Systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Door: redactie-besteproductnl | 12 maart 2013 14:07
Een systeemcamera of toch een digitale spiegelreflexcamera? Welke moet je nu kopen? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van beide –populaire- digitale camera’s eens naast elkaar.
Kooptips: DSLR of compactcamera met verwisselbare lensSpiegelreflexcamera vs. systeemcamera

Inleiding: introductie systeemcamera

Het was altijd zo overzichtelijk. Je had de digitale camera en de digitale spiegelreflexcamera, waarmee je lenzen kon verwisselen. Drie jaar geleden kwam daar verandering in en was het Olympus die ons met de Olympus PEN voor het eerst liet kennismaken met de ‘systeemcamera’ (of: compactcamera met verwisselbare lens). Een digitale camera haast net zo klein en makkelijk mee te nemen als de reguliere compactcamera, maar wel met de mogelijkheid om de lens (of: ‘het objectief’) te wisselen. Dat geeft meer keuzevrijheid in fotografie en een geweldige beeldkwaliteit, was de eerste gedachte. En dat blijkt terecht.

Vergelijk systeemcamera'sHet vergelijken van systeemcamera's en prijzen doe je in onze handige systeemcamera ranglijst.

Tegenwoordig heeft praktisch iedere fabrikant wel een compactcamera met verwisselbare lens op de markt en is de keuze, zogezegd, reuze. Maar heeft het voor jou wel zin om zo’n systeem camera aan te schaffen? Of ben je juist meer geschikt voor het zwaardere werk en kies je voor een spiegelreflexcamera? Wij proberen je te helpen in dit artikel, aan de hand van wat essentiële vragen.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera?

Het verschil zit ‘m in de manier hoe de camera is opgebouwd. Om dat uit te leggen gaan we even terug naar de basis: de body van een camera. Spiegelreflexcamera’s hebben een optische viewfinder (of: zoeker), waarbij je letterlijk door de lens kijkt. Dat doe je met behulp van een spiegeltje dat in de camera is gebouwd. Als een foto wordt gemaakt, klapt het spiegeltje weg om de foto weg te schrijven naar de digitale sensor.

De spiegelloze systeemcamera, de naam zegt het al, heeft geen spiegel aan boord. Als je een foto maakt kijk je naar een LCD-scherm of een elektronische viewfinder. Daardoor is het model een stuk compacter (want: minder techniek).

Behalve een spiegel ontbreekt ook een sluiter in dit type camera, zodat het mogelijk is om geheel geluidloos te fotograferen. Vaak zijn de beeldsensoren ook wat kleiner, wat een iets mindere beeldkwaliteit oplevert dan bij spiegelreflexcamera’s, maar dit is wel type-afhankelijk. Er zijn al systeemcamera’s die eenzelfde beeldkwaliteit kunnen halen als spiegelreflexcamera’s.

Een elektronische viewfinder

Huh? Een spiegelreflexcamera is toch ook een systeemcamera? Althans, dat heb ik ooit eens gehoord.

Dat klopt. In principe maken beide camera’s gebruik van een zogenaamd ‘zoekersysteem’. Daardoor is het een wellicht wat verwarrende term. Feitelijk zou de correcte benaming voor de systeemcamera (we hebben het nu dus over de modellen die op compactcamera’s lijken) ‘spiegelloze systeemcamera’ moeten zijn. Maar dat is nogal een mond vol en dus praat men in de volksmond vaak over de ‘systeemcamera’. Wij doen dat dus ook maar.

Andere benamingen zijn CSC, (compacte systeemcamera), MSC (Mirrorless –spiegelloos- System Camera) en Panasonic introduceerde in 2012 de term DSLM, een variatie op DSLR, waarbij de M voor Mirrorless staat in plaats van Reflex.

Samsung NX1000 systeemcamera
De Samsung NX1000 systeemcamera.

Kan ik hetzelfde qua fotografie bereiken met een systeemcamera als met een DSLR?

Ja. De beeldkwaliteit van een systeem camera is tegenwoordig zeker vergelijkbaar met die van de instap-modellen spiegelreflex. Daar wordt trouwens ook volop over geadverteerd door fabrikanten. Treffend is het voorbeeld van Canon, die met de EOS M systeemcamera feitelijk een Canon EOS 650D spiegelreflexcamera op de markt bracht, maar dan met een heel compact, en eenvoudig jasje. De kwaliteit wordt (voor het grootste deel) bepaald door de grootte van de sensor, waarbij geldt: hoe groter, hoe beter. Engadget.com schreef een mooi (en lijvig) artikel over het belang van je sensor (let op: Engels).

Als ik naar een spiegelreflexcamera kijk, lijkt hij zoveel ingewikkelder dan een systeemcamera. Klopt dat?

Dat valt wel mee, maar hierbij is de ‘waarom vraag’ is veel relevanter. Een spiegelreflexcamera heeft doorgaans al zijn manuele functies via een fysieke knop beschikbaar. Daardoor kies je sneller de gewenste instellingen. Dat is makkelijk voor de ervaren fotograaf, maar vaak is het zo dat die functies door veel mensen niet eens gebruikt worden. Het welbekende groene knopje, de automatische stand, is eentje die veelal consumenten gebruiken voor kiekjes op vakantie of in- en om het huis. In dat geval is het echt veel slimmer een systeemcamera te nemen.

