Volg ons

Review Samsung Galaxy

BN'ers spotten met de Samsung Galaxy

Het bovenstaande filmpje was onderdeel van een eenmalige viral, gemaakt in samenwerking met Samsung. Voor BesteProduct had dit filmpje tot doel onze videoreviews te promoten. De Augmented Reality Layar "BN'er verkenner" bestaat dus ook niet. Brad Pitt is in dit geval een look alike.De Samsung i7500 Galaxy lijkt op het eerste gezicht een smartphone zoals er veel meer zijn. Hij heeft een touchscreen, een uitgebreide mediaspeler en een goede 5 megapixelcamera. Maar er is echter één functie die deze Galaxy tot een innovatieve topper maakt: Augmented Reality Browser Layar.

Samsung Galaxy
De Samsung Galaxy is dun en lichtgewicht
"Het zoeken naar een pinautomaat was nog nooit zo gemakkelijk"

Augmented reality en Layar
Augmented reality staat nog in de kinderschoenen. Deze technologie maakt het mogelijk om plaatsgebonden informatie op het scherm van een smartphone te laten zien. Samsung heeft een browser, die de technologie ondersteunt, op de Galaxy geïnstalleerd: 'Layar'. De techniek werkt als volgt: de telefoon is voorzien van een kompas, GPS en een camera. Door deze drie functies te combineren, wordt berekend waar je als gebruiker staat en in welke richting je kijkt. De camera van je telefoon fungeert hierin als oog. De Layar legt een soort informatiekaart over dit beeld heen en geeft zo wetenswaardigheden over de plek waar je staat en de buurt eromheen. De gegevens die je op deze manier binnen krijgt, variëren. Zo kun je gebruik maken van een Funda-Layar om de prijzen van huizen die te koop staan weer te geven, of van een Iens-Layar die aangeeft wat de kwaliteit van een restaurant is. Sta je in de buurt van een kerk, maar weet je niet hoe die heet? Richt je camera erop en met behulp van de Wikipedia-Layar kom je erachter.

Het aantal verschillende Layars ligt op dit moment rond de tachtig, maar dat aantal stijgt snel. Deze techniek is an sich niet nieuw – op andere smartphones als de HTC Hero en de iPhone 3Gs kun je het al downloaden – maar de Galaxy is het eerste toestel waarop het standaard is geïnstalleerd.

Prachtige kleuren
De meest bijzondere 'layar' is de zogenoemde BN'er verkenner. Via deze verkenner kun je de huizen van bekende Nederlanders ontdekken. Zo zijn de huizen van Johnny de Mol, Rick Engelkes, Thomas Acda en zelfs Brad Pitt (aan de makers: sinds wanneer is dit een Nederlander?) in Amsterdam te vinden. Erg leuk voor een dagje uit.

De mogelijkheden van Augmented Reality lijken oneindig. Zo zijn er op dit moment al Layars die je kunnen vertellen waar de dichtstbijzijnde condoom- en pinautomaten zijn. Wel moet je rekening houden met de nauwkeurigheid van je GPS: de afwijking varieert van vijf tot wel tweehonderd meter. In een vreemde stad zoek je je in dat laatste geval nog steeds suf naar een flappentap. Nadelen aan Augmented Reality zijn er ook: gebruik je Layar veel, dan moet je de Galaxy 's avonds al in de oplader steken. De batterij gaat behoorlijk snel leeg. Ook de opstarttijd van Layar is relatief lang, maar dat zal in nieuwere edities en updates wel verbeteren.

Uiterlijk Samsung Galaxy: vingerafdrukken en vetvlekken
De Samsung Galaxy is dun, lichtgewicht en volledig van plastic. Aan de achterkant valt direct de 5 megapixelcamera op, die voorzien is van een LED-flits. Op de voorkant zit een 3,2 inch capactive touchscreen. Dit touchscreen werkt behoorlijk goed en reageert nauwkeurig en direct wanneer je 'm bestuurt met je vingers. Dat moet je dan wel met schone vingers doen, want de Galaxy is enorm gevoelig voor vet- en vingervlekken. Dat is bij een hoop andere telefoons al een probleem, maar bij de Galaxy is het wel erg extreem. Na een simpele duimbeweging is je scherm al smerig.

