Video review: Canon EOS 7D

Door: redactie-besteproductnl | 8 april 2010 13:19
Videoreview van de Canon EOS 7D, een digitale spiegelreflexcamera met goede beeldkwaliteit, mooie behuizing, LiveView en kantelbaar scherm.

Videoreview: Canon EOS 7D

08 april 2010 door John Voermans | VVBFoto
Canon heeft vorig jaar aan een groot aantal fotografen gevraagd wat ze graagop een nieuwe spiegelreflexcamera zouden willen zien. Het resultaat van al die interviewsis de EOS 7D.

De 7D ligt lekker in de hand
"Het is heerlijk fotograferen met de 7D"

De Canon EOS 7D heeft een solide body van magnesiumlegering. Daardoor is de cameraweersbestendig. Bovendien ligt de camera goed in de hand; je voelt de professionaliteit.Maar zeker in combinatie met een flinke lens, is het geen lichte camera.

Achterzijde: waar is het kantelbare scherm?
Het LCD-scherm is scherp, met veel contrast en minder reflectie. Door de specialelichtsensor, past het scherm zich aan, aan het omgevingslicht. Dat werkt in principeprima, maar de mogelijkheid om het scherm te draaien ontbreekt, dat had een welkometoevoeging geweest. Naast het scherm bevindt zich de start/stopknop, voor de activeringvan Live View of het starten van de HD-filmfunctie.

Bediening
Verder wijst de bediening van de camera zich bijna vanzelf, mede door de overzichtelijkemenustructuur en heldere knoppen. Ten opzichte van de eerdere modellen heeft deaan/uit knop een nieuwe plek gekregen: die zit nu linksonder. Tevens is er een Q-menuknop toegevoegd, deze geeft direct toegang tot enkele belangrijke, veelgebruikteinstellingen. Denk daarbij aan ISO-waarden, belichtingscorrectie, AF keuze en meetmethode's.


De 7D maakt prachtige foto's.

Specificaties
De EOS 7D heeft een 18Mp door Canon zelf ontwikkelde CMOS-sensor, die in samenwerkingmet twee Digic 4 Processoren voor ruisvrije beelden zorgt. Zeker ook bij de hogereISO-waarden.

Highlight: zoeker
De camera beschikt over een grote en heldere zoeker die een 100% beelddekking geeft.Dat is nieuw voor deze lijn EOS camera's. Het matglas is niet verwisselbaar maarer kunnen nu verschillende rasters over het matglas geplaatst worden via een transparantlcd-scherm. Dit is te regelen in het menu. Ook is er een waterpas af te beeldenin de zoeker, erg makkelijk om je camera goed in allerlei situaties recht te kunnenhouden. Het AF systeem telt 19 scherpstelpunten en is in 5 aparte zones te verdelen.

LiveView
Ook LiveView is uitgebreid. Er zijn nu verschillende mogelijkheden om scherp testellen. Zo werkt Quick met een neerklappende spiegel: op het moment dat je de ontspanknophalf indrukt en de camera gaat scherpstellen, klapt de spiegel op en ben je hetbeeld even kwijt. Vervolgens kun je doordrukken en pas dan wordt de foto gemaakt.Het is even wennen, maar uiteindelijk heel handig.

Filmen: mooi maar niet goed bruikbaar
De beeldkwaliteit van deze camera is geweldig. Foto's vertonen amper ruis en zijnhelder van kleur. Hetzelfde geldt voor de HD-filmfunctie. Je kunt in 1920x1080 filmen.Dat levert prachtige beelden op, maar erg handig werkt het niet. Scherpstellen gaatniet automatisch, waardoor zeker bij bewegingen het geen sinecure is je object scherpte houden. Voor de liefhebber is het echter zeker het uitproberen waard. Check hetfilmpje hieronder, bijvoorbeeld.


Met de 7D kun je bijzonder mooie beelden schieten.

Conclusie
De Canon EOS 7D is een heerlijke camera, die zeer goed in de hand ligt en zich makkelijklaat bedienen. Kwalitatief is er ook weinig op aan te merken. De autofocus heeftweinig moeite met welke situatie dan ook en de LiveView-mogelijkheden maken de cameragebruiksvriendelijk, ondanks het gemis van een kantelbaar scherm.

Pluspunten Canon EOS 7D
+ Beeldkwaliteit
+ Behuizing
+ LiveView

Minpunten Canon EOS 7D
- Kantelbaar scherm had het apparaat nog beter gemaakt