irDA en Bluetooth, draadloze verbindingen op je smartphone

Door: redactie-besteproductnl | 3 maart 2008 08:40
Welke smartphones hebben een draadloze aansluiting als irDA en Bluetooth en wat kun je er precies mee? BesteProduct geeft uitleg.
irDA en Bluetooth

3 maart 2008 door Paul Gersen
De tijd dat je je mobiele telefoon alleen kon gebruiken om te bellen, is allang en breed voorbij. De meeste gsm's zijn tegenwoordig uitgerust met een camera,een radio-ontvanger, een mp3-speler en ga zo maar door. Behalve al die mogelijkhedenhebben de meeste telefoons een draadloze aansluiting. Welke dat zijn en wat je ermeekan? Dat zocht BesteProduct.nl uit.

Heb je een mobiele telefoon en laat je die de hele dag (tenzij je moet bellen natuurlijk)in je broekzak zitten? Dan haal je lang niet alles uit je gsm. Een beetje modernetelefoon heeft namelijk een draadloze aansluiting, zodat hij met veel andere apparatenkan communiceren. Met je carkit bijvoorbeeld, of met je computer.

Twee types: irDA en Bluetooth
Mobiele telefoons maken gebruik van twee verschillende draadloze aansluitingen:infrarood verbinding (irDA) en Bluetooth. Die eerste is bekend van je televisie-afstandbedieningen werkt hetzelfde: je richt je telefoon op een ander apparaat met een irDA-poorten de twee kunnen met elkaar communiceren. Er is dus geen kabel meer nodig om gegevensuit te wisselen. Bluetooth werkt iets anders: het is een radioverbinding voor data-of spraakverkeer op korte afstand. Met Bluetooth is het mogelijk meerdere apparatentegelijkertijd te bedienen. Ze hoeven niet op elkaar gericht te worden, zoals bijirDA. Ze moeten zich hooguit in dezelfde ruimte begeven.

Bluetooth: verbinding maken kost meer tijd dan bij irDA
Een Bluetooth-verbinding leggen is wel wat tijdrovender dan gegevens uitwisselenmet infrarood. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst is het mogelijk dat er inéén ruimte meerdere apparaten met een Bluetooth-verbinding zijn. Je eigen telefoonmoet eerst alle andere Bluetooth-apparaten herkennen en identificeren. Daarna kanpas een connectie worden gemaakt. Ook zijn Bluetooth-verbindingen beveiligd en hetkost tijd voordat deze uiteindelijk klaar zijn voor gegevensuitwisseling.

Bluetooth: populairder bij telefoongebruikers
Langzamer of niet, volgens Maarten van Bree van DecomCommunicatie in Duiven heeft Bluetooth de strijd met irDA overduidelijkgewonnen. ,,Wanneer je gegevens wil uitwisselen met een andere telefoon of apparaatmet Bluetooth-aansluiting, hoef je je eigen gsm namelijk niet uit je tas of broekzakte halen", zegt Van Bree. ,,Dat werkt een stuk makkelijker." Daarbij mag bij eenirDA-verbinding niet bewogen worden met een van de communicerende apparaten. Bij Bluetooth maakt dat niet uit. Ook belangrijk:Bluetooth is niet merkgebonden. Dus of je nu een Sony Ericsson, Nokia, Samsung ofLG hebt, een telefoon met deze functie kan met alle apparaten communiceren die dezeverbinding ook hebben. ,,Veel telefoons zijn nog wel uitgerust met infrarood, maardaar doet men weinig mee, weet Van Bree. ,,Alleen bij oude laptops het nog wel eenshandig. Die maken vaak nog geen gebruik van Bluetooth en als je dan gegevens wiltuitwisselen, kan dat het makkelijkst met irDA."

Lange weg naar Bluetooth 2.0
Bluetooth is ontwikkeld in 1994. Nu, bijna 14 jaar na dato is de draadloze verbindingbehoorlijk geëvolueerd. De eerste versie (1.0) kende namelijk behoorlijk wat kinderziekten:een verbinding leggen ging nogal vaak mis en je kon rustig een kop koffie zetten,het huis schoonmaken en je tuin vegen voordat gegevens uitgewisseld waren. De eersteversie van Bluetooth was zeker niet snel. De bugs zijn er in de versie 1.1 grotendeelsuitgehaald.

Bluetooth 1.2, het begint er op te lijken
Bij versie 1.2 werd wat gedaan aan de snelheid van gegevensuitwisseling. Ook duurdehet korter voordat andere Bluetooth-apparaten waren ontdekt. Bluetooth 1.2 was ookuitgerust met AFH (Adaptive Frequentie Spread Spectrum). Erg belangrijk, want ditzorgde ervoor dat je mobiel gebruikte Bluetooth-frequenties kon herkennen en vermijden.Hierdoor was de verbinding minder storingsgevoelig. Een andere nieuwe toepassingbij versie 1.2 was eSCO (enhanced Connection Oriented), waardoor de spraakkwaliteitkon worden verbeterd en er meer bandbreedte overbleef voor andere toepassingen.

Bluetooth 2.0 en 2.1 nog beter
Versie 2.0 kwam tien jaar na de lancering van Bluetooth uit en is inmiddels eenstandaard voor mobiele telefoons. De uitwisselingssnelheid is behoorlijk opgevoerd(drie keer sneller) en het Bluetooth-gebruik kost een stuk minder stroom. Bij deversie 2.1 (vorig jaar gereleased) werden die dingen verder ontwikkeld. Tevens isBluetooth een stuk gebruiksvriendelijker: het is een stuk makkelijker apparatenzoals headsets aan te sluiten. Ook is de beveiliging verder uitgebreid.

A2DP: stereogeluid via Bluetooth
Verschillende telefoons zijn vandaag de dag uitgerust met A2DP. Dit is een Bluetooth-profielwaarmee hifi-stereogeluid over een draadloze verbinding verzonden kan worden. ,,Datwerkt ideaal, je hebt bijvoorbeeld geen autoradio meer nodig", vertelt Van Bree.,,Je kan je carkit dan alles laten overnemen. Je radiosignaal dat je met je telefoonontvangt, verstuur je met Bluetooth naar je carkit en die laat het in stereo doorje speakers schallen. Daarbij kan je mp3's van je telefoon laten horen. De technologievoor in de auto is nog wat prijzig, maar als dat anders wordt, is het perfect."

Meer informatie en bronnen

Relevante artikelen:
- De 11 belangrijkste opties op een gsm
- Koogids voor een mobiele telefoon
- Vind testen van mobiele telefoons op internet

Relevante ranglijsten met de beste producten
- Mobiele telefoons
- Smartphones

Externe bronnen of relevante links