Windows Phone 7 [informatie]

Door: redactie-besteproductnl | 3 oktober 2011 15:00
Je hebt Android en je hebt iOS van de iPhone. Dat zijn momenteel de twee grotenamen als het aankomt op mobiele besturingssystemen. Maar de eerste weken van oktober2011 komt daar nog een derde variant bij waar je rekening mee moet
Besturingssystemen voor mobiele telefoons uitgelegd
Uitleg: alles over Windows Phone 7.5 Mango

Door Dennis de Vries
Je hebt Android en je hebt iOS van de iPhone. Dat zijn momenteel de twee grotenamen als het aankomt op mobiele besturingssystemen. Maar de eerste weken van oktober2011 komt daar nog een derde variant bij waar je rekening mee moet houden. Windows Phone 7 isvan plan om keihard de concurrentie aan te gaan. Dat waren ze vorig jaar bij delancering ook al. Maar nu er een Nederlandse variant beschikbaar is met de updatenaar Windows Phone 7.5 Mango is het menens.

Voor wie niet bekend is met Microsofts nieuwe besturingssysteem voor mobiele telefoons,het eerste wat opvalt aan Windows Phone 7 zijn de tegels. Het startscherm is opgebouwduit een stapel felgekleurde vierkanten. Elke tegel heeft een bepaalde functie engeeft soms, als 'live tile', een klein beetje actuele informatie. Denk bijvoorbeeldaan een getal, dat aangeeft hoeveel nieuwe mailtjes je hebt. Simpel, maar effectief.Ook het hoofdmenu is op de schop gegaan, het is nu een lange lijst geworden waarje lekker snel doorheen kunt scrollen. Alles, door de hele telefoon heen, ziet erprachtig uit en werkt lekker soepel. Met priegelige menu’s heeft Microsoft definitiefkorte metten gemaakt. Ben je Windows Mobile 6.5 gewend? Bereid je dan maar voorop een wereld van verschil.

>> Bekijk hier de grootste verschillen tussenWindows Mobile 6.5 en Windows Phone 7.
>> Bekijk hier wat Maarten Sonneveld van Microsoft Nederlandte zeggen heeft over Windows Phone 7.5 Mango

De eerste twee Windows Phone 7.5-toestellen komen van de hand van HTC: Titan enRadar

HTC heeft eerste Mango-toestellen
HTC is er vroeg bij. De eerste twee toestellen die draaien op Windows Phone 7.5Mango komen van de hand van de Taiwanese smartphonefabrikant. De HTC Titan en de HTC Radar liggen inmiddels in de winkels.Nokia doet ook mee, met de Lumia 800. Ook Samsung heeft inmiddelseen toestel in de planning: de Samsung Omnia W ligt in november inde winkels.

Windows Phone 7 hubs
De interface van Windows Phone 7 draait om zes menu's waar de belangrijkste functiesin worden verenigd. Microsoft noemt ze 'hubs':

People hub:
In de People Hub komen alle mensen die jij op de één of andere manier kent, netjesbij elkaar. Contacten uit je telefoonboek worden heel netjes verendigd met bekendenuit Windows Live, Twitter, Facebook of Linkedin. Je kunt hier ook eenvoudig alleupdates bekijken die geplaatst worden. Verder bestaan er uitgebreide, maar erg eenvoudigemogelijkheden om je contacten te filteren of in te delen in groepen.
Games hub:
Gamen kon ook al op Windows Mobile 6.5 en waarschijnlijk had iedereen wel een spelletjeof twee in het hoofdmenu. Windows Phone 7 heeft een game hub. Daarin staan nietalleen al je games van de telefoon, maar ook je de scores die je hebt behaald opje Xbox en je contacten van Xbox Live. Veel spelletjes in de Market Place bieden de mogelijkheid omscores te vergelijken via Xbox Live.
Music+Video hub
Windows Phone 7 speelt muziek en video af in een speciale hub. Daarnaast is er eenvoudigextra informatie over de artiesten te vinden en wordt alles, waar mogelijk, voorzienvan foto's van de artiest. Ook zijn er talloze links naar andere media-apps dieje misschien op het toestel hebt staan, en kun je vanuit de Media Hub in één keerdoor naar de Market Place om extra muziek te downloaden. Helaas is de 'Zune Pass',waarmee je onbeperkt muziek kunt streamen naar je telefoon, nog niet beschikbaarin ons land.
Pictures hub
Alle afbeeldingen van je telefoon komen terecht in de pictures-Hub. Niet alleende foto’s van de telefooncamera, maar ook de foto's die je vrienden op Facebookplaatsen, vind je hier. Vanuit deze hub kun je foto’s bewerken, versturen of uploadennaar de online opslagruimte Skydrive. Ook kun je vanuit de Pictures Hub commentaar leverenop foto's van anderen door een naadloze Facebook-integratie.
Office hub:
Windows staat bekend om zijn uitstekende office-applicaties en gelukkig is dat metWindows Phone 7 niet anders. In de Office Hub kun je letterlijk alle kanten op metje Word, Powerpoint en Excel-documenten. Bestanden worden desgewenst automatisch'in the cloud' opgeslagen via Skydrive. Zo heb je dus op elke computer met internetde laatste versie van je documenten beschikbaar.
Marketplace Hub:
De nieuwe Market Placeziet er veelbelovend uit en stroomt langzaam vol met Apps. In Windows Phone 7.5is het ook mogelijk om apps te kopen met een Nederlandse creditcard, iets dat voorheennog niet kon. Aan Nederlandse apps wordt hard gewerkt. Er zijn er al aardig wat,zoals Nu.nl, Buienradar en het spoorboekje, maar volgens Microsoft komen er nogveel meer aan.

