Smartwatches uitleg en de nieuwste smartwatches getest

Door: redactie-besteproductnl | 12 september 2014 14:02
Voor de fabrikanten is het geen vraag meer óf we een smartwatch gaan dragen, maar alleen nog wanneer. Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn presenteerde elke zichzelf respecterende fabrikant een slim horloge.Als klap op de vuurpijl kwam Apple daar no
Koopwijzer

Een smartwatch haalt zijn volle potentie als hij verbonden is met je smartphone. Het grote nut van een smartwatch is namelijk dat je niet telkens je telefoon uit je broekzak hoeft te halen, om te kijken hoe laat het is, of om te kijken of je nog berichtjes hebt gekregen. Zonder smartphone werkt een smartwatch ook, maar dan mis je al snel veel notificaties, zoals bel-oproepen, smsjes en belangrijker: WhatsApp- en Facebook berichten.

Stap 1: Besturingssyteem

De meest essentiële keuze bij een smartwatch wordt bepaald door je smartphone. Heb je een Android telefoon, gebruik je een iPhone, of heb je een Windows Phone telefoon?

Android Wear

Als je een Android telefoon hebt, is het slim om te kiezen voor een smartwatch die draait op Android Wear. Dit is een besturingssysteem dat Google heeft ontwikkeld en naadloos aansluit op je Android smartphone.

Android Wear werkt nauw samen met ‘Google Now’. Dit is een dienst van Google die je voorziet van het laatste nieuws en relevante informatie op basis van waar je je op dat moment bevindt. Zo krijg je direct te zien wat voor weer het is en wordt en houdt hij het nieuws bij op basis van jouw interesses. Google Now werkt samen met alle Google Services. Dit betekent dat je direct via Google Maps te zien krijgt hoe lang het nog rijden is naar huis, vanaf je huidige locatie en of er nog verkeer staat. Ook kan hij Gmail uitlezen om je vervolgens informatie te geven over wanneer een pakketje bij jou thuis wordt bezorgd.

Als je voor het eerst met Android Wear werkt, kan het even zoeken zijn, omdat de navigatie werkt via ‘swipen’. Van boven naar onder en van links naar rechts. Zo kun je makkelijk berichten archiveren, wegvegen, of juist meer informatie opvragen door het swipen naar een bepaalde kant. Hoe dit werkt, heb je echter wel zo in de smiezen.

De notificaties die je krijgt, zijn erg duidelijk en herkenbaar. Zeker de notificaties die je krijgt van de Google Services, zitten goed in elkaar. Zo kun je makkelijk reageren (al dan niet via spraak) op berichten van Hangout en kun je makkelijk afspraken (via spraak) noteren via Google Keep.

72157666226501120

Watch OS

Als je een iPhone hebt, kun je het beste een Apple Watch kopen. Eigenlijk om dezelfde reden. De besturingssystemen iOS en Watch OS, dat draait op de Apple Watch, sluiten naadloos op elkaar aan.

De Apple Watch is een typische smartwatch waar allerlei meldingen op verschijnen. Je horloge gaat trillen als er een telefoongesprek, WhatsApp, Facebook messenger, sms, of Instagram melding binnenkomt. Je kunt overigens via een app op je iPhone makkelijk aanpassen welke meldingen wel en niet moeten binnenkomen. Verder kun je een hoop informatie snel aflezen, door middel van het gebruik van ‘glances’, een soort widgets waar je doorheen kunt scrollen. Denk aan het weer, de AEX standen, je hartslag (kom ik later op terug), hoever je hebt gelopen en het laatste nieuws. Naast die glances heb je ook nog een hoop apps op je Apple Watch, die je ook op je iPhone geïnstalleerd moet hebben. Zo kun je lekker door Instagram scrollen, je Twitter en Nu.nl lezen, zonder dat je daar per se je iPhone voor bij hoeft te pakken. Je kunt door je Apple Watch navigeren door middel van het aanraakgevoelige scherm en de digital Crown, het kroontje aan de zijkant.

Let op! Want een Apple Watch gaat niet samen met een Android telefoon en een smartwatch die draait op Android Wear werkt weer niet samen met een Apple smartphone.

72157666626457912

Tizen

Niet alle smartwatches werken met Google Wear of Watch OS. Zo heeft Samsung zijn eigen besturingssysteem ‘Tizen’ ontwikkeld. Deze werkt alleen samen met Samsung smartphones.

En Windows Phone dan?

Op het moment van opnemen zijn er nog geen smartwatches die samenwerken met Windows Phone toestellen. Maar dat zal niet lang meer duren. Eén van de eerste smartwatches die Windows Phone gaat ondersteunen, is Pebble. Pebble smartwatches werken nu al samen met Android en Apple smartphones.

