Koopgids: software op je mobiele telefoon

Door: redactie-besteproductnl | 6 augustus 2009 12:16
BesteProduct geeft informatie over software op de mobiele telefoon, met aandacht voor de interface, widgets, apps en besturingssystemen.
Koopgids: Software op je mobiele telefoon

6 augustus 2009, doorDennis de Vries
Het uiterlijk van een telefoon kan een belangrijke reden zijn om hem te kopen. Je mobieltje moet goed in elkaar zitten, niet te groot, niet te klein en niet te lelijk zijn. Maar als je hem aanzet moet je gsm of smartphone ook nog bevallen. De software op een telefoon is bepalend voor de kwaliteit, maar als je moet kiezen, vliegen er vaak veel ingewikkelde termen om je oren. Daarom leggen we er enkele belangrijke uit, zoals interface, widgets, apps en besturingsystemen.

Interface

Noem het GIU, UI, userinterface of gewoon de smoel van de telefoon. Het komt op hetzelfde neer en is heel belangrijk. Door de Graphical User Interface kunnen mensen goed communiceren met elektronische apparaten en hoeven we geen ingewikkelde codes en cijfers meer in te voeren om iets gedaan te krijgen. In het geval van je telefoon komt dat vooral tot uiting in startschermen en menu's met iconen. De userinterface is enorm belangrijk, omdat het bepalend is voor het gebruiksgemak van een toestel. Vooral HTC, Apple en Samsung staan er om bekend dat ze werk maken van een fraaie interface.

Widgets

Koop een moderne smartphone en je hebt een grote kans aan de slag te kunnen met widgets. Widgets zijn in de mode en er wordt nogal gewichtig over gedaan. Eigenlijk zijn het niets meer dan een soort 'mini-programmaatjes' die je meestal op het startscherm van je telefoon kunt zetten. Widgets zijn voorbehouden aan telefoons met touchscreens, zodat je ze kunt verslepen en neerzetten waar je wilt. Het voordeel is dat de userinterface van je telefoon daardoor helemaal aan te passen is aan je wensen. Maar wat doen widgets dan zoal? Dat kan van echt alles zijn. Van een simpele klok, of een aan/uitknop voor je bluetooth, tot een speler voor alle muziek op je telefoon of een programma dat je mailbox laat zien. Vaak zijn er via internet meerdere widgets te downloaden.

    Apps

  • Geen smartphone zonder eigen apps. De term is een afkorting voor applications, Engels voor toepassing. Die bestaan natuurlijk al vrij lang, maar Apple is met de iPhone begonnen met de verkoop van zulke programmas via één speciale webwinkel: de app-store. Gebruikers van de iPhone kunnen daarmee heel gemakkelijk de functionaliteit van hun toestel enorm uitbreiden. Van navigatiesoftware tot spelletjes en van mailprogramma's tot rare geluidjes. Alles is te krijgen en direct naar je telefoon te downloaden. Veel apps zijn zelfs gratis. Door het grote succes zijn ook andere fabrikanten app-stores op gaan zetten voor hun telefoons. Voor bijna elke smartphone van elk merk zijn inmiddels apps te downloaden.
  • - Apple App-store: De eerste, de beste. Wereldwijd zijn er al ruim 5 miljard apps gedownload. Je kunt kiezen uit bijna een kwart miljoen en ze varieren van onzinnig maar grappig, tot heel erg handig of onmisbaar. En van gratis tot rond de 15 Euro (met enkele uitschieters naar boven).
  • - Ovi Store: De app-store van Nokia heet Ovi Store. De dienst biedt veel keuze, maar komt nog niet echt lekker van de grond. Applicaties zijn ook buiten de Ovi Store om te krijgen.
  • - PlayNow Arena: Sony Ericsson heeft zijn online winkel PlayNow Arena genoemd. Sinds vorige zomer live en met een flink aanbod games, programma's en muziek. Pas op de prijzen, een paar euro voor een achtergrondje (gewoon een afbeelding dus) is geen uitzondering.
  • - Samsung Apps: Samsung biedt een aantal apps voor zijn eigen besturingssysteem Bada.
  • - Blackberry Appworld: Je zakelijke Blackberry kan uitgebreid worden met nuttige toevoegingen voor tijdens het werk, of met leuke muziek en video's voor in de pauze.
  • - Android Market: Inmiddels een goede tweede achter die van Apple. Talloze apps voor het besturingssysteem van Google.
  • - Windows Marketplace: is al een tijdje open, maar mag zich niet meten met Apple of Android. De keuze is vele malen kleiner.

Besturingssysteem

Een smartphone is een computer. Weliswaar een heel kleine, maar ook deze kan niet draaien zonder besturingssysteem. In reviews wordt het 'operating system' (OS) vaak apart genoemd, omdat het een belangrijk onderdeel is van de telefoon dat het functioneren bepaalt. Sommige fabrikanten hebben hun eigen OS ontwikkeld, dat vaak terug te vinden is op eenvoudige telefoons met minder functies. Smartphones draaien echter over het algemeen op enkele bekende systemen.

