaf dan een midrange model aan. Zoek dan naar modellen tussen de 70 en 200 euro. Je behaalt betere resultaten met een high end model. Het verschil zit hem voornamelijk in het aantal mesjes, de kwaliteit van de mesjes, de scheertechniek en het aantal extra opties van het model. Voor een high end model ben je tussen de 200 en 350 euro kwijt.
  • Indien je een zware baardgroei hebt, haal je veruit de beste resultaten met een high end model. Je kunt eventueel uit de voeten met een midrange model, maar dat levert gegarandeerd meer frustraties op.

Stap 3: Kies ik voor een scheerapparaat met een folie of roterend scheersysteem?

Bij scheerapparaten zijn twee soorten scheersystemen te onderscheiden. Er zijn scheerapparaten die een rotatiesysteem hebben en scheerapparaten met een systeem dat vibreert achter een metalen folie, ook wel het foliesysteem genoemd. De keuze tussen deze twee systemen is de belangrijkste die je gaat maken.

Philips en Braun zijn de grootste spelers op het gebied van scheerapparaten. Philips richt zich op de roterende scheersystemen, Braun stort zich volledig op het foliesysteem. Panasonic en Remington maken scheerapparaten die zowel een rotatie- als een foliesysteem hebben.

RotatiesysteemFoliesysteem

Wat is nu het verschil tussen het rotatiesysteem en het foliesysteem?

  • Bij een rotatiesysteem heeft het scheerapparaat een of meerdere koppen die je gezichtsbeharing te lijf gaan. Binnen de scheerkoppen draaien messen heel hard rond. Afhankelijk van het model heeft een scheerkop een of meerdere scheerringen, waarbinnen een mesje ronddraait. Je snapt het al, hoe meer ringen, hoe groter het oppervlakte dat je scheert. Daarnaast heeft vaak elke scheerring een andere functie. De ene scheerring werkt goed bij korte haartjes, de andere voor lange.
  • Een foliesysteem heeft een trillend scheermes achter een metalen folie zitten. Wat bij een rotatiesysteem scheerringen zijn, zijn bij een foliesysteem scheerstroken. Hierbij geldt hetzelfde als bij de scheerringen: hoe meer stroken, hoe groter het oppervlakte dat je bestrijkt. Dit verkort beduidend de tijd die nodig is om je te scheren.

Leuk hoor die verschillende technieken, maar welke moet je kiezen?

Ook deze keuze is weer persoonlijk, maar er zijn wel wat richtlijnen.

  • Als je een erg gevoelige huid hebt, kun je over het algemeen beter kiezen voor een foliesysteem, omdat dit systeem de haartjes dichter bij de huid afscheert dan een roterend systeem. Daarbij heeft een roterend systeem nog wel eens de neiging om af en toe een haartje eruit te trekken. Resultaat: een rode, geïrriteerde huid.
  • Laat je af en toe je baard staan, waarna je toch besluit weer lekker glad over straat te paraderen, kies dan voor een roterend systeem. Deze gaat beduidend beter om met de wat langere haartjes.
  • Blijkt uit de baardgroeitest dat je een zware baardgroei hebt, dan krijg je waarschijnlijk het beste en gladste resultaat met het foliesysteem. Dit blijkt uit tal gebruikerservaringen het geval te zijn. Heb je een lichte baardgroei? Dan gaat scheren waarschijnlijk weer soepeler met een roterend systeem.
  • Scheer je je al jaren met een bepaald systeem? Kies dan voor je upgrade voor hetzelfde systeem als je geen irritatie wilt. Als je gaat wisselen, heeft je huid minimaal een week nodig om te wennen.

Probeer beide systemen eens uit bij vrienden, familie of kennissen, voordat je tot aanschaf overgaat. De meeste winkels vinden het namelijk niet hygiënisch om gebruikte scheerapparaten weer in te nemen.

Vergelijk scheerapparatenAls je weet welk type scheerapparaat je wilt kopen, bekijk dan de ranglijst met de beste scheerapparaten. Wij hebben testen van experts en gebruikersreviews verzameld. Raadpleeg ook onze prijscheck voor de laagste prijs.

Stap 4: Wil ik met mijn scheerapparaat nat kunnen scheren?

Inmiddels hebben we de keuze voor een scheerapparaat met ongeveer een factor tien verkleind. Wat overblijft zijn de extra opties waarvoor je kunt kiezen.

Als je jaren met een scheermesje en scheerschuim hebt geschoren, kun je gewend zijn geraakt aan het frisse gevoel dat scheren geeft. Lekker met je kop onder kraan, aftershave opdeppen en fris de dag in. Als je dan overstapt op een scheerapparaat dat alleen droog kan scheren, kan de eerste ervaring misschien tegenvallen. Gelukkig zijn er verscheidene scheerapparaten die de mogelijkheid bieden om nat te scheren.

Wat zijn de voor- en nadelen van nat scheren?

