Volg ons
Bekijk de video
Video review: Blackberry Bold 9780

Review Blackberry Bold 9780 en Blackberry OS6

Blackberry Bold 9780: goed genoeg voor grote publiek?

18 oktober 2010 door Dennis de Vries
De Blackberry Bold 9780 is al een aantal keer opgedoken op internet. Het ging dan vaak om wazige filmpjes van prototypes, draaiend op het vernieuwde Blackberry OS6. Want officieel is er nog niets bekend over dit toestel. Maar hij bestaat wel degelijk. Sterker nog, BesteProduct heeft er een. En dus zie je hier de eerste uitgebreide video review van de Blackberry Bold 9780 van Nederland. En misschien wel van de wereld.

Blackberry Bold 9780
De Blackberry Bold 9780 draait op Blackberry OS6
"De lelijke zwart-witte menu's zijn gelukkig verdwenen en het startscherm is grondig aangepast."

Op de buitenkant ben je eigenlijk snel uitgekeken. Iedereen die wel eens een Blackberry Bold 9700 van dichtbij heeft gezien, weet ook hoe een Bold 9780 er uit ziet. Ze zijn namelijk vrijwel identiek. Onder het 2,4 inch beeldscherm zit een volledig qwerty-toetsenbord. Dit beviel op de Bold 9700 al en dat is nu niet anders. Blackberrys zijn van oorsprong apparaten om snel en veel mail te versturen en het toetsenbord is wat dat betreft op maat gemaakt. Het trackpad, een soort optische muis, reageert net zo soepel en komt de snelheid van de bediening alleen maar ten goede.

5 megapixel camera in Bold 9780
Qua hardware zijn er twee dingen veranderd aan de Bold 9780. De eerste is de camera. Het is nu een 5 megapixelcamera met LED-flits. De foto's die daar uit komen zijn aanzienlijk beter dan die van eerdere Blackberrys. Zeker omdat het eenvoudiger is om de juiste instellingen te vinden in het cameramenu. Hoewel het de kwaliteit van eerdere Blackberrys overtreft is het niet de beste camera op de markt. Voor foto's moet je nog toch bij de Nokia N8 of de Sony Ericsson X10 zijn.

Blackberry OS6
De andere aanpassing aan de hardware is het werkgeheugen. Dat is verdubbeld ten opzichte van de Bold 9700. Waarschijnlijk is dit nodig om er zeker van te zijn dat het vernieuwde besturingssysteem Blackberry OS6 soepel draait. Want in de review van de Blackberry Bold 9700 zei ik het al: alles werkte lekker, maar zag er niet echt fraai uit. Dat is nu wel wat anders. Ik ga er van uit dat de vertraging die af en toe optreedt bij het bladeren door menu's nog weggewerkt wordt. De lelijke zwart-witte menu's zijn gelukkig verdwenen en het startscherm is grondig aangepast. Met één druk op de knop kun je verbindingen beheren, meldingen van oproepen of berichten bekijken of je meest gebruikte of favoriete applicaties opstarten.

Blackberry Bold 9780Blackberry Bold 9780
Aardige foto's, maar details gaan al snel verloren. (klik voor groter)

Blackberry Universal Search
De grootste verandering valt echter niet meteen op. Je ziet nergens een zoekveldje staan, maar toch is Blackberrys 'Universal Search' overal aanwezig. Het werkt even simpel als briljant: typ in wat je wilt hebben en het verschijnt in beeld. Dat geldt voor applicaties, contactpersonen, berichten en zelfs voor instellingen. De letters F, A en C geven je de facebook-applicatie. De letters R, E, D en A geven mij de contactgegevens van de redactie van BesteProduct. Met T, I en J kan ik de tijd aanpassen. Het is niet nieuw, Android-toestellen en de iPhone hebben ook een uitstekende zoekfunctie, maar Universal Search maakt het zó makkelijk om dingen te vinden, dat door het menu scrollen eigenlijk overbodig wordt.

Vernieuwde browser
Andere stevige aanpassing is de browser van de Blackberry Bold 9780. De browser is gebaseerd op webkit, een techniek waar ook de browser in Android-toestellen en de iPhone van gebruik maakt. En dat werkt stukken beter dan houterige browsers in de Bold 9700 of de Curve 8900. De pagina's laden snel, schikken zich prima naar je beeldscherm en glijden soepel heen en weer. Ook het beheren van favorieten en werken in verschillende tabs is beter geworden.

Blackberry Bold 9780Blackberry Bold 9780
Het startscherm, met favoriete sites en programma's, en de muziekspeler.

Social feeds van Blackberry
Maar fabrikant RIM wil met zijn toestellen niet alleen meer de zakelijke gebruiker aanspreken, maar ook een gooi doen naar de gunst van het grote publiek. Vandaar waarschijnlijk de betere camera. En de nieuwe muziekspeler, waarin de platenhoezen netjes langs elkaar schuiven, is ook niet verkeerd. Maar de sleutel tot succes ligt bij de implementatie van sociale netwerken als Twitter, Facebook en Myspace. En dat doet de Bold 9780 dan weer niet zo geweldig.

Sociaal rommeltje
Er zitten standaard programma's geïnstalleerd voor het gebruik van deze sociale netwerken zoals Twitter en Facebook. En die geven keurig aan als je een nieuw berichtje hebt. RIM heeft ook een programma ontwikkeld voor je sociale feeds. Niet alleen voor RSS, maar ook weer voor Twitter, Facebook en Myspace. Ook dit programma geeft weer aan dat je nieuwe berichten hebt. En die berichten kom je ook nog eens tegen in je algemene inbox, tussen je mails, sms-jes en pin-berichten. Drie keer hetzelfde bericht lezen is teveel van het goede. Gelukkig biedt de Blackberry App-world uitkomst. Die heeft wat handigere applicaties in de aanbieding, als je even goed zoekt. Maar vind je juist deze sociale netwerken erg belangrijk, dan zou ik eerder kijken naar toestellen als de HTC Desire of Apple iPhone 4. Die maken er een minder rommeltje van.

Conclusie Blackberry Bold 9780
RIM heeft niet de juiste balans gevonden tussen behoud van oude fans en definitieve populariteit bij het grote publiek. Dat eerste lijkt me prima gelukt. Aan de functionaliteit van de Blackberry is niets verloren gegaan en met de nieuwe interface is alles niet alleen leuker om te zien, maar ook nog eens efficiënter in gebruik. Heb je een Bold 9700, dan kun je beter hopen op een update naar OS6, dan naar de winkel rennen voor de marginaal verbeterde Bold 9780. Maar ben je op zoek naar een Blackberry, dan is dit toestel de beste optie. Ben je echter op zoek naar een toestel dat naadloos jouw online sociale leven bijhoudt; kijk dan nog even verder.

Pluspunten Blackberry Bold 9780
+ Universal search
+ Nieuwe Browser
+ Indeling startscherm en hoofdmenu
+ Toetsenbord

Minpunten Blackberry Bold 9780
- Beheer van sociale netwerken
- Blackberry App-World puilt niet bepaald uit