Sony A580: Goedkope behuizing, prachtige beeldkwaliteit [video]

Door: redactie-besteproductnl | 20 april 2011 11:04
Sony's eerdere modellen als de A33 en A55, hadden compleet nieuwe technieken en daarom ook de nodige kinderziektes. Om daar geen last van te hebben kun je ook gewoon gaan voor een betrouwbare camera met een techniek die zich al jarenlang bewezen heeft:
Review Sony A580


Met de A33 en de A55 introduceerde Sony twee camera's met een compleet nieuwe techniek. En dat betekent vaak: kinderziektes. Om daar geen last van te hebben kun je ook gewoon gaan voor een betrouwbare camera met een techniek die zich al jarenlang bewezen heeft: de Sony A580. Sony's eerste DSLR met filmmogelijkheid.

Goedkope behuizing, prachtige beeldkwaliteit.
Prijscirca 750 euro|Check actuele prijzen
Beeldkwaliteit
Weging: 45%
Inmiddels kun je wel stellen dat Sony met haar digitale spiegelreflexcamera's een waardige concurrent is geworden van grootmachten Nikon en Canon. De A580, voorzien van een 16,2 megapixelsensor en 15 autofocuspunten, bewijst nog maar eens de toegevoegde waarde van de fabrikant, want de beeldkwaliteit van dit toestel kan zich met gemak meten met de semi-professionele camera's van de twee marktleiders. Foto's zijn over het algemeen natuurgetrouw, soms ietwat verzadigd. Vertekening is met het blote oog niet te zien, terwijl ruis pas enigszins zichtbaar is vanaf ISO 800 (het bereik ligt tussen de 100 -12800).
Met Sony's diverse HDR-functies kun je bovendien (te) contrastrijke fotografische situaties zonder problemen op de gevoelige plaat leggen. Vooral de D-range stand,waarmee de camera zelf de belichting berekent, is handig. De donkere delen worden wat lichter, waardoor details beter te onderscheiden zijn. Dat levert helaas soms wel wat ruis op, maar over het geheel genomen is het wel prima te gebruiken.
Bouwkwaliteit
Weging: 10%
Waarom Sony niet wat meer aandacht besteedt aan de bouwkwaliteit van haar body's blijft onduidelijk. Ook de A580, toch geen goedkope camera, heeft weer veel plastic en voelt niet erg solide. De nepleren randjes voor een betere grip doen daar niets aan af. Het is maar de vraag of deze camera bestand is tegen wat mindere weersomstandigheden. Een hoosbui overleeft geen enkele DSLR, maar als het miezert, durf je de A580 vermoedelijk niet uit je tas te halen.
Gebruikservaring
Weging: 20%
De Sony Alpha 580 - zo luidt de officiele naam - is voorzien van een kantelbaar scherm. Maar als je bij een kantelbaar schem denkt aan zelfportretten en shots van alles wat er achter je gebeurt: vergeet het maar. Dit scherm is namelijk maar op een aantal manieren te kantelen, net als bij de Sony A550 (zie bovenstaande video voor een toelichting) en dat is ronduit jammer. Pluspunt is dan wel weer de helderheid van het LCD-scherm: de 921.600 pixels leveren meer dan prima beeld op. Dat is handig, zeker in combinatie met de Quick AF-LiveView, waarmee je in de LiveView stand geen last hebt van opklappende spiegels en een hikkende autofocus. Gewoon snel een foto maken. Goed gedaan door Sony. LiveView zoals het bedoeld is, zo omschreef fotograaf John Voermans het eens. En dat is helemaal waar.
Voor de rest is de menustructuur ovezichtelijk, al zal de fotograaf die overstapt van een amateurDSLR naar een semi-professionelecamera wel even moeten wennen aan de grote hoeveelheid knoppen, maar dat is een kwestie van oefenen. En wat zeker niet onvemeld moet worden gelaten: de accuduur is meer dan prima. Je kunt er gemakkelijk een dag uitgebreid mee fotograferen.
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Sony was geen fan van filmen met een DSLR. Een topman schijnt ooit gezegd te hebben dat er pas een HD-filmmodus op een fotocamera van de fabrikant komt, wanneer deze zich kan meten met de kwaliteit van een camcorder. Kennelijk is dat moment met de A580 aangebroken, want je kunt er mee in HD (1920 x1080i, in AVCHD-formaat) filmen. Dat levert al gauw prachtige beelden op. Eenvoudig is het zeker niet - je ontkomt niet aan handmatig scherpstellen, en dat blijkt met een 3 inch schermpje als referentiekader geen sinecure - maar het resultaat is documentairewaardig. Achterop zit een directe knop voor het filmen, waardoor je in theorie direct snel aan de gang kunt. Maar die knop is weliswaar snel in te drukken, het laden gaat aan de trage kant. Dat duurt soms een seconde en dan is dat ene moment dat die Ferrari langsscheurt allang voorbij. Jammer. Ook het geluid is niet geweldig, ondanks de stereomicrofoon. Wel is het mogelijk om er een externe microfoon op aan te sluiten en dat maakt de A580 wel degelijk interessant als filmcamera.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Sony A580 is al een tijdje uit, en inmiddels is de prijs gedaald naar zo'n 700 euro voor alleen de body. Met een of twee kitlenzen ebij wordt het al gauw zo'n 900 tot 1000 euro, maar dat is geen wenselijke oplossing. Die lenzen, een 18-55 mm en de 50-200 mm zijn van matige bouwkwaliteit en qua lichtsterkte hebben ze onvoldoende in hun macht voor de semi-professionele fotograaf.
Sony A580 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De A580 is een heerlijke camera als het gaat om beeldkwalitet en functionaliteit. Met de HDR en HD-filmfunctie lijkt het apparaat bovendien ook nog een aantal jaren mee te kunnen.

Nee: De bouwkwaliteit is ronduit matig. Fotografeer jij vaak in de wildernis? Ga dan voor de Canon EOS 60D. Die voelt een stuk meer solide aan.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €750,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony A580.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Stuk voor stuk prima foto's
.
'Drie straten weg', het bekende magnum opus van filmmaker en internet-publicist Erik de Jager, is volledig gefilmd met de Sony Alpha 580


Sony A580 review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht