Volg ons
Bekijk de video
Video review: Apple iPhone 4

Review Apple iPhone 4

Apple iPhone 4 is 'gewoon' een erg mooie smartphone

4 augustus 2010 door Dennis de Vries
De originele iPhone veranderde in 2007 in zijn eentje de definitie 'Smartphone'. Volgens Apple gaat de iPhone 4 dezelfde toekomst tegemoet. Het toestel kreeg enorm veel aandacht in de media en werd op internet alom geprezen. Ondertussen schreeuwen gebruikers moord en brand over problemen met de antenne en de ontvangst. Het is door alle aandacht inmiddels moeilijk om door de bomen het bos nog te zien en antwoord te krijgen op de doodsimpele vraag: de iPhone 4, is dat nou wat?

Apple iPhone 4
Je zult niet snel een smartphone vinden die er luxer uitziet en beter afgewerkt is.
"De 'death grip' bestaat en is geen uit zijn verband gerukt verhaal.

Mijn eerste indruk van de iPhone 4 was dat hij er 'gelikt' uitzag. Bij nader inzien is dat een understatement. Deze telefoon is, als het op bouwkwaliteit en ontwerp aankomt, de mooiste op de markt. Vooral de metalen band rond de buitenkant straalt een klasse uit die we niet gewend zijn van telefoonfabrikanten. Zelfs de HTC Legend, met aluminium behuizing, ziet er niet zo goed uit. Alle verbindingspunten, knoppen en openingen passen precies. Geen speling, geen onnodige ruimtes of kieren. De achterkant is al net zo strak: het glanzende zwart wordt alleen doorbroken door wat logo's, de merknaam en een cameralensje. De voorkant heeft met zijn grote beeldscherm en karakteristieke ronde knop het meeste weg van eerdere iPhones.

Helikopterglas
De zwarte delen aan de voor- en achterkant zijn gemaakt van speciaal glas. Dat klinkt eng en breekbaar bij een toestel dat je overal mee naartoe moet nemen. Daarom gebruikt Apple 'aluminiumsilicaatglas', dat volgens de fabrikant ook wordt gebruikt in helikopters en hogesnelheidstreinen. Toe maar. Het voordeel is dat het niet snel breekt en er bijna geen krassen op komen. Dat eerste hebben we niet durven testen, het tweede lijkt waar te zijn. Beetje jammer is wel dat het aluminiumsilicaatglas voelt als 'gewoon' gehard kunststof. Hoewel het weinig afdoet aan de luxe uitstraling van het toestel, valt het hele idee van een glazen telefoon daardoor een beetje in het water.

'Greep des doods'
Maar bij alle aandacht die het bedrijf aan het design heeft besteed, lijkt Apple één flinke groep mensen over het hoofd te hebben gezien: de linkshandigen. De metalen rand aan de buitenkant van het toestel bestaat uit verschillende delen die dienen als antenne voor bluetooth en wifi, maar ook voor je mobiele internet en gsm-signaal. Volgens de fabrikant heb je daarmee beter bereik dan ooit. Die claim kon de prullenbak in, toen bleek dat je met je linkerhand het signaal kunt verstoren. Het gevolg: veel minder en soms zelfs geen bereik. Het fenomeen kreeg, met veel gevoel voor drama, de naam 'death grip' mee: de greep des doods.

De 'death grip' bestaat en is geen uit zijn verband gerukt verhaal. Dat is niet alleen aangetoond door onderzoekers, ik ervaar het ook met het toestel en het is een flinke ontwerpfout. Ik ben rechtshandig maar houd een toestel vaak losjes in mijn linkerhand. Dit levert niet altijd, maar opvallend vaak wat signaalverlies op. In de praktijk heb ik er weinig last van: de downloadsnelheid heeft er nauwelijks onder te lijden. Toch is het handig - bijna noodzakelijk zelfs - om je van tevoren te realiseren hoe je normaal een telefoon vasthoudt als je de iPhone 4 overweegt. Ik heb mazzel: bij mij deed de iPhone altijd netjes wat hij moest doen. Ook als ik het losjes 'via links' probeerde.

