Volg ons
Bekijk de video
Videoreview: iPhone 3Gs

Review iPhone 3Gs

iPhone 3Gs: top voor de liefhebber

13 juli 2009 door Ger de Gram
De iPhone 3G was een van de meest gehypte gadgets van 2008. Deze telefoon van Apple was de nieuwe standaard op het gebied van mobiel internetten. Een paar kanttekeningen waren er wel en die heeft Apple nu proberen te verhelpen in hun nieuwe toestel: de 3Gs.

iPhone 3Gs
Internetten op een telefoon was nog nooit zo makkelijk
"Heel veel verschil tussen de 3G en de 3Gs is er niet"

We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen. Er zit niet veel verschil tussen de 3G en de 3Gs. Qua uiterlijk al helemaal niet. De belettering op de achterkant is iets feller en de aan/uit knop aan de bovenkant is een fractie dunner, maar daar blijft het ook bij. Nog steeds heeft hij een hoogglanzen behuizing (te verkrijgen in zwart of wit), die helaas opnieuw gevoelig is voor vinger- en vetvlekken.

Specs moeten het doen
Het verschil zit 'm dus vooral in de verbeterde specificaties, met onder meer een betere camera, langere accuduur en een snellere processor.

Twee keer sneller dan iPhone 3G
Volgens Apple is de iPhone 3Gs maar liefst twee keer zo snel als de 3G. Websites worden inderdaad een stuk eerder volledig geladen, maar twee keer sneller is het toestel niet. Het is wel een enorme verbetering. Ook bij opstarten van beide toestellen, wint de 3Gs het ruim van de 3G. Voor de echte snelheidsduivels is de 3Gs dus een absolute verbetering. Gemis bij internetten is alleen nog steeds het gebrek aan ondersteuning van Flash. Daardoor kun je soms de meest simpele websites niet zien, en dat is jammer.

Camera flink verbeterd
Andere nieuwigheid is de filmfunctie. De 3G kon alleen heel slechte foto's (met een beperkte resolutie van 2 megapixel) maken, en beschikte tot de laatste software-update niet eens over een MMS-mogelijkheid. Ook een filmpje maken kon niet. De 3Gs kan dat wel en de kwaliteit ervan is – voor een telefooncamera- behoorlijk goed.
De 2 megapixelcamera is vervangen voor een 3.2 megapixelversie en is een flinke verbetering. Er is een scherpstelfunctie geïntegreerd en dat maakt de foto's direct een stuk mooier. Toch geldt nog steeds: koop je iPhone niet voor de camera.

Accu iets beter, nog steeds niet geweldig
Het grootste kritiekpunt op de 3G was de gebrekkige accuduur. Na een dag actief gebruik kon je de oplader weer van stal halen. De iPhone 3Gs is wat dat betreft een flinke verbetering, maar nog steeds is het niet ideaal. Ga nu uit van anderhalve dag. Mocht je de behoefte hebben langer met je telefoon te doen, schakel dan het 3G-netwerk uit.

Kompas
Verder zit er op de nieuwe iPhone nu ook een kompas om de combinatie tussen navigeren en GPS nog gemakkelijker te maken. Op dit moment is het niet meer dan een leuke toevoeging, maar het is niet ondenkbaar dat er programmeurs zijn die in de toekomst applicaties gaan ontwerpen, die de functionaliteit van het kompas gebruiken.

Gmail instellen
Ook de mail is iets overzichtelijker gemaakt. Nu kun je zelf direct je Gmail of je Yahoo-mail zonder al te veel poespas automatisch binnenhalen. Dat was op de 3G nog een redelijk ingewikkeld proces. Op de Iphone 3Gs is dat allemaal iets gebruiksvriendelijker geworden.

Spraakbediening werkt niet echt denderend
Net als veel andere telefoons kun je je iPhone 3Gs nu bedienen via spraak, maar dat werkt niet zo goed. Het komt geregeld voor dat er een ander persoon wordt gebeld, dan degene die je daadwerkelijk wil bellen. Niet handig. Je muziek kun je ook af laten spelen via 'spraakbediening', maar dat is alleen handig wanneer je geen voorkeur voor een bepaald album hebt. Ga niet proberen de nieuwste hit van Justin Timberlake aan te vragen, want dan moet je niet gek opkijken als opeens een klassieker van Billy Joel langs komt. Anders gezegd: de spraakbediening is niet erg functioneel, maar net als het kompas eerder 'een leuke toevoeging'.

Conclusie: niet nieuw, wel heel goed
En dat is eigenlijk een beetje de hoofdmoot van de iPhone 3Gs. Afgezien van de flink verbeterde processor en de goede filmfunctie, is de iPhone 3Gs niet heel anders dan de 3G. De nieuwste aanwinst van Apple heeft mogelijkheden die op het eerste gezicht erg grappig zijn, maar echt zinvol vooralsnog niet. Al met al kun je het volgende zeggen: de iPhone 3Gs is wederom een toptoestel van Apple. Maar of het veel toevoegt voor de mensen die al een iPhone hebben? Nee, dat denk ik niet. In zo'n geval is het alleen leuk om te kopen voor de echte gadgetfreaks en de types die nóg sneller het web op willen. Zelf heb ik al een 3G en die functioneert zo goed dat ik eigenlijk geen reden zie een nieuwere editie te kopen. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, dan is de iPhone 3Gs een absolute aanrader.

Pluspunten Apple iPhone 3Gs smartphone
+ Snel, heel snel internetten
+ Wederom gebruiksvriendelijk
+ Filmfunctie

Minpunten Apple iPhone 3Gs smartphone
- Accu nog steeds niet geweldig
- Spraakbediening haast nutteloos