Volg ons

Motorola Moto E (2015)

Voor- en nadelen van de Motorola Moto E (2015)

Voordelen

 • Erg goedkoop
 • Goed scherm
 • UKW-Radio met RDS
 • Prima accuduur
 • Lust om naar te kijken
 • Draait Android competent
 • 4G-ondersteuning
 • Moderne 64-Bit processor
 • Algehele snelheid en responsiviteit
 • Android 5.0 Lollipop is geweldig

Nadelen

 • Accu niet verwisselaar
 • Slechte camera
 • Weinig opslagcapaciteit
 • Relatief dik (12 mm)
 • Zwakheden in LTE-net
 • Goed scherm enigszins verstoord door een lage resolutie
 • Plastic body voelt 'goedkoop' aan, maar is stevig

Onze test
Expertreview | op
8,3

Motorola Moto E 2015: beste low budget smartphone van het moment

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Als je geen poespas wilt, smartphones niet belangrijk vindt, maar wel bereikbaar wilt kunnen zijn zonder daar veel geld aan uit te willen geven, dan is de Moto E 2015 één van de beste keuzes die je kunt maken. Hij is snel, heeft een uitbreidbaar geheugen en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Apparaten moeten doen wat de fabrikanten beloven, en uiteraard waarvoor mensen betalen. Dat is mijn uitgangspunt als ik producten test. Dat geldt voor de tablets, de smartphones, maar net zo goed voor elektrische tandenborstels en scheerapparaten. En ik heb een hekel aan producten die onnodig ingewikkeld zijn of zinloze toevoegingen hebben. Hou het simpel, dat werkt vaak het beste.
Bart Boonstra
Bart Boonstra
Utrecht • 98 reviews
Redacteur
vanaf 128,72
Apparaten moeten doen wat de fabrikanten beloven, en uiteraard waarvoor mensen betalen. Dat is mijn uitgangspunt als ik producten test. Dat geldt voor de tablets, de smartphones, maar net zo goed voor elektrische tandenborstels en scheerapparaten. En ik heb een hekel aan producten die onnodig ingewikkeld zijn of zinloze toevoegingen hebben. Hou het simpel, dat werkt vaak het beste.
Bart Boonstra
Bart Boonstra
Utrecht • 98 reviews
Redacteur
7,0
Multimedia
(Weging 15%)
Ten opzichte van zijn voorganger heeft hij nu een iets groter 4.5” scherm. En dat is fijn en niet fijn. Een groter scherm betekent meer werkruimte, maar als de resolutie laag is ga je meer pixels zien. En die resolutie is helaas laag. Nog geen 720p scherm en 960x540 pixels. En ja, die zie je wel. Zeker bij kleine icoontjes. Niks is echt scherp, er lijkt een waas over het scherm heen te liggen. Maar, 130 euro.. Het is niet hinderlijk als je dagelijkse dingen doet, zoals je social media checken of Nu.nl lezen. Het is wel hinderlijk bij grote teksten lezen of gamen. Dat gamen moet je ook niet al te intensief doen, trekt hij slecht, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik verbaasd ben over wat hij nog allemaal wel kan. Zelfs simpele 3d-games, spelen prima weg. De 5MP-camera op de achterzijde is oké voor kiekjes overdag, maar zeer matig als het licht begint te schemeren, dan zijn ze eigenlijk al onbruikbaar. Wat mij betreft is de camera dan ook het grootste minpunt van de Moto E 2015, omdat Motorola ervoor gekozen heeft deze niet te upgraden. Er zit weinig kleur en weinig contrast in, maar hey... 130 euro! Als Maxima ineens gaat koekhappen voor je neus, kan je prima dat moment vastleggen. Er is nu wel een front face camera toegevoegd, maar laten we het daar maar niet heel uitgebreid over hebben, die is met zijn 0,3 MP niet om over naar huis te schrijven. Ook het geluid op de Moto E is matig. Hij kan hard, maar daar is echt alles mee gezegd.
7,0
Bouwkwaliteit / design / hardware
(Weging 15%)
Een 1,2 GHz Quadcore Snapdragon 410, kan 4G aan, een 5MP camera, gaat bij normaal gebruik bijna 2 dagen mee. Zomaar een paar eigenschappen van deze smartphone. Oké, persoonlijk vind ik hem optisch niet heel fraai. Hij is een beetje dik, heeft grote randen en is heel erg plastic. Maar wel weer heel erg Motorola. Het is niet een telefoon waarvan mensen gaan zeggen: 'Wow, wat heb jij voor coole gadget bij je', eerder misschien het omgekeerde, maar kan jou het schelen? Hij is 130 euro. De Moto E 2015 is te verkrijgen in meerdere kleuren, evenals het los te halen randje. Dan kun je dus kleurtjes gaan combineren en hem aanpassen naar je eigen smaak. Achter die rand kun je sim-kaart plaatsen en ook nog een MicroSD-kaartje als je dat wilt. En geloof me, dat wil je, want je kunt maar 8 Gb kwijt op deze Moto E.
8,0
Software / besturingssysteem
(Weging 20%)
Navigeren door Android 5.0.4 gaat ook lekker vlot, al moet je niet teveel applicaties open hebben staan, want dan komen de limitaties van de 1 Gb aan werkgeheugen toch wel pijnlijk aan het licht. Multitasken moet je dan ook niet willen op deze laagvlieger. Motorola heeft handige software, die er voor zorgt dat hij het scherm automatisch kan dimmen als het nacht is en meldingen kan weergeven op het scherm zonder dat je een knopje hoeft in te drukken.
9,0
Internet / social media / bellen
(Weging 20%)
Deze smartphone is gemaakt om lekker mee te browsen, je social media te checken en te bellen wanneer nodig. Ja, foto's maken en gamen kan ook, maar daar ga je zeker de blits niet mee maken. Dat doe je sowieso niet met deze telefoon, maar kan jou het schelen.
9,0
Gebruikservaring
(Weging 20%)
Goedkope telefoons zijn in trek. En dat vind ik volkomen terecht. Waarom zou je veel geld neerleggen voor een smartphone met een super goede camera, prachtig scherm, gebogen randjes, metalen afwerking, vingerafdrukscanner, terwijl je dat allemaal niet nodig hebt of nooit gebruikt. Motorola had vorig jaar al bewezen met zijn Moto E dat het die doelgroep goed snapt. Daar doen ze met deze Moto E 2015, 4g versie nog een flinke schep bovenop. Alles draait soepel, is met één hand te bedienen en ook nog eens makkelijk mee te nemen. Zeer gebruiksvriendelijk.
10,0
Prijs
(Weging 10%)
Het grootste pluspunt van deze telefoon is zijn prijs. Met zijn 130 euro - 129 om precies te zijn - positioneert hij zich zeer scherp ten opzichte van de concurrentie. De combinatie van die prijs met zijn specificaties maakt dat dit de beste low budget telefoon van dit moment is.