Uitstekende gebruikservaring
De iPhone 4 is, zowel met de linker- als met de rechterhand, heerlijk om te gebruiken. Het touchscreen reageert feilloos. Het toestel heeft een krachtige chip gekregen, waardoor alles razendsnel laadt: nog een fractie sneller dan de iPhone 3GS. Er is een nieuwe bewegingssensor ingebouwd die met name leuk is om spelletjes mee te spelen die de beweging van de telefoon registreren. Vooral de accuduur van de telefoon is beter dan gemiddeld. Ik haalde, met vrij intensief gebruik, het einde van de twee dagen net niet. Dat is een flinke vooruitgang vergeleken met veel smartphones die het na een dag al voor gezien houden.


Luxe materialen en een afwerking van hoog niveau. De iPhone 4 is een erg mooi toestel.

Geen pixels
De iPhone 4 gebruik maakt van een beeldscherm met een erg hoge resolutie. Hierdoor moet alles er haarscherp en natuurlijk uitzien. Apple noemt het zelf triomfantelijk een 'retina' (netvlies) beeldscherm. Nu houdt de Amerikaanse fabrikant van een stevig potje overdrijven, maar de weergave is inderdaad fantastisch: haarscherp en met een enorme kijkhoek. De iconen op het startscherm lijken soms iets boven het beeldscherm te zweven. Het veel geroemde Super Amoled-scherm van de Samsung Galaxy S verbleekt bij dit beeld.

Apple iOS4 besturingssysteem
Het mobiele besturingssysteem van Apple is flink opgepoetst: het heet nu iOS4, maar voelt nog vertrouwd. Aan de ene kant hebben we de interface - een platte verzameling vierkante icoontjes - nu wel weer gezien. Aan de andere kant krijg je nu eindelijk de mogelijkheid diezelfde iconen in mappen in te delen. Maar iOS4 biedt meer interessante aanpassingen. Van simpele dingen (zoals het feit dat je nu de achtergrond van je startscherm kunt veranderen, of meerdere email-inboxen bij elkaar kunt bekijken) tot fundamentele verbeteringen, zoals multitasking. Grote kritiek op de eerdere iPhones was dat je niet meerdere programma's tegelijk kon draaien zoals dat op andere smartphones wel kon. Met iOS4 kan dat wel. Tenminste, een beetje.

Multitasking op iPhone 4
Het besturingssysteem geeft applicaties die je uit de App Store hebt gedownload de mogelijkheid enkele specifieke taken uit te voeren op de achtergrond. In de praktijk is dat genoeg om het idee te krijgen dat het programma inderdaad volledig actief is. Het voordeel: het kost minder processorkracht en stroom. Het nadeel is dat veel Apps nog niet aangepast zijn op dit nieuwe systeem. Multitasking is nog voorbehouden aan de standaardprogramma's op de iPhone en een handjevol populaire apps. Alle andere programma's sluiten zich nog altijd helemaal af als je ze wegdrukt. Dat doen Android-, Windows- en Symbian-telefoons toch vele malen beter.

5 megapixel camera
Apple wilde met de camera in de nieuwe iPhone bewust niet meedoen met de megapixelrace. In plaats daarvan hebben ze achter de 5 megapixel-camera met LED-flits een geavanceerde sensor gezet. Het resultaat mag er zijn: de iPhone 4 is één van de beste cameratelefoons van dit moment. Het is jammer dat de standaard keuzes van dit toestel erg beperkt zijn, maar eigenlijk heb je aan de touchfocus en flits meer dan genoeg. Wil je meer opties voor de camera, dan biedt de App Store uitkomst.
Naast erg mooie foto's schiet de iPhone 4 ook video's in 720p met 30 frames per seconde. Dat is, net als met alle andere telefoons die dit doen, heel aardig zolang je het toestel maar doodstil houdt.

De camera van de iPhone 4 is verbluffend goed

Face time
Datzelfde geldt voor videobellen, een functie waarover Apple van de daken schreeuwt. Het bedrijf noemt het Face Time. Ze zijn echter niet de eerste met deze functie en bieden geen nieuwe opties. Hooguit dat de kwaliteit wat beter is, maar dat gaat gepaard met zoveel dataverbruik, dat je alleen via wifi kunt 'facetimen'. En dan ook nog alleen met andere iPhone 4-bezitters die ook weer verbinding hebben met draadloos internet. Te omslachtig, laat maar zitten.