Symbian

Zo zijn alle Nokia smartphones voorzien van besturingssysteem Symbian, waarvan de 'S60' variant het meest uitgebreid is. Ook enkele Samsung en Sony Ericsson modellen zijn hiermee uitgerust. Het voordeel van Symbian is dat het enorm uitgebreid is en makkelijk in gebruik. Iemand die op het ene Nokia toestel goed uit de voeten kan, stapt moeiteloos over naar een andere. Nadeel is dat Symbian er inmiddels wel een beetje verouderd uit gaat zien. Een nieuwe versie, Symbian^3, moet daar verandering in brengen. Het is relatief eenvoudig programma's te ontwikkelen voor Symbian, waardoor er op internet, buiten de app-stores om, veel uitbreidingen te vinden zijn. Sommige zijn slechts hobbyprojecten van ontwikkelaars, dus kijk uit wat je installeert.
- Symbian.org: Officiele site van Symbian.
- Allaboutsymbian.org: Site met de laatste nieuwtjes over het OS.

Windows Phone

De mobiele variant van het overbekende Vista of XP is Windows Phone, dat kort geleden nog Windows Mobile heette. Dit voelt voor veel mensen vertrouwd aan. Windows Phone is eigendom van Microsoft, dat zelf geen telefoons produceert. Bekende fabrikanten, zoals HTC, Samsung of Sony Ericsson, kiezen er geregeld voor hun telefoon te voorzien van Windows. Voordeel is de enorme veelzijdigheid van het besturingssysteem. Daarnaast draaien de meeste pc's ook nog op Windows, waardoor smarthpones hier soepel mee kunnen samenwerken en synchroniseren. Kritiek op Windows Phone is er genoeg. Het zou traag en onstabiel zijn en ook de laatste versie, Windows Phone 6.5, laat aan gebruiksgemak te wensen over. Eind 2010 komen telefoons op de markt met het nieuwe Windows Phone 7, wat een compleet andere ervaring moet bieden.
- Microsoft.com: Officiele site van Windows Mobile
- blog.microsoft.nl: Weblog met nieuws over Windows Mobile

Android

Android heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot heel erg belangrijk besturingssysteem voor smartphones. Steeds meer fabrikanten brengen steeds meer toestellen uit. Android is veelzijdig en door de speciale interfaces die telefoonfabrikanten er zelf voor ontwikkelen vaak ook fijn in gebruik. Uiteraard vind je andere Google-programma's, zoals Gmail, Maps en de zoekmachine, prominent terug in dit OS. De App-store wordt steeds groter en uitgebreider en het systeem ontwikkelt zich met duizelingwekkende snelheid. Er worden zo snel nieuwe versies uitgebracht dat fabrikanten het niet kunnen bijbenen. Koop je een gloednieuw Android toestel, dan is er waarschijnlijk al een nieuwere versie aangekondigd en gaan er geruchten rond over een nóg nieuwere. Zo snel gaat het nu eenmaal.

- Google.com/android: De officiele website van Google Android.
- Androidplanet.nl: Nederlandse site met nieuws over dit besturingssysteem.

iPhone OS (iOS)

Het besturingssysteem van Apple is natuurlijk alleen te vinden op de iPhone en nergens anders. Het gebruikersgemak en de bijbehorende app-store zorgen voor een ongekende populariteit. Apple heeft kort geleden een nieuwe versie uitgebracht, IOS4. Het is sneller en biedt enkele functies die vreemd genoeg ontbraken in de originele iPhones.

- Apple.com: De officiele Apple site.

- iphoneclub.nl: Nieuwssite van Nederlandse iPhone liefhebbers.

Blackberry OS

Alleen te vinden op de Blackberrys van fabrikant Research in Motion (RIM). Op het eerste gezicht is het vrij basic en saai, maar Blackberry OS heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in naadloze samenwerking met bedrijven en kantoren. Vooral de mail-functie van Blackberry OS is ongeëvenaard. Een nieuwe versie, OS 6, is in de maak en moet visueel een stuk aantrekkelijker zijn.

- Blackberry.com: Officiele site van Blackberry.
- Blackberryos.com: Site met nieuws en info over Blackberry OS.

Bada

Bada is een gloednieuw besturingssysteem voor Samsung smartphones. Momenteel is de Samsung Wave het enige toestel dat hier op draait, maar er zitten meer Bada-toestellen van Samsung aan te komen. Hoe Bada zich gaat onderscheiden van andere smartphones, is nog moeilijk te zeggen. Voorlopig biedt het veel van wat eenvoudigere Samsung-toestellen ook al boden.

- Bada.com: Officiele site van Bada.

Maemo/MeeGo

De N900 van Nokia draait op het besturingssysteem Maemo. Het is veelzijdig, je kunt er makkelijk van alles aan aanpassen en biedt indrukwekkende multitaks-mogelijkheden. Toch was het te ingewikkeld om een breed publiek aan te spreken. Om het wat aantrekkelijker te maken gaat Nokia binnenkort zijn smartphones uitrusten met een nieuwe variant, MeeGo.

- Maemo.org: Officiele site van Maemo.
- Meego.com: Officiele site van MeeGo.