HTC Sensation vs. Samsung i9100 Galaxy S2 [camera test]

Door: redactie-besteproductnl | 7 juni 2011 16:07
Aan de absolute top van de smartphonemarkt staan momenteel twee toestellen.De Samsung Galaxy S2 is één van de beste smartphones ooit en de HTC Sensation lijktdaar op papier niet voor onder te doen. Ook de camera’s van beide toes
Vergelijking HTC Sensation en Samsung i9100 Galaxy S2

7 juni 2011 door Dennis de Vries
Aan de absolute top van de smartphonemarkt staan momenteel twee toestellen.De Samsung Galaxy S2 is één van de beste smartphones ooit en de HTC Sensation lijktdaar op papier niet voor onder te doen. Ook de camera’s van beide toestellen zijnop papier identiek. Maar aan specificaties heb je weinig, het gaat om prestaties.Die zetten we hier even naast elkaar.

Nu de megapixelrace beslecht is richten fabrikanten zich op de resolutie van video’s.De komst van snellere processoren maakt het mogelijk voor mobiele telefoons om videomet meer beeldlijnen te verwerken. Het resultaat is dat de meest moderne telefoonsinmiddels video opnemen in een resolutie van 1920x1080 met ‘progressive scan’. DeLG Optimus 2x Speed was de eerstedie dat deed, maar in dit geval leggen we de twee nieuwste alleskunners naast elkaar:de HTC Sensation en de Samsung i9100 Galaxy S2.

Video test: HTC Sensation en Samsung Galaxy S2
De kwaliteit van beide videocamera’s is meer dan voldoende en, wat een verademing,dat geldt gelukkig ook voor het geluid. De Sensation pikt iets minder omgevingsgeluidop, maar klinkt wel iets doffer, terwijl je bij de Samsung Galaxy S2 weer iets meerruis hoort. Wat betreft videokwaliteit ontloopt het elkaar niet veel, maar lijktde Sensation in standaard situaties wat scherper en zijn de kleuren meer verzadigd.De touchfocus is leuk, maar de autofocus van de Samsung is misschien wat praktischerin gebruik.

Een screenshot uit de video. Het 'rolling shutter effect' treedt bij beide camera'sop.

Wat opvalt is dat beide telefoons nogal te kampen hebben van het zogenaamde ‘rollingshutter effect’. Omdat de enorme hoeveelheid informatie van de beeldsensor nietsnel genoeg van de beeldsensor wordt uitgelezen, krijg je bij bewegende beeldenlast van rare vervormingen. Je ziet het als ik in de video een rondje draai. Beidecamera’s hou ik recht, maar alle gebouwen staan schots en scheef door de draaiendebeweging. Opvallend is wel dat tijdens de snelle beweging de Galaxy S2 beter zijnscherpte behoudt.

Foto test: HTC Sensation en Samsung Galaxy S2
Op papier zijn de camera’s van beide apparaten identiek. Zo nemen ze allebei foto’smet een maximale resolutie van 8 megapixels, die eventueel wordt bijgeschenen dooreen LED-lampje. Verder zijn er talloze instelmogelijkheden op beide toestellen.Van de belichting tot de witbalans en soort focus; je kunt er alle kanten mee op.Wel valt op dat de kleuren die HTC Sensation levendiger zijn, maar bij nadere bestuderingis de Samsung Galaxy S aanzienlijk scherper. Ook moet je bij de HTC Sensation eenstapje terug doen om hetzelfde in beeld te krijgen als bij de Samsung Galaxy S,het apparaat lijkt standaard een stukje ingezoomd.

Foto's genomen met de HTC Sensation bij (vlnr) fel licht, tl-licht, weinig lichten met flits
Foto's van identieke omstandigheden, gemaakt met de Samsung Galaxy S2
Details van bovenstaande foto's. De twee links van de HTC Sensation, de twee rechtsvan de Samsung Galaxy S2

HTC bouwt al sinds de Desire HD en Desire Z een keur aan creatieve filtersin die makkelijk zijn aan te passen voordat je een foto neemt. Ze variëren van ‘vervormen’tot ‘aandikken van kleurschakeringen’. De Samsung Galaxy S2 biedt ook zulk soortfilters zoals ‘cartoon mode’, ‘beauty shot’ en panorama. Doordat beide apparatengrafisch aardig wat aankunnen worden de effecten niet achteraf toegevoegd, maarkun je ze al inschakelen voordat je een foto maakt. Fluitje van een cent, leuk ommee te spelen.

Foto's gemaakt met de HTC Sensation (l) en de Samsung Galaxy S2 (r)
Leuke effectjes op de HTC Sensation (l) en de Samsung Galaxy S2 (r)

Meer informatie?
>> Video review: Samsung Galaxy S2
>> Video review: LG Optimus 2x Speed
>> Vergelijking camera's: Samsung Galaxy S vs. Samsung Galaxy S2
>> Vergelijking camera's: HTC Desire vs. HTC Desire S