Videoreview: Olympus PEN E-P1

Door: redactie-besteproductnl | 4 augustus 2009 17:57
Videoreview van de Olympus PEN E-P1, een dure compactcamera met verwisselbare lenzen met matige filmfunctie en redelijke fotokwaliteit.

Review Olympus PEN E-P1

4 augustus 2009 door Ger de Gram
Is het nu een compactcamera met een verwisselbare lens? Of is het juist eenerg compacte spiegelreflexcamera? Het antwoord is niet te geven. De Olympus PENE-P1 staat op zichzelf.

De metalen behuizing doet denken aan vroeger tijden
"Qua specificaties doet de PEN niet onder voor een instap-DSLR"

Olympus maakte in de jaren zestig furore met hun compactcamera’s. De zogenoemdePEN-serie werd geroemd om het gebruikersgemak en de kwaliteit. Anno 2009, exactvijftig jaar na de introductie van de eerste PEN, is er een nieuwe editie op demarkt gebracht. De PEN E-P1, combineert het uiterlijk en gebruikersgemak van hetverleden, met technieken en functionaliteiten uit het heden. Zonder spiegel, maarmet de mogelijkheid om de lenzen te verwisselen. Dat klinkt allemaal heel mooi,maar werkt het ook?

Voor wie?
Het eerste wat je je afvraagt bij de Olympus E-P1 is: voor wie is deze digitalecamera eigenlijk? Dit toestel heeft een verwisselbare lens, maar geen zoeker. Ookontbeert hij een flitser, maar bevat dan wel weer diverse creatieve filters, standenen instelmogelijkheden. Waarom het ene wel, en het andere niet?

Ruwweg kan worden gesteld dat de Olympus PEN E-P1 er is voor twee type fotografen.De spiegelreflexfan die als extra camera graag een erg uitgebreide compactcamerawil en de snap-shotfotograaf die wel de mogelijkheden van een DSLR wil hebben, maarmoeite heeft met de grootte van zo’n toestel. Twee totaal verschillende doelgroependus, maar eigenlijk worden ze allebei op hun wenken bediend.

Grootse specificaties
Want de Olympus mag dan klein zijn, hij is in verhouding tot zijn compactcameraconcurrentengroots in zijn daden. Qua specificaties doet de E-P1 niet onder voor zijn DSLR-broertjede E-450. Met 12,3 megapixel, een ingebouwde beeldstabilisator, een ISO-bereik van100 tot 6400 en een LCD-scherm van 7,6 cm groot, is het een krachtpatser in eenzeer compact jasje.

Oldscool uiterlijk
En dat jasje staat hem behoorlijk goed. De metalen behuizing is mooi, strak en doet denken aan vroegertijden. Dat heeft wel weer gelijk een nadeel: in verhouding tot andere camera'svan dit formaat is de E-P1 een stuk zwaarder.

Op de achterkant valt vooral het relatief grote lcd-scherm op. Dit is een zogenoemd'Hyper Christal'-scherm, dat je beelden extra scherp moet weergeven. Dat klopt totop zekere hoogte. Bij veel licht is het scherm een lust voor het oog. Maar wordthet iets donkerder, dan kun je het scherm betrappen op korrelig beeld. Bij veelcontrast krijg je tijdens het fotograferen soms wat rare blauwe strepen, terwijlbij bekijken van foto's de kleuren niet altijd kloppen. In het voorbeeld (links)kun je zien dat de dakpannen bijvoorbeeld blauw, rood en groen lijken, maar datzijn ze uiteraard niet. Overigens hebben meer camera's hier last van, maar dat isin dit specifieke geval extra jammer, aangezien de E-P1 niet over een zoeker beschikt.

Geen zoeker en flitser
Olympus heeft geen zoeker aangebracht om de camera nog kleiner te maken. De snapshotterzal hier niet snel hinder van ondervinden, maar een DSLR-man of -vrouw heeft hetgevoel alsof hij een been mist. Tenminste, dat was bij mij het geval. Gelukkig wenje hier vrij snel aan.

Zoals gezegd ontbreekt een flitser. Dat is behoorlijk jammer. ’s Avonds fotograferenwordt hierdoor vrijwel onmogelijk gemaakt. Zowel een flitser als een zoeker zijnechter bij te bestellen. En die zijn niet goedkoop: de flitser alleen kost al zo’n200 euro. Dat bedrag komt bovenop de 700 euro die je voor de PEN moet betalen. Hieronderwordt de volledige set, zoals Olympus die tijdens de lancering heeft opgeleverd,weergegeven.


