Playstation Vita doet duimen jeuken [video preview]

Door: redactie-besteproductnl | 29 augustus 2011 14:53
De PlayStation Vita (PSVita) heeft iets wat alle andere handheld spelcomputers ontberen: twee analoge sticks. Nog niet eerder verscheen er een handheld die op deze manier te bedienen was. En dit gaat bij bepaalde spellen een groot voordeel opleveren. Iets
Video preview PlayStation Vita


De PlayStation Vita (PSVita) heeft iets wat alle andere handheld spelcomputersontberen: twee analoge sticks. Nog niet eerder verscheen er een handheld die opdeze manier te bedienen was. En dit gaat bij bepaalde spellen een groot voordeelopleveren. Iets waar ongetwijfeld veel gamers op hebben gewacht. Tijdens de Gamescom in Keulen, heb ik een half uurtje met de PSVita kunnen spelen,genoeg voor een eerste impressie.

Specificaties

Formaat: 182x18,6x83,5 mm
Beeldscherm: 5 inch, capacitive touchscreen, 960x544 pixels
Multitouch touchpad op de rug van het apparaat
CPU: Quad-core ARM® Cortex A9
Twee camera's (voor- en achterkant)
GPS
Wifi
Bluetooth
3G (optioneel)

Prijsnaar verwachting 300 euro|
Bouwkwaliteit
De vorm van de oudere PSP's is bij deze nieuwe editiebewaard gebleven. Het midden van het apparaat wordt gesierd door een groot scherm,met aan weerskanten het D-pad, de actieknoppen en nu dus ook twee analoge sticks.Opvallend is hoe licht het apparaatje eigenlijk is wanneer je het vast houdt. Zekerals je bedenkt dat het apparaat is voorzien van een heleboel functionaliteiten.Het scherm aan de voorkant is aanraakgevoelig en hetzelfde geldt voor een gedeelteaan de achterkant van de Vita. Want inderdaad, PSVita is gek genoeg deels te bedienenvia de achterkant.
Gebruikservaring
Heel diep valt er nog niet in te gaan op de gebruikservaring. De Vita kon tijdensde Gamescom alleen aan de hand van spelletjes worden getest. Andere functionaliteitenwaren er nog niet op te zien. Jammer! Zelf ben ik bijzonder benieuwd naar de interfacevan het PSVita menu. Dankzij afbeeldingen op internet, weten we ondertussen dathet navigeren dus via het touchscreen kan plaatsvinden en dat het menu bestaat uitmeerdere icoontjes. Dit houdt in, en dat is tegenwoordig ook wel een beetje de standaard,dat het apparaat dus voor meer dient dan alleen het afspelen van games.
Zo is de Vita voorzien van een internetbrowser, kun je in de PlayStation store softwaredownloaden en kunnen de camera's natuurlijk gebruikt worden voor het maken van foto's.Maar ondersteunt die internetbrowser bijvoorbeeld flash en is het makkelijk te bedienen?En wat is de kwaliteit van de foto's die je met het apparaat maakt? Vragen die voorlopigonbeantwoord blijven.
Weergave
Om even met de deur in huis te vallen. De PSVita toont prachtige graphics. Aan dehand van games als Uncharted: Golden Abyss en Wipeout 2048 bleek wel dat er in de Vita een krachtig motortje draait.Zelfs toen laatstgenoemde game werd gepresenteerd op een omvangrijke LCD-tv, waarbijhet beeld dus werd uitgespreid over een veel groter oppervlak, zag dit er nog erggoed uit. Sommige games hoeven wat dat betreft qua graphics niet onder te doen voorvolwaardige PlayStation 3 spellen. Sony legt de lat hiermee bijzonder hoog.
Speelervaring
Tijdens mijn speelsessie heb ik bewust verscheidene spellen gespeeld, om zodoendete kunnen variëren in de manier waarop een spel wordt bestuurd. Super StardustDelta bestuurde ik met twee analoge sticks, Wipeout 2048 met de actieknoppenen in Hustle Kings speelde ik een potje pool met het touchscreen.
Wat bij het spelen wel een beetje opvalt, is hoe klein de analoge sticks zijn. Wiede controller van zijn vaste console gewend is, zal daar eventjes aan moeten wennen.Daar moet bij vermeld worden dat de rechter analoge stick wat dicht op de actieknoppenaan diezelfde kant zit. Wanneer er met de actieknoppen wordt gespeeld, moet de duimdaardoor een beetje worden gedraaid. Dat klinkt ietwat negatief, maar went ook eigenlijkheel gauw. De twee analoge sticks werken overigens bizar goed. En dit gaat in mijnogen dan ook een enorm pluspunt van de Vita worden. Op deze manier kan bijvoorbeeldeen first person shooter of adventure game worden bestuurd zoals je dat ook op devaste console zou doen. Eindelijk!
Het touchscreen werkt ook prima. Het reageert goed op aanrakingen en bedient opdie manier een beetje als een hedendaagse goede smartphone. De achterkant van hetapparaat, lijkt net zo nauwkeurig te reageren als de voorkant. De grote vraag voormij is echter op hoeveel manieren deze besturing straks in games kan worden geïntegreerd.
Prijs-kwaliteit
Omdat lang niet alle functionaliteiten getest konden worden, is het lastig om eengoede prijs/kwaliteit verhouding te maken. Het apparaat gaat immers €250,- en €300,-kosten, afhankelijk van welke versie je aanschaft. Neem jij genoegen met een apparaatdat alleen via wifi online kan, dan betaal je minder dan wanneer je er eentje diedat ook via 3G kan. Maar hoe belangrijk het straks is om met de PlayStation Vitaonline te kunnen, moet nog blijken. Het blijft sowieso een boel geld voor een apparaatdat hevige concurrentie ondervindt van de smartphone-en tablet markt. En vergeetniet dat de Nintendo 3DS onlangs flink in prijs is verlaagd tot €170,-.
Wat ik tot nu toe van de PSVita heb gezien, heeft een goede indruk op me achtergelaten. Een goedwerkend touchscreen, prachtige graphics en eindelijk twee analogesticks. Bovendien staat er met games als Call of Duty, FIFA, F1, Mortal Kombat,Raymen, Resistance, Silent Hill, Uncharted en Wipeout een prachtige line-up klaarvoor wanneer de Vita gelanceerd wordt.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

.
De PSVita-presentatie van Sony.


PlayStation Vita preview
Geprobeerd door Koen Helder, redacteur van BesteProduct.nl