8,3
Eindscore test
Motorola Moto E (2015)
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157652851505984


Testen van Motorola Moto E (2015)
Gemiddelde score redacteuren
0,6
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Motorola Moto E (2015)
Aantal testen:
15
Genormeerde score:
7,3
Actualiteit van de testen
8 %
Actuele expertscore
0,6
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Motorola Moto E (2015).
Website testen
Wat vonden andere testers van de Motorola Moto E (2015)? Onze eigen test van de Moto E (2015) staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Motorola Moto E 2015 Review - Bijna een Nexus met goede accuduur
9,0
25-3-2015
Tweakers.net

De Moto E 2015 is een uitermate capabele smartphone voor zijn prijs. Het scherm is misschien niet het scherpste of beste, maar het is lang niet slecht. De accuduur is bovendien meer dan redelijk en de software, stock Android 5.0 met minimale aanpassingen, is prettig. Daarnaast heeft Motorola nuttige eigen functies toegevoegd. Wie een goedkope en toch goede Android-smartphone zoekt, moet de nieuwe Moto E zeker op zijn shortlist hebben staan.

Tweakers.net
Motorola Moto E review
8,0
6-3-2015
Wired.co.uk

The Motorola Moto E maintains its reputation as the budget phone to beat -- just about. With a bigger screen and improved processor, plus a superior battery, it ticks several important boxes, but we would have been more impressed if the screen resolution had improved or if either of the cameras had seen any more love. Still, it's a pocket powerhouse for under £100, and beats every other contender at the price.

Wired.co.uk
Motorola Moto E (2015) review: The budget phone to beat
9,0
9-3-2015
Pocket-lint.com

Just like the original, the Moto E is brilliant for the price. It's a little more expensive second time around, but the addition of 4G, a better battery, smoother Android experience, a slightly neater (although slightly larger) design, plus added colour from the interchangeable Bands, are all plus points.

Pocket-lint.com
Motorola Moto E (2015) review
10,0
10-3-2015
Expertreviews.co.uk

The camera isn't great, but the new Moto E is still great value, with a bigger, better screen, faster internals and a longer-lasting battery.