Naast de hubs heeft Windows Phone 7.5 een gloednieuwe browser en kun je er natuurlijkmee emailen en sms’en. Ook is Microsofts zoekmachine bing.com prominent aanwezig en zit Bing maps standaard op het toestel. Wel is bijna allesgebaat bij een internet-verbinding. Heb je die niet, dan heeft Windows Phone 7 weinigte bieden. Via de online opslagruimte Skydrive heb je de beschikking over enkeleGB's aan extra geheugen waar je bestanden van je telefoon kwijt kunt.

Toesteleisen WP7

Fabrikanten die een toestel willen maken dat draait op Windows Phone 7, moeten hetapparaat wel laten voldoen aan een aantal niet kinderachtige eisen. Zo moet elktoestel onder andere beschikken over minimaal:
- 1Ghz of meer aan processorkracht
- 5 of meer megapixels voor de camera
- Vijf verplichte knoppen: Zoek, terug, start, camera en aan/uit
- minimaal 8GB aan geheugen
- Een capacitive touchscreen van minimaal 800x320 pixels

Nokia en Windows Phone 7
Het zal je misschien niet ontgaan zijn, maar voor Windows Phone 7 is Microsoft eenbelangrijke samenwerking aangegaan met toestelfabrikant Nokia. De Symbian-telefoons vande Finse fabrikant verdwijnen niet, maar zullen op de lange termijn toch echt plaatsgaan maken voor toestellen met Windows Phone 7. In oktober 2011 waren we in Londenbij de lancering van de eerste 'Microkia's', de Nokia Lumia 800 en de Lumia 710. Nokia heeft zelf een aantalapps toegevoegd. Nokia Rijden zorgt voor de navigatie, Nokia Kaarten voor, jawel,de kaarten en Nokia Music geeft een mopje muziek. Het eerste toestel, de Lumia 800, ligt inmiddels in de winkels.

Nadelen Windows Phone 7
We draaien er niet omheen. Windows Phone 7 is goed. Erg goed. Maar niet perfect.Nadeel is het feit dat Windows Phone 7 niet overweg kan met MicroSD kaartjes, tochde standaard voor uitbreidbaar geheugen in smartphones. De kleine geheugenkaartjesbieden praktische voordelen, maar zul je niet in Windows Phones treffen. Ook ishet vaste geheugen niet beschikbaar als 'massaopslag' zodra je het toestel verbindtmet de PC. Direct bestanden kopiëren van en naar het geheugen van de telefoon kanniet, alles moet via de speciale Zune software en dat is vaak een omweg. Last butnot least: hoe fijn de nieuwe Internet Explorer ook is: hij speelt geenFlash af.
Gek genoeg zijn dit dezelfde pijnpunten die criticasters van de iPhone en iOS al tijden opvoeren als grote nadelen vandat toestel. Microsoft gaat vreemd genoeg dezelfde kant op.

De Windows Phone 7 toestellen:

Microsoft heeft zijn nieuwe besturingssysteem voor smartphones al in februari 2010gelanceerd op het Mobile World Congress in Barcelona,maar dat bleek half werk. We moesten nog tot eind 2011 wachten het voor Microsoftmenens was op de Nederlandse markt. De eerste toestellen liggen inmiddels dan ookin de schappen, wij hebben de reviews.
Nokia Lumia 800: "Genot voor de zintuigen"
- Video review: Nokia Lumia 800
- Prijzen en aanbiedingen Nokia Lumia800

HTC Radar: "Windows Phone 7 steelt de show"
- Video review: HTC Radar
- Prijzen en aanbiedingen HTC Radar
HTC Titan: "Het kan ook te groot"
- Video review: HTC Titan
- Prijzen en aanbiedingen HTC Titan