Top 5: beste Android smartphones [onderzoek]

Door: redactie-besteproductnl | 11 juli 2011 13:25
Je wilt een groot touchscreen, snelle processor, goede camera en veel apps?Met zulke eisen schiet je nog niets op, de keuze is reuze. Zeker als je je richtop een smartphone met Android als besturingssysteem. Want
De beste Android Smartphone - juli 2011

Vergelijking: Google Nexus S, Sony Ericsson Xperia arc, LG Optimus 2x Speed, HTCSensation, Samsung Galaxy S2

door Dennis de Vries
Je wilt een groot touchscreen, snelle processor, goede camera en veel apps?Met zulke eisen schiet je nog niets op, de keuze is reuze. Zeker als je je richtop een smartphone met Android als besturingssysteem. Want eerlijk is eerlijk, datis op moment waar de hipste, meest moderne toestellen op draaien. Daarom presenterenwij de 5 beste Android-smartphones die we hier op de redactie getest hebben.



De opmars van Google Android lijkt niet te houden. Fabrikanten storten zich steedsvaker op het mobiele besturingssysteem van de zoekgigant. Aan de top van de marktdraait alles om innovatie, technische ontwikkeling en gebruikerservaring. Verschillendeproducenten proberen elkaar af te troeven met de nieuwste ontwikkelingen. Maar zoalseen wijs man vroeger ooit al eens zei: “Er kan er maar één de winnaar zijn.”Op dit moment is dat de...


Winnaar: Samsung i9100 Galaxy S2

Sommige telefoons hebben alles. Groot 4,3 inch beeldscherm van Super Amoled+ makelei?Check! Supersnelle en krachtige dual-core 1.2GHz ARM Cortex-A9 processor? Check!8 megapixel camera die ook in 1080p Full HD kan opnemen? Check! Accu die het tothet einde van de dag, en langer volhoudt? Check! Dat alles in een smartphone, datzal wel een flink toestel zijn? Nee. Dat is misschien nog wel het meest opmerkelijke.Samsung is er in geslaagd om de meest moderne hardware bij elkaar te stoppen enhet toestel toch opmerkelijk licht en plat te houden. Een flinke plak technischvernuft van nog geen 9 mm dik en 116 gram zwaar tart het voorstellingsvermogen.Van Android 2.3 is weinig te zien, daar zit Samsung’s TouchWiz overheen. Dat isflink verbeterd ten opzichte van vorige versies maar eerlijk is eerlijk: het isgeen HTC Sense. Los daarvan: potjandikkie, wat is dit toestel snel!



2: HTC Sensation

Het is gelukt: in de review van de HTC Sensation heb ik niet één keer het woord‘sensatie’ gebruikt. Als ik dat wel zou gebruiken, dan zou dat vooral gaan overHTC’s Sense interface. Want Android zit verstopt achter steeds mooier wordende weeranimaties,3d-effecten en widgets. Los daarvan verdient ook de hardware een pluim. Bij de HTCDesire S leek het even of de ontwerpafdeling van HTC met vakantie was, maar de Sensationweet zich keurig te onderscheiden. Strakke, stijlvol gekleurde aluminium behuizingen een glanzend beeldscherm met opstaande randjes. Stevig en mooi. Om de visuelepracht van Sense goed weer te geven is de Sensation voorzien van een Super-LCD beeldschermmet hoge qHD resolutie (960x540 pixels) en om alles een beetje soepel te laten draaienis het toestel voorzien van een krachtige dual-core processor: de 1.2 GHz QualcommMSM 8260 Snapdragon. Zet er dan nog een prima 8 megapixel camera in, en je hebtbijna een winnaar.



We schrijven het begin van het jaar 2011. De race om de megahertzen was in vollegang, elke telefoonfabrikant wilde zijn smartphone uitrusten met een zo snel mogelijkeprocessor. Een dual-core CPU, met twee rekenkernen, zou enorme winst betekenen enwerd dus gezien als de heilige graal van de high-end smartphones. Alle ogen warengericht op Samsung, HTC of Apple toen LG ineens met de Optimus 2x Speed op de proppenkwam. Een stijlvol Android-toestel met groot, helder beeldscherm. En binnenin datfraaie toestel draait een heuse dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 proccessor. Dat zorgdevoor een heerlijk vlot toestel die ook, primeur, in Full HD filmpjes kan opnemen.De snelheidswinst is duidelijk, helaas kan datzelfde niet gezegd worden van de batterijduur.Maar gelukkig wist LG de processorkracht op te schroeven zonder hetzelfde te doenmet de verkoopprijs.




Zo dun, het lijkt alsof het toestel maar één kant heeft. Sony Ericsson heeft deontwerp afdeling carte blanche gegeven, en dat levert een prachtig toestel op meteen ongekende slanke vorm. Wat ze hebben geïnvesteerd in het ontwerpen van het toestelhebben ze helaas bezuinigd op het fabriceren daarvan. Dun, krakend plastic sierthet toestel niet. Voor de camera en het beeldscherm heeft Sony Ericsson kunnen rondneuzenbij hun eigen camera en televisie-afdeling. Dat resulteert in een beeldscherm metmobiele Bravia™ Engine en camera met Exmor R™ Sensor. Klinkt interessanter dan hetis. Ze presteren absoluut goed, maar blazen de concurrentie niet omver. Sony Ericssonseigen interface Timescape, met de opgestapelde tegeltjes, ziet er net als op deXperia X10 nog altijd prachtig uit, maar werkt in de praktijk niet heel handig.




De pure Android ervaring, zo worden de Nexus toestellen gepresenteerd. Google, deontwikkelaar van het mobiele besturingssysteem, verkoopt de toestellen zelfs ondereigen naam. De eerste Nexus, met veel gevoel voor chronologie ‘Nexus One’ genoemd,kwam stiekem uit de fabriek van HTC. Het feit dat deze Google Nexus S eigenlijkeen Samsung is doet ook niet ter zake. Waarom hij zo’n unieke Android-ervaring biedt?Omdat er niks geen extra software op staat. Alles wat je ziet is 100% Android enje bent vervolgens vrij om er mee te doen wat je wilt. Dat heeft als grote voordeeldat je nooit hoeft te wachten als er een nieuwe versie van Android beschikbaar komt.Je staat altijd vooraan in de rij voor updates. Nog meer redenen waarom de NexusS zo bijzonder is? Hij is mooi. Niet alleen door het licht gebogen scherm, maarook doordat de voorkant helemaal zwart is. Jammer is wel dat glimmend speelgoedplasticde boventoon voert en de camera niet de beste is.




Gratis download: alle onderzoeksresultaten van top 5 Android smartphones



Het volledige onderzoek, met alle testresulaten en alle uitslagen van de vijfgetestte Android-telefoons is gratis te downloaden als pdf-file. Om nog eens rustigna te lezen.



Download hier hetvolledige onderzoek naar beste Android smartphone
Verder naar: waar we op letten