Vergelijkingssites verslaan Google Shopping op alle fronten [Onderzoek]

Door: redactie-besteproductnl | 7 juli 2011 15:42
Traditionele vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl, verslaan de nieuwe concurrent Google Shopping nog op alle fronten. Uit een onderzoek naar ruim 1200 online aanbiedingen, uitgevoerd door consumentenwebsite BesteProduct.nl, blijkt dat de
Marktleider Kieskeurig.nl heeft laagste prijzen, grootste aantal aanbiedingen enmeest betrouwbare prijsinformatie

Traditionele vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl,verslaan de nieuwe concurrent Google Shopping nog op alle fronten. Uit een onderzoeknaar ruim 1200 online aanbiedingen, uitgevoerd door consumentenwebsite BesteProduct.nl,blijkt dat de informatie op vergelijkingssites betrouwbaarder is en ze lagere prijzenhebben.


Klik op de infographic voor een high-res versie.

Kieskeurig.nl en Tweakers.net komen als winnaars uit het onderzoek. Ze scoren hethoogste percentage bij de goedkoopste aanbiedingen en hebben de meeste prijzen bijeen product. Marktleider Kieskeurig heeft echter een grotere dekking en werkt hetmeest nauwkeurig. De prijsweergave op Kieskeurig is in 87 procent van de gevallencorrect. “Kieskeurig is niet voor niets de grootste vergelijkingssite van Nederland”,zegt directeur Niels Willems van BesteProduct.nl. “Ze hebben hun zaakjes duidelijkgoed voor elkaar.”
Dat kan niet gezegd worden van Google Shopping, dat op alle onderdelen als laatsteuit de bus komt. “Google is natuurlijk groot en heeft veel power, maar dat neemtniet weg dat de traditionele vergelijkingssites qua ervaring jaren voorsprong hebben.Dat zie je terug in de resultaten”, constateert Willems.

Onderzoek

BesteProduct.nl heeft voor het onderzoek Kieskeurig.nl, Tweakers.net,Google Shopping, Vergelijk.nl en Beslist.nl onder de loep genomen. De consumentenwebsite checkte ruim1200 aanbiedingen bij 105 producten afkomstig uit 15 productgroepen. Gecontroleerdis op verkeerde prijsvermelding, laagste prijs en aantal aanbiedingen bij een product.

Foutmarges

Bij de producten is de prijs (inclusief verzendkosten) op de vergelijkingssite vergelekenmet de prijs die de consument uiteindelijk bij de webwinkel moet afrekenen. BijKieskeurig.nl klopt dit in 87 procent van de gevallen. Bij Google Shopping bij 70procent van de aanbiedingen. Vergelijk.nl zit op 72 procent, Tweakers.net en Beslist.nlop 77 procent.

Verwijderingsbijdrage

Uit de analyse van de fouten blijkt dat de oorzaken van de prijsverschillen langniet altijd (alleen) bij de vergelijkingssites liggen. De prijsafwijkingen komenbijvoorbeeld doordat webwinkels wel extra kosten berekenen, maar die niet doorgevenaan de vergelijkers. Zo zijn er webwinkels die inpakkosten rekenen, geld vragenvoor het gebruik van iDeal of de verwijderingsbijdrage niet weergeven in hun prijs.Er zijn zelfs retailers die nog een verwijderingsbijdrage rekenen voor kleine elektrischeapparaten, zoals tv’s en friteuses, terwijl deze begin dit jaar is afgeschaft voordeze producten. De prijsafwijkingen kunnen hierdoor per product oplopen van eeneuro tot tientallen euro’s.

Laagste prijs

Consumenten die op zoek zijn naar de laagste prijs kunnen het beste of Kieskeurig.nlof Tweakers.net raadplegen. De kans is daar veruit het grootst om een webwinkelte vinden, die het product goedkoper aanbiedt dan bij concurrenten zoals Vergelijk.nlof Beslist.nl. Op dit vlak doet Google Shopping het ook een stuk minder. De zoekmachinegigantversloeg zijn concurrenten in de strijd om de laagste prijs niet één keer.

Infographic

Van de belangrijkste gegevens uit het onderzoek is een infographic gemaakt doorSpijkermatInfographics. De infographic mag gepubliceerd worden, wel graag met bronvermelding.

Over BesteProduct.nl

BesteProduct.nlis een consumentenwebsite die testen verzamelt uit (inter-)nationale vakbladen enexpertsites. De redactie van BesteProduct test ook zelf producten en maakt daarvideoreviews van. BesteProduct heeft een voor Nederland unieke prijscheck. Op deprijspagina bij producten toont BesteProduct, behalve de prijzen van Kieskeurig,ook de laagste prijs van het betreffende product bij Vergelijk.nl, Beslist.nl enbinnenkort Kelkoo.nl.

Download het volledige onderzoek: Vergelijkers vergeleken

Onderzoeksrapport: Vergelijkers vergeleken
Het volledige, 15 pagina's tellende onderzoeksrapport met alle testresultaten enuitkomsten is gratis als pdf-file te downloaden.
>> Downloadonderzoek: Vergelijkers vergeleken (pdf)