Aan de zijkant zit de ontgrendelingsknop. Die moet je behoorlijk lang indrukken voordat je de knoppen en het touchscreen van de Galaxy daadwerkelijk van de vergrendeling haalt. En aangezien de Galaxy nogal snel (lees: standaard na 10 seconden) geblokkeerd staat, is dat behoorlijk irritant. Gelukkig kan je dat bij de instellingen wel allemaal wijzigen. Het is zelfs mogelijk een bepaalde beweging op je touchscreen te maken om het toestel te ontgrendelen. Maar de beginstand is in ieder geval erg vervelend.

Eerste Android smartphone van Samsung
Dan intern: de Galaxy is het eerste toestel van Samsung dat draait op Google's besturingssysteem Android. Je hebt de beschikking over drie startschermen (ter vergelijking: de HTC Hero heeft zeven startschermen) die je helemaal vol kan plaatsen met allerlei applicaties en widgets. Denk aan een twitterapplicatie, een nieuwssite, of gewoon een leuk spelletje. Deze zijn veelal gratis of soms tegen een kleine vergoeding, te downloaden via de Android Market. De widgets zijn aan de kleine kant, dus er is voldoende ruimte op de startschermen om veel app's te installeren.

Touchwiz
Android functioneert op de Samsung i7500 redelijk, al is wel duidelijk te merken dat de processor soms moeite heeft met verschillende programma's. De Galaxy hapert namelijk nogal eens. Dat gebeurt vooral bij het inzoomen op een webpagina, of tijdens het scrollen door je foto's. Erg jammer, maar de kans bestaat dat dit bij een update van Android verholpen wordt. Zeker is in ieder geval wel dat het een verbetering is ten op zichte van Samsung's TouchWiz is, de interface die bijvoorbeeld zit op Samsung Omnia HD en de Jet. Die maakt gebruik van een menustructuur die niet al te overzichtelijk is.

Uiteraard is deze Samsung voorzien van alle netwerkmogelijkheden die een hedendaagse smartphone nodig heeft: Wifi, 3G, GPS – noem al die functies maar op.

Genoeg geheugen. Meer dan genoeg geheugen
De Samsung heeft 8 GB aan intern geheugen, maar dat is uitbreidbaar met behulp van een microSD-kaartje tot maar liefst 32 GB (!). Al je muziek en filmpjes kun je daardoor zonder problemen op je smartphone zetten. De bijgeleverde oordopjes zijn aardig, maar voor echt goed geluid is het toch beter een goede headset aan te schaffen. De Galaxy heeft een 'gewone' 3.5 mm jackplug, dus dat moet geen probleem zijn. Overigens is het geluid van de speaker van de Samsung zelf dik in orde: je kunt je volume vrij hard zetten en dan klinkt het allemaal nog redelijk helder.

Haperende webbrowser
De webbrowser van Samsung functioneert mede dankzij het touchscreen prima. Hij is snel, maar zoals gezegd heeft die soms last van wat haperingen. De zoomfunctie schokt soms flink, maar is wel handig. Hij functioneert als een soort loep: een klein vierkantje zoomt in op een gedeelte van de site. Scroll je naar een andere gedeelte, dan krijg je dat te zien. Laat je de loep los, dan zoomt de Galaxy in op het stukje waar je 'm loslaat. Dat werkt vrij overzichtelijk, maar soms dus wel wat schokkerig.
Het intoetsen van je web-adres, mailtje, of sms is even wennen – de toetsjes op het touchscreen zitten zelfs in landscape-modus behoorlijk dicht bij elkaar - maar na een uurtje spelen heb je het wel onder de knie. Het is een kwestie van oefenen.

De 5 megapixelcamera maakt redelijke foto's overdag, maar 's avonds valt het tegen. De LED-flits voldoet in veel situaties niet. Het lampje is simpelweg niet krachtig genoeg om een goede foto te maken.

Conclusie
De Samsung Galaxy mag dan soms wat haperen, er ontbreekt eigenlijk niets waardoor het een vrij complete smartphone is. Echt bijzonder is dit toestel door de layartechnologie. Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat, zijn de mogelijkheden nu al groot. Met de BN'er-verkenner als meest opmerkelijke Layar.

Pluspunten Samsung Galaxy
+ Overzichtelijk
+ Layar voorgeïnstalleerd (!)
+ Camera dik in orde (overdag dan)
+ Geheugen

Minpunten Samsung Galaxy
- Erg gevoelig voor vetvlekken
- Batterijduur
- Traag