Er zijn diverse accessoires bij te bestellen, maar die zijn niet goedkoop

(Nog) niet veel objectieven
Tijdens de test kreeg ik de Zuiko 14-42 mm lens meegeleverd. Bij Micro Four-Thirdscamera’s horen ook speciale objectieven. Deze objectieven zijn kleiner dan de modellendie gebruikt worden voor de gewone Four-Thirds camera's omdat ze door het ontbrekenvan een spiegel in de camera, dichter op de sensor kunnen staan. Op dit moment zijner nog niet veel lenzen op de markt, maar de verwachting is dat dit in de toekomstverandert. Wel is het mogelijk met behulp een adapter objectieven van gewone FourThirdscamera’s te gebruiken.

PEN zit overal tussenin
Wanneer je de speciale 14-42 mm lens volledig uitschuift (ofwel: helemaal inzoomt)is deze camera opeens niet zo erg compact meer. Hij is weliswaar nog steeds kleinerdan een reflex, maar absoluut groter dan een gemiddelde compactcamera. Eigenlijkzit hij er precies tussenin.

En dat is niet alleen qua grootte het geval. Ook qua reactie- en scherpsteltijdis de E-P1 duidelijk langzamer dan een reflex, maar gelijkwaardig of sneller daneen gemiddelde compactcamera. Ingewikkeld is het allemaal niet. Zeker op de automatischestand – ideaal voor de ‘snapshotter’ – schittert de PEN in zijn eenvoud: aanzetten,even scherpstellen en klikken. Desgewenst kun je ook nog aangeven voor welke scenede camera zijn instellingen moet bepalen. Fotografeer je een landschap, of juisteen portret: de Olympus weet precies welke standen hij moet gebruiken.

Daarmee is maken van een heldere foto erg gemakkelijk gemaakt. En om dat allemaalnog kracht bij te zetten, heeft Olympus – net als op veel andere camera’s –diversecreatieve filters in de software geïmplanteerd. Vooral de optie Korrelige filmis een aanrader. Deze filter geeft een beetje het gevoel van zwart-witfilms uitde jaren 50 weer. Erg leuk om mee te spelen. 'Popart' (naar de kunststroming) werktdaarentegen een stuk minder: het contrast tussen de kleuren is hoog, maar echt mooiwordt dat niet. Al met al zijn de filters leuk om mee te spelen. De beginner kandankzij deze functie al snel mooie foto’s maken.


Pop-art geeft minder mooie foto's dan Korrelige Film

HD-filmfunctie: zinloos
Die creatieve filters kun je ook gebruiken bij de filmoptie. Bijna iedere (spiegelreflex)cameradie op de markt komt, heeft tegenwoordig een HD-filmfunctie. Zo ook de PEN E-P1.Maar ik kan hier kort over zijn: dat is vrij nutteloos. Het objectief maakt veelte veel herrie. Zoom je in, of stel je scherp dan hoor je dat duidelijk op je video-opnamen.Aangezien de camera niet automatisch scherpstelt, en je dit dus elke keer zelf moetdoen, hoor je steeds die geluiden. Zonde. Bovendien is de beeldkwaliteit ook nietgeweldig. Al met al kun je die filmfunctie het beste gewoon links laten liggen.

Beeldkwaliteit: zeker niet slechter dan instapdslr's
Op fotografiegebied scoort de Olympus E-P1 wel een ruime voldoende. Bij lage ISO-waardenis de ruisgevoeligheid tot een minimum beperkt en qua kleur is het allemaal dikin orde. De ingebouwde CMOS Four Thirds chipset bewijst dat ook een spiegelloze-cameraveel gebruik kan maken van scherptediepte, zonder aan kwaliteit in te boeten. Bijde maximale ISO van 6400 bevatten foto's wel veel ruis. Tegelijkertijd zorgt diehoge lichtsterkte er ook voor dat je bij donkere omstandigheden toch nog een fotokunt maken, ondanks het ontbreken van een flitser. Dit is echter meer een noodgreep,dan echt aan te raden.


De Olympus PEN E-P1 maakt goede foto's

Conclusie
De PEN is zoals gezegd, inclusief de kitlens, verkrijgbaar voor ongeveer zevenhonderdeuro. Dat is een hoop geld. Aan kwaliteit geen gebrek, maar het is de vraag of beidedoelgroepen dit bedrag voor deze camera over hebben. Een compactcamera uit de topklassekost maximaal vierhonderd euro, terwijl een instap DSLR misschien honderd euro meerkost. Dat is nogal een verschil. Combineer dat met de bijkomende kosten voor eenflitser en/of lens en je kunt je borst natmaken. Persoonlijk vind ik het een leukecamera – ik zou 'm graag willen hebben - maar hij kost me net iets te veel. Zekeris wel dat of je nu een DSLR-man of een snapshotter met een grote portomonnee bent,je met de PEN zeker een camera van formaat in handen hebt.


Pluspunten PEN E-P1
+ Gemakkelijk, maar toch heel veel mogelijkheden
+ Stijlvol
+ Compact
+ Verwisselbare lenzen (!)

Minpunten PEN E-P1
- Flitser en zoeker niet standaard
- Filmfunctie
- Prijzig