Volg ons

De gameconsoles XBox 360, Nintendo Wii en Sony Playstation 3

Welke spelcomputer past het beste bij jou?


6 maart 2009 door Paul Gersen
Iedere gamer stelt andere eisen aan zijn spelcomputer. De een speelt graag online, de andere moet daar niets van hebben. Die gebruikt de console liever op een avondje met vrienden. Daarnaast zijn er ouders die een spelcomputer kopen voor hun kinderen en zelf ook wel eens willen meedoen. Allemaal vragen ze weer iets anders van een spelcomputer. Welke console is nou voor welke consument geschikt? BesteProduct.nl zocht het uit.


De beste spelcomputer info artikel

De consolemarkt wordt al jaren gedomineerd door Sony, Nintendo en Microsoft. Zij brachten, met respectievelijk de Sony Playstation 3, de Nintendo Wii en de Xbox 360, een zevende generatie spelcomputers uit. De Xbox 360 is in 2005 gelanceerd, een jaar eerder dan de Wii en bijna anderhalf jaar eerder dan de Playstation 3.

Doelgroep
Wanneer je het soort spellen van de drie consoles naast elkaar zet, valt op dat de games voor de Wii erg gericht zijn op de jongere gamers. Peter Zuurveld, console-expert van gamewinkel Next Level in Arnhem, legt uit waarom: ,,Nintendo probeert met de Wii een familieconsole te zijn. Leuk voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Daarbij is het apparaat ideaal voor een gezellige avond met vrienden." De Xbox 360 en de Playstation 3 richten zich op andere gebruikers. ,,Ook daarvoor zijn titels voor kinderen te krijgen, maar dat zijn er maar een paar", zegt Zuurveld. ,,Deze consoles mikken op de meer ervaren en oudere gamer."

Playstation 3

Prestaties
Qua prestaties loopt de Playstation 3 voorop. De spelcomputer bevat een 3.2 GHz Cell-processor en een 550Mhz videochip. Hij is sneller dan de andere consoles. Daarbij kunnen op de Playstation 3 ook Blu-ray-schijfjes worden afgespeeld. De schijfjes waarop de spellen staan kunnen daardoor 27 of 54 GB aan informatie dragen. Dat kan door meerdere 'layers' op een schijfje zelfs oplopen tot 200GB. Een enorme capaciteit, die veel mogelijkheden biedt. ,En dat zie je", vindt Zuurveld. ,,Levels zijn uitgebreider, er zijn meer mogelijkheden binnen spellen en de filmpjes die tijdens een game worden getoond zijn van hoge kwaliteit." Inmiddels is ook wel duidelijk dat Blu-ray de opvolger wordt van de dvd. Dat terwijl Microsoft met de Xbox360 hoopte op HD-dvd.
De Xbox 360 heeft ook een snelle processor, maar de videokaart is wat trager. De Wii is een stuk langzamer dan de andere consoles. Dat is vooral te zien aan de grafische weergave van de spellen. ,,Maar daarop mikt Nintendo niet met dit apparaat", zegt Zuurveld. ,,Zij richten zich op een andere manier van spelen."

Bediening
Waar de Xbox 360 en de Playstation 3 een nog redelijk conservatieve bediening hebben, onderscheidt de Wii zich met zijn controller. Dit is een soort afstandsbediening, waarmee de gamer kan bewegen en slaan. Die beweging zie je dan direct op het beeldscherm. Ook de controller van de Playstation 3 reageert op beweging, maar niet zo baanbrekend en sterk als die van de Wii. ,,Behalve door de controller valt de console van Nintendo ook op vanwege zijn menu's. Die zijn erg gebruiksvriendelijk", vindt Zuurveld.

Online Gamen
Alledrie de consoles hebben een online game-functie. Volgens Zuurveld is die van de Xbox 360, Xbox Live genaamd, het beste. ,,Je betaalt er wel voor (60 euro per jaar voor een Gold abonnement), maar het heeft de meeste mogelijkheden. Behalve ontzettend veel games spelen kun je online ook trailers, demo's en toevoegingen voor je spellen vinden. Het Playstation Network van Sony heeft nog altijd het grote voordeel dat het gratis te gebruiken is, waardoor online gamen aantrekkelijker is. Inmiddels komt er ook steeds meer materiaal beschikbaar in Playstations online winkel. Van demo's, uitbreidingen en complete games. Zuurveld: ,,Op het netwerk van de Wii zijn nog maar een spel of acht te spelen, dus dat erg beperkt. Wel kun je oude spellen kopen en een weerkanaal bekijken." Er zijn ook spellen te kopen van onafhankelijke, onbekende spelontwikkelaars.