Stap 2: Uiterlijk

Over smaak valt niet te twisten, dus dat geldt ook voor de smartwatches. Toch is het uiterlijk van de smartwatch een belangrijk aspect: een horloge is immers een sierraad dat je dagelijks draagt.
Om te komen dat een keuze, kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

  • Wil je een rond- of een vierkante horloge. Veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan een rond horloge, omdat deze meer lijkt op een analoog horloge.
  • Wil je een groot of klein horloge. Klein valt minder op, maar het is makkelijker navigeren op een wat grotere smartwatch.
  • Een smartwatch komt vaak op de markt met meerdere modellen. Vaak zijn dat modellen die andere bandjes hebben, maar ook komen sommige smartwatches in een groot- en in een klein formaat uit. Die kunnen overigens nogal uiteenlopen in prijs.

Stap 3: Bediening

Smartwatches kunnen op verschillende manieren worden bediend. De meeste smartwatches zijn aanraakgevoelig en werken op dezelfde manier als je smartphone. Een nadeel hiervan is dat je niet zoveel meer op je schermpje ziet als je met je dikke vinger navigeert. Een groot voordeel is dat het een stuk intuïtiever werkt en er veel meer mogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met twee vingers zoomen.Een andere manier is een draaiwieltje aan de zijkant. Deze manier wordt nu bijvoorbeeld gebruikt bij de Apple Watch. Een erg goede vinding, want het werkt vloeiend, intuïtief en het scherm wordt vrijgelaten waardoor je alles goed kunt blijven lezen. De laatste manier is via knoppen, die je moet indrukken. Dat lijkt wat ouderwets, maar is vooral erg duidelijk en overzichtelijk. Ook zit je nu niet met je vingers voor het scherm.

Omdat het nogal lastig is om op zo’n klein scherm goed te navigeren, hebben veel smartwatches de mogelijkheid om hem te bedienen met je stem. Je kunt zelfs korte berichten via je stem naar andere mensen sturen.De services van Google (Google Voice),Apple (Siri) doen daarbij dienst.

Pebble Watch knoppen
Touchscreen
Apple Watch kroon/wieltje

Stap 4: Fitness

Fitness en hardlopen zijn zeer populaire sporten. De kans is groot dat een smartwatch je handig lijkt om hem juist daarvoor te gebruiken. Wat moet die smartwatch dan hebben?

Ingebouwde GPS, stappenteller en hoogtemeter

Als je gaat sporten, en vooral als je gaat hardlopen, wil je niet met zowel je smartphone als je smartwatch gaan sjouwen. Handig is dus als je smartwatch een ingebouwde gps ontvanger heeft, zodat de route die je loopt wordt opgeslagen. Als je weer thuis bent en verbinding maakt met je smartphone, synchroniseert hij dan alle data die hij heeft opgeslagen. Om de nauwkeurigheid te vergroten, is een ingebouwde stappenteller, hoogtemeter en kompas geen overbodige luxe.

Muziek luisteren

Wat is er nu fijner dan muziek luisteren tijdens het lopen? Sommige smartwatches geven je de mogelijkheid om muziek op je smartwatch zelf op te slaan, zodat deze via bluetooth naar je headset kan worden gestuurd en je zonder draden en mobiele telefoon muziek kunt luisteren.

Hartslagmeter

Een hartslagmeter in de smartwatch is prettig, omdat je dan kunt weet hoe het met je conditie gesteld is. Tijdens het sporten kun je je hartslag nauwkeurig in de. Na het sporten kun je je hartslag gedurende je work-out weer makkelijk uitlezen op je smartphone.

Stap 5: Display

Het display van een smartwatch heeft nu nog niet de kwaliteit van een smartphone. Toch is zo’n display erg belangrijk. Je moet namelijk zonder moeite de tijd kunnen aflezen in elke situatie, dus ook in de zon.

Smartwatches hebben OLED, IPS of E-ink displays. Ze hebben elk hun voor- en nadelen. Maar samengevat hebben:

  • OLED-schermen de mooiste kleurweergave en de beste zwart weergaven.
  • Hebben IPS schermen de beste kijkhoeken.
  • En gaan E-ink schermen het langste mee, met één acculading.Deze E-ink schermen zien er wel veruit het minste uit en kunnen geen hoge kwaliteit foto’s weergeven.
  • IPS schermen kunnen transflectief zijn. Dit houdt in dat pixels in zonlicht oplichten, waardoor het scherm goed af te lezen is.

Stap 6: Extra opties

Er zijn ook extra opties die je interessant zijn op een smartwatch.

  • Zo kun je met sommige smartwatches bellen. Ook zonder de tussenkomst van een smartphone. Deze smartwatches hebben dan een ingebouwde speaker en luidspreker aan boord. Met andere smartwatches kun je vaak ook bellen, maar dan wel met de tussenkomst van een smartphone en Bluetooth-set.
  • Ook zit er op sommige smartwatches een camera, zodat je snel een foto kunt maken als er iets spannends gebeurt. Verwacht alleen niet te veel van deze camera’s.

Heb je naar aanleiding van deze koopgids nog vragen? Je kunt altijd contact opnemen met onze redactie.

.