Volg ons
Infographic Canon vs. Nikon

Camerastrijd Canon vs Nikon beslist? Canon wint!

door

De camerastrijd Canon vs Nikon woedt al vele jaren. Beide kampen hebben veel fans, die allemaal vinden dat hun fabrikant van compactcamera’s en spiegelreflexcamera’s de beste is. BesteProduct.nl heeft de beide kemphanen tegenover elkaar gezet. Onze conclusie: Canon wint nipt, met een technische knock-out.

Welcome, visitors!

We've made the infographic in English, but other than that, we're a 100% dutch consumersite. Feel free to use the image on your own blog or site, a link to this page will be highly appreciated!

BesteProduct.nl is een onafhankelijk en objectieve consumentensite. Sentimenten spelen bij ons geen rol. Maar om alle schijn van partijdigheid te vermijden, hebben we alleen objectief meetbare gegevens gebruikt voor deze contest tussen Canon en Nikon. We hebben deze cijfers niet uit onze duim gezogen, maar daar grondig onderzoek naar gedaan. Wil je meer weten, check de uitleg onderaan de pagina.

Infographic: Canon versus Nikon

Waar haalt BesteProduct.nl de gegevens vandaan?

  • De eerste ronde hebben we gekeken naar de beoordeling van de experts door de jaren heen van de spiegelreflexcamera’s (dslr’s) van Nikon en Canon. BesteProduct.nl verzamelt al vele jaren de testen van de belangrijkste online en offline bronnen uit binnen- en buitenland. We voegen die samen via een uitgebreide formule, die volgens een professor ‘ de meest betrouwbare en objectieve’ is. De best scorende paradepaardjes van Nikon en Canon zijn: de Canon EOS 60D en de Nikon D7000.
    Let op: De score is gebaseerd op het gemiddelde prestaties over de afgelopen vijf jaar. De score over 2011 valt bij Nikon positiever uit dan Canon. Dat doet niet af aan het feit dat Canon over het geheel genomen beter presteert.
  • Behalve de experts van magazines en deskundigensites is het pleasen van consumenten ook belangrijk voor fabrikanten. In de tweede ronde draait het om de gebruikers. Die hebben de afgelopen jaren op BesteProduct.nl massaal hun reviews achtergelaten over hun ervaring met de spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon. Daar zitten natuurlijk fan-boys tussen, maar die hebben beide kampen. Iedere stem telt even zwaar.
  • In de derde ronde zetten we de prestaties bij de compact camera’s naast elkaar. Voor de betere fotograaf misschien een wat minderwaardig product, maar voor de fabrikanten een belangrijke (en lucratieve) markt. We hebben de meningen van experts en consumenten in één graphic gezet. Meest opvallende: de experts zijn niet zo gek op de compact camera’s van Nikon . Canon scoort aanzienlijk beter . De best scorende camera’s van beide zijn volgens deskundigen op het moment van schrijven: de Canon 220 HS en de Nikon P7000.
  • Camera’s zijn gemaakt om foto’s te maken. Hoe prettiger de camera is, hoe vaker je er foto’s mee maakt. In de vierde ronde hebben we de apparaten naast elkaar gezet, waarvan op de fotowebsite Flickr.com de meeste foto’s te vinden zijn. De grote winnaar volgens de statistieken van Flickr.com is de Nikon D90. Na de Apple iPhone 4(!) is vervolgens de Canon EOS 450D het vaakst gebruikt.
  • De vijfde en laatste ronde gaat over de verkoopcijfers. Want Nikon en Canon kunnen dan wel mooie spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s maken, het gaat er uiteindelijk toch om dat je ze als camerafabrikant verkocht krijgt. Money talks, bullshit walks. De financiële gegevens hebben we verzameld uit de officiële jaarcijfers van Nikon en Canon. De marktaandelen zijn afkomstig van het gerenommeerde onderzoeksbureau IDC en gepubliceerd door Bloomberg.com.

De infographic is gemaakt door Spijkermat.nl

Over BesteProduct.nl


BesteProduct.nl is een Nederlandse consumentenwebsite. De redactie van BesteProduct opereert vanuit Arnhem en test al enkele jaren consumentenelektronica producten. Daar maken we videoreviews van. De video’s worden getoond op BesteProduct en in het BesteProduct Expertnetwerk, een samenwerkingsverband van expertsites. Een overzicht van onze video’s vind je op onze homepage: www.besteproduct.nl en op ons youtube-kanaal: www.youtube.com/besteproduct . Daarnaast verzamelt BesteProduct testen uit (inter)nationale vakbladen. Die testen worden beoordeeld en gecorrigeerd en samengevoegd tot de unieke BesteProductScore. BesteProduct toont op haar website ook de aanbiedingen bij de beste producten. BesteProduct.nl heeft 550.000 bezoekers per maand.