Alcatel OT-995: voordelige super-Android vereist geduld [video preview]

Door: redactie-besteproductnl | 3 november 2011 09:36
Het allereerste toestel dat op het gloednieuwe mobiele besturingssysteem Android 4.
Alcatel OneTouch 995


Het allereerste toestel dat op het gloednieuwe mobiele besturingssysteem Android 4.0 Ice Cream Sandwich draait ligt nog niet eens in de winkels, maar Alcatel heeft er ook al eentje aangekondigd. Op de kerstbijeenkomst van winkelketen The Phone House werd de Alcatel Onetouch 995 een beetje quasinonchalant getoond aan de aanwezige pers. Een primeur. Het beste van deze, op het eerste gezicht heel behoorlijke smartphone is de prijs. Zoals Alcatel betaamt komt die niet boven de 200 euro uit. Het minste aan deze telefoon: je moet er nog minimaal vier maanden op wachten.

De interface van Android is veranderd in een fraai 3D caroussel
In het kortAndroid superphone voor weing
Zie het als een Samsung Galaxy S Plus, maar dan voor weinig. Een HTC Desire HD uit de koopjescorner. Een Sony Ericsson Xperia Arc S voor de cententellers. De Alcatel OneTouch 995 is een high-end smartphone voor een low-end prijs. Een Android superphone voor, hou je vast, slechts 199 euro als adviesprijs. Dat is, even snel rekenen, al snel gratis bij een abonnement. Maar ook betaalbaar voor prepaidbellers. De Alcatel OneTouch 995 is de overtreffende trap van Alcatel's huidige Android touchscreen-telefoon, de OneTouch 990. Maar de OneTouch 995 is groter, beter, sneller en heeft een veel mooiere interface.
FeaturesAndroid 4.0 op Alcatel Onetouch 995
Over de features en specificaties kon nog niet veel gezegd worden, zo verzekerde de Franse marketing manager van Alcatel. Om vervolgens zonder terughoudendheid een lijstje met features en specificaties op te dreunen. Een 5 megapixel camera met flits in een (plastic) toestel dat nog geen centimeter dik is. Een hdmi-uitgang waarmee keurig scherpe beelden van het toestel op groot scherm gedemonstreerd konden worden. Beste nieuws was de versie van Android die het toestel zal gaan voeren. Momenteel draait het geheel nog op Android 2.3.4 Gingerbread, maar een update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich is aanstaande, waarmee zelfs de vergelijking met de Samsung Galaxy Nexus gerechtvaardigd lijkt. De 1,4 Ghz processor moet er voor zorgen dat alles soepeltjes draait.
Eerste indruk3D Carroussel
Maar eigenlijk draaide alles al opvallend soepel. De Alcatel OneTouch 995 is voorzien van een door Alcatel ontworpen interface, waarbij de startschermen van Android als een driedimensionale carrousel om elkaar heen draaien. Die startschermen zijn op hun beurt weer voorzien van zelf ontworpen widgets. En dat ziet er op het eerste gezicht spectaculair uit. De vele animaties zijn vloeiend, het design is complex maar toch stijlvol en 'clean' en het geheel beweegt ontzettend soepel. De interface van Alcatel ligt op hetzelfde niveau als HTC Sense en smaakt absoluut naar meer. Of Alcatel ook heeft gedacht aan de bruikbaarheid en toepasbaarheid is moeilijk te zeggen na de korte tijd die ik heb besteed met het toestel, maar het smaakt naar meer.
Dat kan niet direct gezegd worden van de bouwkwaliteit. Hoewel het toestel er heel aardig uit ziet is het een feest van verschillende soorten plastic. Maar ja, dat lag ook wel een beetje in de lijn der verwachting.
FeitenSpecificaties Alcatel OneTouch 995
Beeldscherm: 4,3 inch LCD touchscreen
Dikte: 9,5 millimeter
Processor: 1,4 Ghz
Camera: 5 megapixel met flits
Besturingssysteem: Android 2.3.4 Gingerbread
Upgrade naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich bevestigd
Uitgangen: Micro USB, audiojack, Mini-hdmi.
Alcatel OneTouch 995 kopenAlcatel OT-995 nog lang niet in de winkel
Geïnteresseerd? Dan wordt nu je geduld op de proef gesteld. De Alcatel OneTouch 995 ligt namelijk nog lang niet in de winkels. Het toestel zal op het Mobile World Congress 2012 pas aan het grote publiek getoond worden. Dat is in februari, pas over drie en een halve maand. Daarna zouden er zomaar nog een of twee maanden overheen kunnen gaan voor het toestel daadwerkelijk in de schappen ligt. Volgens Alcatel moet er nog aardig wat gebeuren voor de software helemaal af en stabiel is. Ik geloof ze op hun woord, want ik neem aan dat Alcatel zich hetzelfde realiseert als ik: als ze deze OneTouch 995 binnen nu en een maand op de markt zouden brengen, dan zouden ze een goudmijn in handen hebben.

De Alcatel OneTouch 995 ligt dus pas rond april 2012 in de Nederlandse winkels en heeft een adviesprijs van 199 euro. Tegen die tijd maakt BesteProduct.nl een uitgebreide videoreview van de Alcatel OneTouch 995

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting