Videoreview: Samsung Galaxy spot Brad Pitt

Door: redactie-besteproductnl | 11 september 2009 10:02
Videoreview van de Samsung Galaxy, een smartphone met een touchscreen, uitgebreide mediaspeler en een goede 5 megapixel-camera.

Review Samsung Galaxy

Het bovenstaande filmpje was onderdeel van een eenmalige viral, gemaakt in samenwerkingmet Samsung. Voor BesteProduct had dit filmpje tot doel onze videoreviews te promoten.De Augmented Reality Layar "BN'er verkenner" bestaat dus ook niet. Brad Pitt isin dit geval een look alike.



De Samsung i7500 Galaxy lijkt op het eerste gezicht een smartphone zoals erveel meer zijn. Hij heeft een touchscreen, een uitgebreide mediaspeler en een goede5 megapixelcamera. Maar er is echter één functie die deze Galaxy tot een innovatievetopper maakt: Augmented Reality Browser Layar.

De Samsung Galaxy is dun en lichtgewicht
"Het zoeken naar een pinautomaat was nog nooit zo gemakkelijk"

Augmented reality en Layar
Augmented reality staat nog in de kinderschoenen. Deze technologie maakt het mogelijkom plaatsgebonden informatie op het scherm van een smartphone te laten zien. Samsung heeft een browser, die de technologie ondersteunt, op de Galaxygeïnstalleerd: 'Layar'. De techniek werkt als volgt: de telefoon is voorzien vaneen kompas, GPS en een camera. Door deze drie functies te combineren, wordt berekendwaar je als gebruiker staat en in welke richting je kijkt. De camera van je telefoonfungeert hierin als oog. De Layar legt een soort informatiekaart over dit beeldheen en geeft zo wetenswaardigheden over de plek waar je staat en de buurt eromheen.De gegevens die je op deze manier binnen krijgt, variëren. Zo kun je gebruik makenvan een Funda-Layar om de prijzenvan huizen die te koop staan weer te geven, of van een Iens-Layar die aangeeft wat de kwaliteit van een restaurantis. Sta je in de buurt van een kerk, maar weet je niet hoe die heet? Richt je cameraerop en met behulp van de Wikipedia-Layarkom je erachter.

Het aantal verschillende Layars ligt op dit moment rond de tachtig, maar dat aantalstijgt snel. Deze techniek is an sich niet nieuw – op andere smartphones als deHTC Heroen de iPhone3Gs kun je het al downloaden – maar de Galaxy is het eerste toestel waarophet standaard is geïnstalleerd.

Prachtige kleuren
De meest bijzondere 'layar' is de zogenoemde BN'er verkenner. Via deze verkennerkun je de huizen van bekende Nederlanders ontdekken. Zo zijn de huizen van Johnnyde Mol, Rick Engelkes, Thomas Acda en zelfs Brad Pitt (aan de makers: sinds wanneeris dit een Nederlander?) in Amsterdam te vinden. Erg leuk voor een dagje uit.

De mogelijkheden van Augmented Reality lijken oneindig. Zo zijn er op dit momental Layars die je kunnen vertellen waar de dichtstbijzijnde condoom- en pinautomatenzijn. Wel moet je rekening houden met de nauwkeurigheid van je GPS: de afwijkingvarieert van vijf tot wel tweehonderd meter. In een vreemde stad zoek je je in datlaatste geval nog steeds suf naar een flappentap. Nadelen aan Augmented Realityzijn er ook: gebruik je Layar veel, dan moet je de Galaxy 's avonds al in de opladersteken. De batterij gaat behoorlijk snel leeg. Ook de opstarttijd van Layar is relatieflang, maar dat zal in nieuwere edities en updates wel verbeteren.

Uiterlijk Samsung Galaxy: vingerafdrukken en vetvlekken
De Samsung Galaxy is dun, lichtgewicht en volledig van plastic. Aan de achterkantvalt direct de 5 megapixelcamera op, die voorzien is van een LED-flits. Op de voorkantzit een 3,2 inch capactive touchscreen. Dit touchscreen werkt behoorlijk goed enreageert nauwkeurig en direct wanneer je 'm bestuurt met je vingers. Dat moet jedan wel met schone vingers doen, want de Galaxy is enorm gevoelig voor vet- en vingervlekken.Dat is bij een hoop andere telefoons al een probleem, maar bij de Galaxy is hetwel erg extreem. Na een simpele duimbeweging is je scherm al smerig.

