Sporthorloge of smartband kopen: lees eerst deze handige tips

Door: redactie-besteproductnl | 15 januari 2016 15:26
Een smartband of sporthorloge is puur gericht op jouw lichaamsbeweging. In deze koopgids zetten we voor je uiteen waar je op moet letten als je er een wilt aanschaffen.

Sensoren en eigenschappen

De smartband helpt je bij het creëren van een gezonder leven. De polsband verzamelt allerlei informatie over jouw dagactiviteiten. Deze brengt hij via een applicatie overzichtelijk in kaart op jouw smartphone of beknopt op het display. Daarnaast kan het je helpen bij het stellen van dag-, maand- of jaardoelen. Haal je het doel? Dan is de smartband zo slim om het bij te stellen en je aan te sporen tot een nog beter resultaat.

Sensor Smartband

Alle smartbands hebben sowieso een stappenteller. Als hij deze niet heeft, dan mag het geen smartband of sporthorloge heten. Een stappenteller alleen, is niet erg nauwkeurig. Als je nauwkeurig wilt vastleggen hoeveel kilometers je te voet, te fiets of op de schaats hebt afgelegd, dan is het erg belangrijk dat je beoogde smartband een GPS ontvanger heeft. Zo kan je precies zien welke afstand je in welke tijd hebt afgelegd.

Ga je bergbeklimmen en wil je het horloge daar bij gebruiken, dan is een hoogtemeter handig en nuttig. Loop je veel hard, zorg er dan voor dat er een hartslagmeter is ingebouwd, zodat je gemakkelijk kunt zien wanneer je te hard gaat en hoe snel je conditie vooruit gaat. Ga je duiken, dan moet hij de druk aan kunnen (water resistant zijn), een dieptemeter hebben en misschien wel extra apps aan boord hebben om het duiken makkelijker te maken.

Besturing

Elke smartband wordt op een andere manier bestuurd: Sommige smartbands worden bediend via externe knoppen aan de zijkanten, sommige hebben alleen een touchscreen en sommige smartbands hebben het alletwee. Over het algemeen is de navigatie met fysieke knoppen wat simpeler dan een touchscreen, maar kun je wel sneller meer instellen via een touchscreen.

Design

Een van de belangrijkste aspecten van een smartband is het design. Hij moet lekker zitten en omdat je hem in veel gevallen vaak zult dragen, moet hij er ook mooi uit zien. Omdat het een sporthorloge betreft, moet hij niet gaan irriteren als je gaat transpireren. Rubberen bandjes zijn daarom ideaal. Gelukkig zijn deze bandjes vaak te vervangen en zijn ze te verkrijgen in verschillende kleuren en materialen.

Verbinding met Smartphone

Bijna alle smartbands die kunnen worden verbonden met een smartphone, tablet of laptop. Het hoofddoel is hiervan om je apparaten te synchroniseren. Je kunt dan gemakkelijk zien of je sportieve vooruitgang boekt, of kun je simpelweg zien waar je allemaal geweest bent. Die apps van verschillende fabrikanten verschillen nogal in kwaliteit. De ene is wat duidelijker en overzichtelijker dan de andere. Bekijk dit van te voren dus goed. Wellicht gebruik je al een bekende analyse app zoals Runkeeper, Nike+ Running etc. Wil je deze apps kunnen blijven gebruiken, bekijk dan goed of jouw beoogde smartband deze apps ondersteund.

Smartband met smartphone

Notificaties en Apps

Net zoals bij een smartwatch kun je bij sommige smartbands notificaties ontvangen. Je kunt zo zien of je mailtjes, smsjes of Whatsapp berichten binnen krijgt. Op sommige smartbands kun je zelfs zien wanneer je gebeld wordt.Ook is het bij sommige smartbands mogelijk om apps te installeren om bijvoorbeeld het weer in de gaten te houden of een stopwatch, timer of social media toe te voegen.

Muziek en Accessoires

Als je beoogde smartband Bluetooth ondersteund, kun je hem verbinden aan een draadloze headset. Dat is erg handig, omdat je dan draadloos muziek kunt afspelen en tips van apps, de hoogte van je hartslag en andere informatie makkelijk, draadloos, kunt horen. Om muziek af te kunnen spelen moet de smartband wel een muziekspeler aan boord hebben, plus genoeg intern geheugen waar je je muziek op kunt opslaan.

Accessoires

Maar er zijn meer accessoires te koop bij je smartband. Zo kun je bij bepaalde smartbands een externe hartslagmeter aanschaffen. Deze hebben het voordeel een stuk nauwkeuriger te zijn dan ingebouwde hartslagmeter.

Batterij

Een voordeel wat een smartband heeft t.o.v. een smartwatch, is dat deze langer mee gaat op één acculading. Een beetje smartband gaat al gauw drie dagen lang mee. Realiseer je wel dat als je met alle sensoren, zoals de GPS ontvanger, geactiveerd een activiteit gaat loggen, dat wel flink ten koste gaat van je batterijduur. Zoek je een smartband voor zeer lange wandeltochten van een aantal dagen, kies dan daar je horloge op uit.

Conclusie

Een smartband is te gek als je je sportactiviteiten wilt loggen. Smartbands hebben zeer uiteenlopende functionaliteiten en sensoren die gericht zijn op het loggen van jouw sportieve activiteiten. Of je nu gaat hardlopen, bergbeklimmen of een dag aan het werk bent: alles wat je doet wordt bijgehouden. Bepaal van te voren dan ook goed waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Bedenk je ook dat als je als je een smartwatch koopt met veel sensoren en je die veel gebruikt wel ten kosten gaan van de batterijduur. Smartbands zijn te koop van 50 tot ongeveer 250 euro. Het verschil in prijs zit hem dus zowel in het ontbreken of aanwezig zijn van de zojuist door mij besproken functionaliteiten en sensoren, als in de kwaliteit van het horloge zelf.

.