Games
De spellen voor de Nintendo Wii zal je in veel gevallen op geen andere console vinden. De titels als Wii Sports of Wii Fit worden speciaal ontwikkeld voor console, met zijn aparte bediening. Bij de Sony Playstation 3 en de Xbox 360 is dat anders. Veel populaire titels komen in min of meer dezelfde vorm op beide consoles. Het is de fabrikanten er echter veel aan gelegen sommige spellen exclusief voor hun apparaat te houden, om zich zo te onderscheiden van de concurrentie. Microsofts Xbox 360 doet dit vooralsnog beter. Fans van de enorm populaire schietspellen Halo of Gears of War zitten aan de Xbox 360 gebonden. En ook de uitbreiding van het grootse GTA IV is alleen voor deze console uitgebracht. Sony heeft daarentegen het vernieuwende Little Big Planet, racer Motorstorm en de blockbuster Killzone 2. De keuze van console kan afhangen van welke spellen je wil perse spelen.

Prijs (klik op de onderstaande links voor de actuele prijs)
De Playstation 3 mag dan de beste technische specificaties kunnen overleggen, de prijs is er ook naar. Met 274 euro is het van de drie spelcomputers de duurste console. De Xbox 360 volgt op 245 euro en de Wii kost 195 euro.

De experts
De score van de Playstation 3, de Wii en de Xbox360 ontlopen elkaar op BesteProduct.nl niet veel. Zij krijgen gemiddeld van de experts een 7.7, een 7.5 en een 7.4. De Wii is volgens de deskundigen 'een van de mooist gemaakte gadgets ooit'. Daarbij is hij betaalbaar, gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken. Ook is het een pre dat de Wii de spellen van de Gamecube (een ouder model spelcomputer van Nintendo) ondersteunt. De slechte online functie, de magere graphics en het feit dat de Wii geen dvd’s kan afspelen, werden als mindere punten gezien. De Playstation 3 wordt door de deskundigen geroemd om zijn goede kwaliteit en zijn spellen. Ook de Blu-ray-speler wordt gewaardeerd. Dat de internetbrowser niet perfect is, wordt niet gewaardeerd door de expert. Daarnaast kunnen alleen de eerdere modellen van de Playstation 3 ook spellen van de Playstation 2 afspelen. De modellen die nu in de winkel liggen, kunnen dat niet.
De Xbox 360 volgt in de score op een kleine afstand. Deze console krijgt van de experts gemiddeld een 7.4. Redenen daarvoor: het apparaat slurpt energie, de ventilator maakt lawaai en hij kan geen blu-ray afspelen. De goede HD beelden, de goede samenwerking met Windows Mediacenter en de vele mogelijkheden van de console maken volgens de deskundigen veel goed.
De beste spelcomputer is volgens de experts overigens momenteel de Area-51 ALX SLI van Alienware, die met gemiddeld een 8.0 gewaardeerd wordt. Anders dan bovenstaande consoles gaat het hier om een 'gewone' personal computer die speciaal is uitgerust om de beste games soepel te draaien. Deze game-pc laat qua prestaties alle spelcomputers ver achter zich. Helaas is hij wel enorm duur en komen de beste spellen vaak pas laat, of zelfs helemaal niet uit voor de pc.

Conclusie
Iedere console heeft zijn eigen voor- en nadelen. De Wii is ideaal voor de wat jongere gebruiker en is een echte familie-spelcomputer. Helaas laten de graphics het een beetje afweten. Ben je een gamer die het nieuwste van het nieuwste wil hebben, met ontzettend veel mogelijkheden? Dan is de Playstation 3 wat voor jou. Je moet dan wel beseffen dat het apparaat vrij prijzig is. De Xbox 360 is er al een langer, en heeft daarom een groot aanbod aan spellen. Daarnaast is de online-functie erg goed. Maar ja, daar moet je dan wel apart voor betalen.


Meer informatie over gameconsoles?

Microsoft XBox 360 Elite: de beste online-spelcomputer
Nintendo DSi: draagbare spelcomputer met touchscreen en camera
Nintendo DS Lite: klein met helder scherm en goede batterij
Nintendo Wii: de beste familie spelcomputer
Sony Playstation 2: nog steeds gewild
Sony Playstation 3: voor de echte gamer
Sony PSP 3000: subtiel verbeterd
Sony PSP Slim and Lite: zinvolle verbeteringen

Alles over de spelcomputer
De beste spelcomputers volgens de Europese vakbladen