Voordelen van natscheren

  • Het eerder vermeldde “frisse gevoel” is onmiskenbaar verbonden met nat scheren.
  • Je kunt je gezicht van tevoren wassen of je gezicht zelfs scheren onder de douche.
  • Het scheerapparaat is makkelijker schoon te maken, omdat je hem logischerwijs ook onder de kraan schoon kunt houden.
  • De kans op huidirritatie is kleiner

Nadelen van natscheren

  • Sommige scheerapparaten hebben een vochtinbrengend systeem, waarvan de emulsie bijgevuld moet worden. De prijs van de vochtinbrengende crème kan oplopen tot wel een paar tientjes per jaar.
  • Het kan een bende worden met scheerschuim.
  • Je kunt moeilijk zien waar je bent gebleven met scheren, omdat de scheerschuim dit verhult.
  • Je moet scheerschuim kopen.

Reken erop dat als je voor een scheerapparaat met een nat-scheerfunctie kiest, je een paar tientjes extra kwijt bent voor de aanschaf.

Stap 5: Wil ik graag een scheerapparaat met een reinigingssysteem?

Je ontkomt er niet aan: je moet je scheerapparaat schoonmaken. Je kunt dit prima zelf doen. Als je een scheerapparaat koopt dat niet tegen water kan, moet je hem schoonmaken met het bijgeleverde borsteltje. In het boekje staat dan aangegeven hoe je je scheerapparaat moet openen en waar de haartjes zich ophopen. Met een scheerapparaat waarbij je nat kunt scheren, kun je je scheerapparaat makkelijker onder de kraan schoonmaken.

Vind je het schoonmaken te veel werk, dan is er iets handigs uitgevonden. Bij de topmodellen kun je ervoor kiezen een zelfreinigend systeem aan te schaffen.

Een zelfreinigend systeem reinigt geheel op eigen kracht je hele scheerapparaat. Hij haalt de haartjes weg, spoelt de scheerkoppen of scheerstroken en laadt je apparaat weer op. Het enige dat je hoeft te doen, is het scheerapparaat in het systeem te zetten en ervoor te zorgen dat er genoeg reinigingsvloeistof in het apparaat zit. Daarmee komen we meteen op het grootste nadeel van zo’n systeem: de kosten. De aanschafprijs is rond de 100 euro (wel altijd in combinatie met het scheerapparaat) en de vloeistof kost, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, toch al gauw een paar tientjes per jaar. Het hele cleaning proces ziet er wel erg gaaf en futuristisch uit.

Stap 6: Welke stroomvoorziening moet mijn scheerapparaat hebben?

Vind je het belangrijk dat je je scheerapparaat vaak kunt gebruiken, zonder hem steeds te moeten opladen? Let dan goed op de stroomvoorziening van het apparaat. Er zijn scheerapparaten die werken op een accu of op batterijen, of alleen met een netsnoer zijn te gebruiken. De oplaadbare varianten zijn ofwel direct via het stopcontact op te laden, ofwel doormiddel van een oplaadstation. Sommige scheerapparaten hebben ook een handig display op hun body, zodat je makkelijk kunt aflezen hoeveel minuten je nog kunt scheren. Ga na of dit voor jou belangrijk is.

Stap 7: Wil ik een scheerapparaat inclusief een tondeuse of trimmer?

Er zijn naast de scheerapparaten ook tal van tondeuses en trimmers in omloop. Deze producten vallen onder een andere productcategorie en worden gebruikt voor andere doeleinden. Met een tondeuse kun je bijvoorbeeld eerst je lange baard kortwieken en met een trimmer zorg je voor strakke bakkebaarden.

Heb je nu geen zin om voor dergelijke functies weer nieuwe apparaten aan te schaffen, dan is een, weliswaar versimpelde, ingebouwde trimmer of tondeuse in je scheerapparaat misschien de oplossing voor je. Kies in dit geval een model met deze extra optie.

Stap 8: Moet mijn scheerapparaat snel kunnen scheren?

Is snelheid voor jou echt belangrijk, dan kun je specifiek op zoek naar scheerapparaten die gemakkelijker de contouren van je gezicht volgen. Zoek dan naar termen als: Sensotouch 2d, 3d, contourhugging en sensoflex. Deze scheerapparaten hebben meer bewegende onderdelen, zodat ze makkelijker de “bocht om kunnen”.

Extra tips voor het scheren met een elektrisch scheerapparaat

Ben je na het lezen van deze koopgids voor scheerapparaten tot aankoop overgegaan, maar ben je flink teleurgesteld na de eerste paar keer scheren? Geef het niet direct op! Er kan een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen.

Verbeter je scheertechniek

Elektrisch scheren is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je in het bezit bent van een scheerapparaat met een roterend systeem, maak dan kleine roterende bewegingen en laat het apparaat over je huid glijden. Hard drukken werkt niet. Heb je echter een folie scheerapparaat in handen, maak dan juist lange horizontale en verticale bewegingen voor het beste resultaat. Hierbij mag je af en toe best wat harder drukken.

Je baard is te lang

Een elektrisch scheerapparaat geeft veruit het beste resultaat als je eerst de lange haren met een tondeuse wegscheert. Als je een scheerapparaat op een lange baard zet, kan het zijn dat er haartjes uit je huid worden getrokken Dat voelt uiteraard niet erg prettig aan. Daarnaast duurt dit proces erg lang.

Vergelijk scheerapparatenAls je weet welk type scheerapparaat je wilt kopen, bekijk dan de ranglijst met de beste scheerapparaten. Wij hebben testen van experts en gebruikersreviews verzameld. Raadpleeg ook onze prijscheck voor de laagste prijs.