Expertreviews.co.uk
Motorola Moto E (2015) review
7,6
13-3-2015
Theverge.com

Fortunately, that thrifty instinct doesn’t keep me from enjoying everything I love about smartphones anymore. (Well, everything except a decent camera.) The difference between last year’s top phone and this year’s top phone is a crack in the sidewalk compared to the chasm between, say, the Motorola Q and the first iPhone. In his review of last year’s Moto E, Vlad Savov called it "the people’s smartphone — the smartphone that makes all others look stupidly expensive." The same is true for Motorola’s latest attempt, and it’s a refreshing counterpoint to the maelstrom of hype that just came out of Mobile World Congress. I didn’t grieve for my shattered Nexus 5, but I did agonize for the phone that came before it: an HTC One I bought from T-Mobile at full price in 2013. Last year, a week after its one-year warranty expired, I woke up and found that my One died overnight. It was really upsetting! I couldn’t afford to replace it, and I’m still paying T-Mobile $20 a month for a broken phone. It turns out there’s a huge emotional gulf between dropping a $180 phone on the ground and losing nearly $600. So the best part about a competent, affordable smartphone like the Moto E? It doesn’t control me. I won’t worry as much about losing it, or having it stolen, or dropping it on concrete. That peace of mind is something the newest iPhone or Galaxy can’t offer.

Theverge.com
Motorola Moto E 2 (2015) review
9,0
17-3-2015
TrustedReviews.com

The Moto E can’t be beaten for battery life or charm at this price – it’s the best all-round budget 4G phone right now.

TrustedReviews.com
Motorola Moto E 4G LTE review:
7,0
18-3-2015
Cnet.co.uk

The Moto E isn't flashy, or all that powerful. It doesn't have a curved screen like the Galaxy S6 Edge, or a body that bends and flexes like the LG G Flex 2. But it's cheap without being a pain to use, and that's important. Too many inexpensive phones sacrifice just about everything to hit a low price point, leaving us with a device that really isn't worth using. If your wallet is looking a little light, you're all but guaranteed to have disappointing options to choose from. Motorola has proven that you can make something affordable and pleasant to use, too.

Cnet.co.uk
Motorola Moto E (2015) review
8,0
26-3-2015
TechRadar.com

Motorola has updated one of the best budget handsets of last year with some key features including an overdue selfie snapper and 4G connectivity.

TechRadar.com
Motorola Moto E 2015 Smartphone Review
8,2
11-4-2015
NotebookCheck.net

Successful update... ...would be a brief and catchy description of Motorola's Moto E 2nd generation because many points of criticism made on the precursor have been reworked. A 4.5-inch qHD screen, LTE, 8 GB of storage, and the latest Android 5.0 Lollipop - the revised bundle is appealing.

NotebookCheck.net
Motorola Moto E review
8,0
17-4-2015
Theinquirer.net

The Moto E 2015 isn't a game changer like the original Moto E, but it is still a great example of what Motorola has to offer.

Theinquirer.net
REVIEW / Motorola Moto E 4G (2015): A Better Deal Than the First
6,0
23-4-2015
DigitalVersus.com

The Moto E 4G is a better deal than the first Moto E was when it came out. The addition of 4G connectivity, a decent chipset, Android 5.0 and a bigger screen with better picture quality all make it a better buy. Unfortunately, there's a lot of competition in this price range. If you can do without 4G, then you can get much more out of the Honor 3C. And if you can throw in just a bit more money, the Moto G will take you even further.

DigitalVersus.com
Motorola Moto E 2015: beste low budget smartphone van het moment
8,3
22-7-2015
BesteProduct.nl

Als je geen poespas wilt, smartphones niet belangrijk vindt, maar wel bereikbaar wilt kunnen zijn zonder daar veel geld aan uit te willen geven, dan is de Moto E 2015 één van de beste keuzes die je kunt maken. Hij is snel, heeft een uitbreidbaar geheugen en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

BesteProduct.nl
Magazine testen
5,9
Consumentengids
1-5-2015
7,5
Connect
1-5-2015
7,2
Mobiles Magazine
1-5-2015
-
Prijs / kwaliteit
Voor de Motorola Moto E (2015) hebben we nog geen prijs-kwaliteitsverhouding omdat het product nog niet door ons of anderen is getest.
expertscore
0,6
laagste prijs
€ 128,72
prijs/kwaliteit
0,0

Reviews van de Motorola Moto E (2015)

Gemiddelde score gebruikers

-
Consumenten hebben hun mening over de Motorola Moto E (2015) nog niet gedeeld. Heb jij de Moto E (2015) gekocht? Deel je ervaringen voor consumenten die overwegen deze Smartphone van Motorola te kopen.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl

