Koopgids: camera op je mobiele telefoon

Door: redactie-besteproductnl | 4 juni 2009 09:56
BesteProduct geeft uitleg over en tips voor camera op je mobiele telefoon, met informatie over megapixels, lenzen, bediening en geotaggen.
Koopgids: camera op je mobiele telefoon

24 april 2009 door Bart Frouws

Bijna iedere mobiele telefoon heeft een camera en het aantal megapixels vliegen je om de oren. Het zou ideaal zijn als deze getallen ook wat zouden zeggen over de kwaliteit van de camera: hoe groter het getal, des te beter de foto. Helaas is dit niet zo. Een toestel met een camera van 8 megapixel maakt niet per definitie betere foto's dan één van 5 megapixel. In deze koopgids leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een mobiele telefoon met een goede camera.

Megapixels

Fabrikanten van mobiele telefoons adverteren graag met het aantal megapixels van de nieuwste modellen, vooral als een magische grens is overschreden. Staar je niet blind op deze fraaie getallen, want het aantal megapixels zegt weinig over de kwaliteit van de foto's. Basisregel is dat meer megapixels zorgen voor gedetailleerdere foto's. Daar kunnen echter ook de problemen ontstaan. Een te kleine beeldsensor in combinatie met te veel megapixels kan ervoor zorgen dat de pixels elkaar in de weg gaan zitten. Hierdoor ontstaat vooral op de donkere delen van een foto ruis. Helaas staat bij de specificaties van een toestel slechts zelden informatie over de beeldsensor. Het is daarom aan te raden foto's van verschillende mobiele telefoons te vergelijken. Op BesteProduct.nl zetten we foto's van camera's in dezelfde categorie megapixels naast elkaar.

Lens

Bij digitale spiegelreflexcamera's is de lens van groot belang en wordt vaak niet moeilijk gedaan over de grootte van de lens. Voor het maken van foto's met de mobiele telefoon is een goede lens ook belangrijk, maar ben je gebonden aan het kleine afmetingen van de gsm. Fabrikanten van telefoons zijn hier handig op ingesprongen door samen te werken met bekende lensmerken. Carl Zeiss en Schneider-Kreuznach zijn twee bekende merken die tegenwoordig ook kleine, hoogwaardige lenzen fabriceren voor de mobiele telefoon.

Flitser

Wanneer je vaak foto's maakt op plekken met weinig licht, is een flitser aan te raden. Helaas worden slechts weinig mobiele telefoons voorzien van een flitser. Wanneer dit wel het geval is, wordt vaak gebruik gemaakt van een eenvoudig lampje of een LED-flits. Die zijn klein, voordelig en zuinig maar geven dan ook niet heel veel licht. Objecten die niet vlakbij staan komen nog steeds donker op de foto. Voor het beste resultaat voor de mobiele telefoon heb je een Xenon-flitser nodig, die is een stuk krachtiger. Dit type flitser is terug te vinden op de luxe toestellen die zich richten op het maken van foto's.

Bediening

Het design van mobiele telefoons is door de opmars van de touchscreens sterk veranderd. Veel mobieltjes zijn volledig met het scherm te besturen, waardoor normale knoppen overbodig zijn. De iPhone van Apple is een goed voorbeeld. Qua vormgeving is dit misschien een goede trend, maar voor het maken van foto's is het geen verbetering. Zo is het erg lastig om een foto van jezelf te maken met de iPhone, simpelweg omdat je de fotoknop niet kunt zien. Voordeel van een toestel met speciale fotoknoppen is dat je sneller bij het fotoscherm terecht komt. Daarnaast is het ook eenvoudiger knoppen te hebben om te zoomen in plaats van priegelend op je scherm.

Geheugen

Niets vervelender dan halverwege je reis merken dat het geheugenkaartje bijna vol zit. Zorg daarom voor voldoende geheugen om de foto's op te slaan. De meeste telefoons maken gebruik van MicroSD kaartjes, die tegenwoordig niet veel meer kosten. 2 tot 4gb biedt ruimte voor zo'n duizend tot tweeduizend foto's, afhankelijk van het aantal megapixels dat is ingesteld. Geheugenkaartjes kosten tussen de 8 en 15 euro.

Kijk voor de actuele prijzen van geheugenkaartjes op de pricewatch van Tweakers.net

Geotaggen

Wanneer je telefoon over gps beschikt, kun je foto's ook geotaggen. Tijdens het fotograferen wordt dan via satellieten de locatie bepaald en in het bestand opgeslagen. Wanneer je de afbeeldingen op fotosites als Flickr zet, zie je direct op een kaart waar ze zijn genomen. Scheelt bij thuiskomst van een wereldreis ook gelijk een hoop sorteerwerk.

Kijk voor uitgebreide uitleg op Tweakers.net over geotaggen.