Hoewel er verschillende prijsklasse zijn is de ‘DSLM’ over het algemeen een stuk makkelijker in gebruik. Veelal is er een goed reagerend touchscreen, waarbij de basisfuncties makkelijk te bepalen zijn. Het aantal fysieke knoppen is bewust laag gelaten, dat houdt het overzichtelijk en stijlvol. Mocht je alle handmatige instellingen willen bepalen, dan moet je die wat verder in menu’s terugvinden. Tegelijkertijd zijn grappige creatieve filters of extra features zoals videomodi wel erg snel te bereiken. Het combineert gebruiksgemak met beeldkwaliteit.

Knoppen op een dslr
Een digitale spiegelreflexcamera lijkt vaak ingewikkelder dan een systeemcamera, maar in feite kunnen ze allebei (vaak) hetzelfde.

Gebruiksgemak en beeldkwaliteit op zo’n systeemcamera, dus. Is er dan nog wel een reden om een spiegelreflexcamera te kopen?

Natuurlijk. Een spiegelreflexcamera richt zich op de gebruiker die wat meer eist van zijn camera. Ze zijn steviger en vaak spatwater- of stofbestendig. En bovendien hebben ze een wat fijnere ‘body’. Je hebt, simpel gezegd, meer het idee dat je een echte camera in je handen hebt. Komt nog eens bij dat de duurdere spiegelreflexen hele goede sensoren hebben. Dat zijn de Full Frame-camera’s. Maar hou rekening met dure, hele dure apparatuur. Dat loopt in de duizenden euro’s. Ben je op zoek naar een camera met verwisselbare lens voor bijvoorbeeld 500 euro, dan is het slimmer om een systeemcamera te nemen.

LenstipsStandaard krijg je bij een systeem- of spiegelreflexcamera een kitlens. Dat is een lens met een beetje zoom en een beetje groothoek. Daarmee kun je redelijk uit de voeten, maar het is slimmer om een of twee extra objectieven aan te schaffen. Helaas is 'goed glas' wel prijzig. Koop je een vrij goedkope lens met veel zoom, dan zal de lichtsterkte waarschijnlijk vrij laag zijn en dat levert veel kwaliteitsverlies op.

Ik maak juist veel gebruik van al die handmatige standen. Moet ik dan geen systeemcamera kopen?

Dat is niet gezegd. Inmiddels zijn er systeemcamera’s in alle soorten en maten en zijn er al professionele modellen. Sony zet daar bijvoorbeeld sterk op in met de NEX-7. Deze heeft alle handmatige functies ook bereikbaar via fysieke wieltjes, een hoge 24 megapixel-resolutie en erg goede sensor en daarbij behorende beeldkwaliteit. Aan de andere kant bezorgt dat de camera ook weer een hoge adviesprijs. Dan is de vraag: wil je dat ervoor betalen? Op zo’n moment is het vergelijken van systeemcamera’s erg handig en bekijk vooral al onze video’s en artikelen over de verschillende systeemcamera’s.

Bij systeemcamera’s kun je ook lenzen verwisselen. Zijn dat dan de dezelfde objectieven als die van een spiegelreflexcamera’s?

Nee. Die camera’s zijn compacter en hebben dus ook een compactere lens-aansluiting. Lange tijd was dit ook het grote probleem van dit type camera: het aantal systeemcamera-lenzen was schaars, vergeleken bij de spiegelreflexen. Maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval. Doordat zo’n beetje ieder merk een compacte spiegelloze camera-lijn heeft, is de hoeveelheid objectieven exponentieel gegroeid.

Sowieso is het belangrijk wel rekening te houden met de verschillende fabrikanten, want onderling verschillen de objectieven ook nog. Olympus, Panasonic en Pentax maken allen gebruik van de zogenoemde Micro Four Thirds-techniek, (m4/3) terwijl Sony, Canon, Nikon en Samsung allevier hun eigen objectieven hebben. Voordeel van de m4/3 objectieven is dat die wel onderling verwisselbaar zijn. Heeft je vriend bijvoorbeeld een Panasonic systeemcamera, dan kan hij zijn lens op jouw Olympus Pen-camera schroeven en andersom.

Heb je een spiegelreflexcamera en wil je de lenzen daarvan op je systeemcamera schuiven? Dan is dat in sommige gevallen mogelijk, via speciale ‘mounts’. Dat zijn opzetstukken die je tussen het objectief en de camera plaatst. Handig, want mee keuze, maar vaak is de autofocus van je camera wat minder snel en verlies je iets aan kwaliteit. Het kan er wel grappig uitzien, trouwens. (zie afbeelding)

Canon EOS M met EF-lens
De Canon EOS M systeemcamera met flinke spiegelreflexcamera zoomlens.

Oké, ik ben eruit. Ik weet welke type camera ik wil. Wat nu?

Mooi. Daar zijn we voor. Nu moet je bepalen welke camera je precies wil, nemen we aan. Van zowel systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s hebben we ranglijsten om de verschillende producten uitgebreid te vergelijken. Let ook op de actuele prijs, wij tonen altijd de laagste. In onze videoreviews vertellen we volledig onafhankelijk op een luchtige manier wat de voor- en nadelen van de camera’s zijn, zodat jij kan bepalen of dat product voor jou geschikt is.

Heb je nog meer vragen? Mail ons gerust (redactie@besteproduct.nl) of stel je vraag in de commentsectie hieronder!

.