Laagste prijzen Motorola Moto E (2015)Specificaties van Motorola Moto E (2015)

Algemene Kenmerken

Dual SIM
Nee
Type simkaart
microSIM
Datanetwerk
HSPA, UMTS , LTE , HSDPA+
Mobiel
3G, 4G
Kleur(en)
wit , zwart
Fabrikant kleur(en)
wit , zwart
Type/soort
smartphone
Vorm/ontwerp
rechthoek
Abonnementstype
geen abonnement
Bescherming
waterbestendig, spatwaterdicht

Display

Scherm vorm
vlak
Schermgrootte
4,5 inch
Schermresolutie
540 x 960 , 960 x 540
Pixeldichtheid
245 ppi
Touchscreen
Ja
Touch screen type
capacitief
Touch technologie
multi-touch
Curved
Nee
Type display
IPS

Mogelijkheden Apparaat

Vliegtuigmodus
Ja
SMS
Ja
MMS
Ja
Mobile chat
Ja
Ondersteunde videoformaten
MPEG4, H.264
E-mail
Ja
Modem (tethering)
Ja
Wallpapers toevoegen
Ja
Call omschakelen
Ja
Gesprek in de wacht zetten
Ja
Gesprekstijd timer
Ja
Wachtstand
Ja
Conferentiegesprek mogelijk
Ja
Nummerherkenning
Ja
Instant messaging (IM)
Ja
Snelkiezen
Ja
Ondersteuning voor contactgroepen
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Aansluitingen
wifi, bluetooth, USB, hoofdtelefoon
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth
Ja
Bluetooth-versie
4.0 LE
USB poort
Ja
USB vereist
Ja
USB-connectortype
micro-USB
USB versie
2.0
Hoofdtelefoon aansluiting
3.5 mm mm

Prestaties

Opslagcapaciteit
8 GB
Werkgeheugen (RAM)
1 GB
Besturingssysteem
Android 5.0
Operating systeem versie
5.0
Processor(en)
4 (quad-core)
Processor
Qualcomm Snapdragon
Processor frequentie
1,2 Ghz, 1200 Mhz
Processor model
410
Compatibele geheugenkaarten
MicroSD (TransFlash)
Maximale capaciteit van de geheugenkaart
32 GB
2G frequenties
850, 900, 1800, 1900
3G frequenties
850, 900, 1900, 2100 , 1700
2G standaarden
EDGE, GPRS, GSM
3G standaarden
HSPA, UMTS , HSDPA+
4G standaarden
LTE
Processor architectuur
ARM Cortex-A53

Opties

Opties
touchscreen, gps
GPS
Ja
GLONASS
Ja
Videobellen
Ja
Trilfunctie
Ja
Omgevingslichtsensor
Ja
Orientatie sensor
Ja
Locatie positie
Ja
Assisted GPS (A-GPS)
Ja
Wi-Fi positionering
Ja
USB geheugen
Ja
Personalisatie
iconen, menu, snelkoppelingen
Tweede scherm
Nee
Spatwaterbestendig
Ja
Bescherming
waterbestendig
Waterdicht
Ja

Camera(S)

Camera opties
autofocus, front camera
Camera voorzijde
Ja
Cameratype voorkant
enkele camera
Type camera achterzijde
enkele camera
Resolutie camera (front)
0,3 MP, 5 MP
Resolutie camera achterzijde (numeriek)
5 megapixel
Digitale zoom
4 x
Video recording
Ja
Automatisch scherpstellen
Ja , Nee
Videocompressieformaten
MPEG4, H.264
Beeldstabilisator
Ja
Max. framerate
30 fps
Video-opname modi
720p

Geluid

Luidspreker
Ja
Microfoon mute
Ja

Energie

Accu capaciteit
2390 mAh
Hoofd SAR
0,76 W/kg

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
12,99 cm
Breedte
6,68 cm
Diepte
1,23 cm
Gewicht
145 gram

Algemeen

EAN
6947681523227 , 5415247060345 , 6947681523234 , - , 6947681522886 , 6947681523210
Partnumber
SM4019AD1T1 , , - , SM3999AD1L1 , SM4019AE7T1
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
January 2015
Introductie model
2015 , 2016

Meegeleverd

Meegeleverde software
Google Maps
Snelstartgids
Ja
Google applicaties
Google Maps,Google Play,YouTube
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
1
Beoordeling experts
0,6
Beoordeling consumenten
-
Prijs / kwaliteit
-