Koopgids: Waarom een digitale spiegelreflexcamera kopen?

Door: redactie-besteproductnl | 25 september 2009 15:47
BesteProduct heeft een koopgids met daarin informatie en tips voor kopen van een digitale spiegelreflexcamera en de lenzen.


Koopgids digitale spiegelreflexcamera

Door Kenneth Verburg - DigitaleFotografieTips.nl
De prijzen van spiegelre?excamera's zakken nog steeds, waardoor deze camera'sbereikbaar wordt voor steeds meer mensen. Camerafabrikanten vereenvoudigen de bedieningvan de instapmodellen steeds meer om de overstap van compact camera naar digitalespiegelreflexcamera te vergemakkelijken. Maar waarom moet je nu eigenlijk een digitalespiegelreflexcamera kopen?

Een spiegelreflexcamera kan lenzen verwisselen
"Onthou dat het de fotograaf is die een goede foto maakt, niet de camera"

Lenzen/objectieven
De mogelijkheid om lenzen te kunnen verwisselen, is de meest in het oog springendereden om voor een spiegelre?excamera te kiezen. Je zit niet vast aan een bepaaldbereik, maar kunt afhankelijk van je wensen en de onderwerpen die je wilt fotografereneen set samenstellen. Je bent ook heel flexibel. Zo kun je het ene moment met eengroothoek lens een gebouw fotograferen en kort daarop met je telelens een evenementfotograferen.

Zoeker
Bij een spiegelreflexcamera kijk je via de zoeker van de camera door de lens enzie je direct wat het resultaat op de foto wordt. Hierdoor kun je nauwkeuriger danbij een lcd-scherm bepalen wat er uiteindelijk op de foto komt. Een zoeker steltje ook in staat bij felle zon te fotograferen. In tegenstelling tot bij een lcd-schermheb je dan geen last de compositie te bepalen en scherp te stellen.

Beeldkwaliteit
De betere beeldkwaliteit van spiegelreflexcamera's is ook een belangrijke redenom voor een spiegelreflexcamera te kiezen. De grotere digitale sensor in deze camera'slaat meer ruimte voor de afzonderlijke pixels - soms wel 12 tot 15 miljoen pixels.Hierdoor is de beeldkwaliteit beter dan wanneer net zoveel megapixels op een veelkleinere sensor van een compactcamera worden gestopt.

Daarmee is niet gezegd dat meer megapixels op een camera ook altijd een betere foto geeft. Het verschiltussen 12 en 15 miljoen pixels lijkt veel, maar in de praktijk heeft dat als voordeeldat je de foto's slechts een fractie groter kunt afdrukken. Sommige fabrikantenkiezen ervoor om juist minder megapixels in de sensor te stoppen. Daarmee realiserenze een betere beeldkwaliteit in donkere omstandigheden.

Snellere sluitertijd
Een ander voordeel van een spiegelreflexcamera is dat deze over het algemeen snellerreageert op het indrukken van de sluiterknop, waardoor het makkelijker is om bijvoorbeeldsport te fotograferen.

Er zit ook meer geheugen in, waardoor je sneller en meer foto's achter elkaar kuntnemen. Dit kan net het verschil maken tussen de emotie van een sporter wel of nietkunnen vangen.

Andere redenen om te kiezen voor een spiegelreflexcamera zijn een ingebouwde flitseren meer instelmogelijkheden.

Blijft investering
Toch is de investering in een spiegelreflexcamera nog steeds aanzienlijk, de camerazelf - de body - mag dan steeds goedkoper worden, maar de verwisselbare lenzen blijvenredelijk prijzig. Dit heeft ook een voordeel, want je investering in lenzen blijftlanger waardevast. Er kunnen steeds nieuwe camera's komen, maar de lenzen blijvenprima te gebruiken.

Tip: 50 mm lens
Vaak zit er bij de camera een relatief goedkope lens waarbij je kunt zoomen meteen aardig bereik in het midden. Niet helemaal groothoek en ook niet helemaal eentelelens. Een mooie instaplens om de camera te leren kennen en te ontdekken watje het liefst fotografeert en hoe de camera werkt.

Een hele goede tip voor een goede - niet dure - lens is een 50mm lens. Elke camerafabrikantheeft zo'n lens en doordat ze eenvoudig te maken zijn is deze lens vaak te koopvoor rond de 100. Hij voelt dan misschien wat plastic aan, maar voor de prijs/kwaliteit verhouding is er bijna geen betere. Veel fotografen noemen hem liefkozendde 'plastic fantastic'.

Oefenen!
Een andere investering die je moet doen is ontdekken hoe je het beste je camerakunt gebruiken. Veel mensen gebruiken de mogelijkheden van zo'n spiegelreflexcameraniet. De camera blijft op het groene rechthoekje, de automatische stand, staan enhierdoor neemt de camera alle beslissingen. Meestal doet de camera dit goed, maarin bepaalde omstandigheden is het beter om een aanpassing te maken.

Je moet je dus wel een beetje verdiepen in de theorie van fotografe. Dit hoeft nietsaai te zijn, door te spelen met de instellingen en het resultaat achterop de camerate controleren, kun je snel zien welke instelling het meeste effect heeft. Als jeiets van de theorie weet dan zul je merken dat het ook leuk is om te experimenterenen wat je in je hoofd hebt om te zetten naar een mooi beeld.

Experimenteer met handmatige modus
Een hele goede manier om te wennen aan een spiegelreflexcamera en de bediening isdoor gebruik te maken van één van de voorgeprogrammeerde functies. Kies bijvoorbeeldde landschapsstand en kijk welke keuze de camera maakt. Pak hierna de handmatigestand en neem de instellingen over en ga dan experimenteren. Het belangrijkste omte onthouden van dit verhaal is dat de camera je kan helpen om een betere foto temaken, maar het is absoluut niet zo dat als je een spiegelreflexcamera koopt datje fotografe dan overnacht ten goede verbetert. Je moet gebruik kunnen maken vande tools die je krijgt/koopt. Iedereen kan met een sportauto hard in een rechtelijn rijden, maar met de rem- en bochtentechniek maakt de coureur het verschil.
Door diafragma, sluitertijd, compositie goed toe te passen kan zelfs een foto uitde meest simpele compactcamera of een mobieltje (je kunt daar minder doen met instellingen,maar compositie geldt nog steeds) nog een meesterwerk opleveren die het prima doetop het internet of een kleine kleurenafdruk.

Conclusie
Het is niet de camera die een goede foto maakt, het is nog steeds de fotograaf die hierop de grootste invloed heeft. De camera kan je er wel bij helpen.