Volg ons
Bekijk de video
Video review: Canon EOS 7D

Videoreview: Canon EOS 7D

7D: Geen kantelbaar scherm, toch heerlijke camera

08 april 2010 door John Voermans | VVBFoto
Canon heeft vorig jaar aan een groot aantal fotografen gevraagd wat ze graag op een nieuwe spiegelreflexcamera zouden willen zien. Het resultaat van al die interviews is de EOS 7D.

Canon EOS 7D
De 7D ligt lekker in de hand
"Het is heerlijk fotograferen met de 7D"

De Canon EOS 7D heeft een solide body van magnesiumlegering. Daardoor is de camera weersbestendig. Bovendien ligt de camera goed in de hand; je voelt de professionaliteit. Maar zeker in combinatie met een flinke lens, is het geen lichte camera.

Achterzijde: waar is het kantelbare scherm?
Het LCD-scherm is scherp, met veel contrast en minder reflectie. Door de speciale lichtsensor, past het scherm zich aan, aan het omgevingslicht. Dat werkt in principe prima, maar de mogelijkheid om het scherm te draaien ontbreekt, dat had een welkome toevoeging geweest. Naast het scherm bevindt zich de start/stopknop, voor de activering van Live View of het starten van de HD-filmfunctie.

Bediening
Verder wijst de bediening van de camera zich bijna vanzelf, mede door de overzichtelijke menustructuur en heldere knoppen. Ten opzichte van de eerdere modellen heeft de aan/uit knop een nieuwe plek gekregen: die zit nu linksonder. Tevens is er een Q-menu knop toegevoegd, deze geeft direct toegang tot enkele belangrijke, veelgebruikte instellingen. Denk daarbij aan ISO-waarden, belichtingscorrectie, AF keuze en meetmethode's.

Canon EOS 7DCanon EOS 7D
De 7D maakt prachtige foto's.

Specificaties
De EOS 7D heeft een 18Mp door Canon zelf ontwikkelde CMOS-sensor, die in samenwerking met twee Digic 4 Processoren voor ruisvrije beelden zorgt. Zeker ook bij de hogere ISO-waarden.

Highlight: zoeker
De camera beschikt over een grote en heldere zoeker die een 100% beelddekking geeft. Dat is nieuw voor deze lijn EOS camera's. Het matglas is niet verwisselbaar maar er kunnen nu verschillende rasters over het matglas geplaatst worden via een transparant lcd-scherm. Dit is te regelen in het menu. Ook is er een waterpas af te beelden in de zoeker, erg makkelijk om je camera goed in allerlei situaties recht te kunnen houden. Het AF systeem telt 19 scherpstelpunten en is in 5 aparte zones te verdelen.

LiveView
Ook LiveView is uitgebreid. Er zijn nu verschillende mogelijkheden om scherp te stellen. Zo werkt Quick met een neerklappende spiegel: op het moment dat je de ontspanknop half indrukt en de camera gaat scherpstellen, klapt de spiegel op en ben je het beeld even kwijt. Vervolgens kun je doordrukken en pas dan wordt de foto gemaakt. Het is even wennen, maar uiteindelijk heel handig.

Filmen: mooi maar niet goed bruikbaar
De beeldkwaliteit van deze camera is geweldig. Foto's vertonen amper ruis en zijn helder van kleur. Hetzelfde geldt voor de HD-filmfunctie. Je kunt in 1920x1080 filmen. Dat levert prachtige beelden op, maar erg handig werkt het niet. Scherpstellen gaat niet automatisch, waardoor zeker bij bewegingen het geen sinecure is je object scherp te houden. Voor de liefhebber is het echter zeker het uitproberen waard. Check het filmpje hieronder, bijvoorbeeld.