Volg ons

BesteProductAwards 2009 - Inleiding
Apple iPhone 3GS grote winnaar BesteProductAwards 2009


Het beste product van 2009

De iPhone 3GS is het beste product van 2009 en producent Apple is de meest innovatieve fabrikant van consumentenelektronica dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van website BesteProduct.nl, waaraan vijftig gezaghebbende Nederlandse en Belgische deskundigen van vakmedia hebben meegewerkt. Apple ontvangt de gouden BesteProductAward 2009 voor beste merk én beste product.

De winst van de iPhone 3GS is op zich opmerkelijk, aangezien de opvolger van de 3G uit 2008 behalve snelheid en de videocamera niet veel heeft toegevoegd. Die kleine verbeteringen aan de smartphone zijn volgens de kenners voldoende om de voorsprong te behouden, die de iPhone al had op de concurrentie. "Alles wat niet klopte aan de eerste iPhone en de iPhone 3G, is in dit model verbeterd", stelt Erwin van der Zande, hoofdredacteur van Bright en een van de deelnemende experts.

Zilver
De zilveren BesteProductAward voor zowel merk als product gaat naar HTC. De Taiwanese producent van voornamelijk mobiele telefoons scoort dit jaar een voltreffer met de introductie van de HTC Hero. Volgens de deskundigen heeft het toestel Google’s besturingssysteem Android op de kaart gezet. "HTC laat zien dat je je met een toestel echt kunt onderscheiden, zonder daarbij Apple te imiteren", zegt gadget-journalist Gonny van der Zwaag. Een prestatie die goed is voor een tweede plek achter de iPhone. Door onder meer de HTC HD2 en de HTC Touch Pro2 is HTC na Apple het best gewaardeerde merk.

Brons
De bronzen BesteProductAward 2009 voor beste product gaat naar de Olympus PEN E-P1. De retro compactcamera met verwisselbare lenzen blijkt behalve een fraai uiterlijk ook nog eens uitstekende foto's te maken. "Voor het eerst echt iets nieuws op cameragebied", zegt Ton Heijnen, hoofdredacteur van CHIP magazine. "Panasonic gebruikt het Micro Four Thirds-systeem al iets langer, maar Olympus laat zien hoe het echt moet."

Tegenvallers
Tegenvallers zijn er ook in 2009. Fabrikanten Motorola en Nokia worden het minst gewaardeerd door de experts. Motorola is niet echt een verrassing, aangezien de Amerikaanse mobiele telefoonfabrikant dit jaar Nederland onverwachts helemaal links heeft laten liggen. Opvallend is de kritiek op Nokia. Volgens de experts maakt de Finse fabrikant nog steeds goede telefoons, maar is de innovatie ver te zoeken. Sjef Weller van Nu.nl: "Nokia maakt geen slechte producten, maar dit jaar lijkt het bedrijf in 2007/2008 te zijn blijven hangen. De nieuwste mobieltjes kunnen niet meekomen met de gelikte smartphones van bedrijven als Apple en HTC."

eReader
Zo eenduidig als de kenners zijn over de meeste producten, zo tegengesteld zijn de reacties over de Sony eReader. De reader, verkrijgbaar in de Pocket- en de Touch-versie, wordt als vervanger van boeken door de ene deskundige een grote toekomst voorspeld, terwijl de andere het een nutteloos apparaat vindt. De eReader krijgt daarmee zowel het predicaat slechtste product als een eervolle vermelding. "Readers gaan het worden, maar nu nog niet. Te duur in aanschaf, te weinig content en het ontbreken van wireless internet voor het makkelijk overzetten van boeken maken dit een geval van Nog-Even-Niet", zegt redacteur Annemarie Korevaar van Computeridee en DutchCowgirls.nl.

Bekijk hier de volledige top tien

Verder lezen

BesteProductAward2009
BesteProduct Awards 2009
- BesteProductAward 2009 Inleiding
- BesteProductAward Top 10
- Beste Product 2009 Goud iPhone 3Gs
- Beste Product 2009 Zilver HTC Hero
- Beste Product 2009 Brons Olympus PEN E-P1
- Beste Product 2009 Eervolle vermeldingen
- Slechtste Product 2009 Sony Reader
- Beste Product 2009 Oneervolle vermeldingen
- Beste Merk 2009 Apple
- Beste Merk 2009 Eervolle vermeldingen
- Slechtste Merk 2009 Nokia
- Slechtste Merk 2009 Motorola
- Slechtste Merk 2009 Oneervolle vermeldingen
- BesteProductAwards 2009 Feitjes, weetjes en opvallende zaken
- BesteProductAwards 2009 Testverantwoording
- BesteProductAwards 2009 Wie werkten mee?

Dit onderzoek kwam tot stand met de deskundigen en experts van vele vaktijdschriften, -websites en programma's van Nederland. Zij gaven in november 2009 hun mening over de beste en slechtste producten van het jaar.