Aan de zijkant zit de ontgrendelingsknop. Die moet je behoorlijk lang indrukkenvoordat je de knoppen en het touchscreen van de Galaxy daadwerkelijk van de vergrendelinghaalt. En aangezien de Galaxy nogal snel (lees: standaard na 10 seconden) geblokkeerdstaat, is dat behoorlijk irritant. Gelukkig kan je dat bij de instellingen wel allemaalwijzigen. Het is zelfs mogelijk een bepaalde beweging op je touchscreen te makenom het toestel te ontgrendelen. Maar de beginstand is in ieder geval erg vervelend.

Eerste Android smartphone van Samsung
Dan intern: de Galaxy is het eerste toestel van Samsung dat draait op Google's besturingssysteemAndroid. Je hebt de beschikking over drie startschermen (ter vergelijking: de HTC Heroheeft zeven startschermen) die je helemaal vol kan plaatsen met allerlei applicatiesen widgets. Denk aan een twitterapplicatie, een nieuwssite, of gewoon een leuk spelletje.Deze zijn veelal gratis of soms tegen een kleine vergoeding, te downloaden via deAndroid Market. De widgets zijn aan de kleine kant, dus er is voldoende ruimte opde startschermen om veel app's te installeren.

Touchwiz
Android functioneert op de Samsung i7500 redelijk, al is wel duidelijk te merkendat de processor soms moeite heeft met verschillende programma's. De Galaxy hapertnamelijk nogal eens. Dat gebeurt vooral bij het inzoomen op een webpagina, of tijdenshet scrollen door je foto's. Erg jammer, maar de kans bestaat dat dit bij een updatevan Android verholpen wordt. Zeker is in ieder geval wel dat het een verbeteringis ten op zichte van Samsung's TouchWiz is, de interface die bijvoorbeeld zit opSamsungOmnia HD en de Jet. Die maakt gebruik van een menustructuur die niet alte overzichtelijk is.

Uiteraard is deze Samsung voorzien van alle netwerkmogelijkheden die een hedendaagsesmartphone nodigheeft: Wifi, 3G, GPS – noem al die functies maar op.

Genoeg geheugen. Meer dan genoeg geheugen
De Samsung heeft 8 GB aan intern geheugen, maar dat is uitbreidbaar met behulp vaneen microSD-kaartje tot maar liefst 32 GB (!). Al je muziek en filmpjes kun je daardoorzonder problemen op je smartphone zetten. De bijgeleverde oordopjes zijn aardig,maar voor echt goed geluid is het toch beter een goede headset aan te schaffen.De Galaxy heeft een 'gewone' 3.5 mm jackplug, dus dat moet geen probleem zijn. Overigensis het geluid van de speaker van de Samsung zelf dik in orde: je kunt je volumevrij hard zetten en dan klinkt het allemaal nog redelijk helder.

Haperende webbrowser
De webbrowser van Samsung functioneert mede dankzij het touchscreen prima. Hij issnel, maar zoals gezegd heeft die soms last van wat haperingen. De zoomfunctie schoktsoms flink, maar is wel handig. Hij functioneert als een soort loep: een klein vierkantjezoomt in op een gedeelte van de site. Scroll je naar een andere gedeelte, dan krijgje dat te zien. Laat je de loep los, dan zoomt de Galaxy in op het stukje waar je'm loslaat. Dat werkt vrij overzichtelijk, maar soms dus wel wat schokkerig.
Het intoetsen van je web-adres, mailtje, of sms is even wennen – de toetsjes ophet touchscreen zitten zelfs in landscape-modus behoorlijk dicht bij elkaar - maarna een uurtje spelen heb je het wel onder de knie. Het is een kwestie van oefenen.

De 5 megapixelcamera maakt redelijke foto's overdag, maar 's avonds valt het tegen.De LED-flits voldoet in veel situaties niet. Het lampje is simpelweg niet krachtiggenoeg om een goede foto te maken.

Conclusie
De Samsung Galaxy mag dan soms wat haperen, er ontbreekt eigenlijk niets waardoorhet een vrij complete smartphone is. Echt bijzonder is dit toestel door de layartechnologie.Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat, zijn de mogelijkheden nu al groot.Met de BN'er-verkenner als meest opmerkelijke Layar.

Pluspunten Samsung Galaxy
+ Overzichtelijk
+ Layar voorgeïnstalleerd (!)
+ Camera dik in orde (overdag dan)
+ Geheugen

Minpunten Samsung Galaxy
- Erg gevoelig voor vetvlekken
- Batterijduur
- Traag