Volg ons
spinningbike 

Spinningbike: tips voor het kopen van een spinningbike

door

Een spinningbike kopen is ideaal als je wél graag aan je conditie wilt werken,  maar geen tijd hebt om steeds naar de sportschool te gaan. Een spinningbike staat altijd klaar voor een pittige, maar korte workout waarmee je je conditie prima op peil kunt houden zonder heel veel tijd kwijt te zijn. In deze uitgebreide koopgids lees je wat je allemaal moet weten voor de aanschaf van een spinningbike.

led tv vergelijken
Vergelijk spinningbikeHet vergelijken van spinningbikes en prijzen doe je in onze handige spinningbikes ranglijst.

#1 Wat is een spinningbike?

Een spinningbike is een fitnessapparaat om op te fietsen. Simpel gezegd. Maar anders dan op een hometrainer is spinning een verfrissend concept waarbij het echte ‘wielrengevoel’ benaderd wordt. Er zijn vele verschillende modellen beschikbaar. Als je niet houdt van hardlopen of genoeg hebt van de roeimachine en het gewiebel op een crosstrainer, dan is een spinningbike kopen waarschijnlijk de oplossing voor jou. Met een spinningbike verbrand je vetten en werk je aan je conditie. Het is bewezen goed voor je cardiovasculaire systeem en je lichaam wordt strak en soepel.  

Een fietscomputer met routeplanner

#2 Hoe werkt een spinningbike?

Een spinningbike is geen ouderwetse hometrainer, maar een nfitnessapparaat met beduidend meer pit. Het is in principe een complete indoor fietservaring in één apparaat voor thuis. In de Nederlandse fitnesscentra zijn er inmiddels vele duizenden enthousiastelingen die de uit Amerika overgewaaide activiteit hebben overgenomen. Het technische verschil met een hometrainer is de aandrijving. 

Spinningbike versus hometrainer

Het verschil met een hometrainer is de aandrijving. Waar een hometrainer een mechanische aandrijving kent in het voorwiel aan de voorzijde, en het achterwiel compleet ontbreekt, heeft een spinningbike een verzwaard vliegwiel. Dit vliegwiel, of te wel het spinningwheel, blijft draaien. Ook wanneer u de benen stil zou willen houden. Je blijft dus altijd trappen als je niet remt. Dit zorgt voor de energieke trainingsprogramma’s die er voor spinningbikes worden ontwikkeld.

Er zijn een aantal merken fitnessapparatuur die zich hebben gespecialiseerd in de productie van spinningbikes. Daarnaast zijn zijn ook de oude vertrouwde sportapparaten fabrikanten zoals Kettler en Christopeit vertegenwoordigd met een ruim assortiment spinningbikes. Een spinningbike kopen is de keuze maken voor een fitnessapparaat dat altijd klaar staat voor een effectieve workout. 

#3 Wat zijn de functies van een spinningbike?

Bij het kopen van een spinningbike zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo zijn er verschillen in comfort en instelmogelijkheden en dan is er nog het pedaalsysteem dat per spinningbike kan verschillen.

Zadel en stuur

Op een spinningbike is het afstellen van het zadel op de gewenste hoogte een belangrijkste instelling. In het begin zul je even moeten experimenteren welke zadelhoogte voor jou het beste werkt. De meeste modellen spinngingbikes bieden de mogelijkheid om zowel de individuele hoogte van het zadel als de afstand tot het stuur te verstellen. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om het stuur afzonderlijk in hoogte te verstellen. 

Bedieningspaneel en hartslagmeter

Spinningbikes zijn voorzien van een bedieningspaneel. In de meeste gevallen digitaal. Een hartslagmeter is vaak standaard. Hiervoor kunnen twee systemen worden gebruikt. Een borstband die de hartslag doorgeeft aan het bedieningspaneel, of handgripsensoren. Andere informatie die op het bedieningspaneel is af te lezen zijn de afgelegde afstand, het calorieverbruik, de snelheid en de trainingstijd. 

Vliegwiel en weerstand

Het vliegwiel is de basis van een spinningbike. In de Nederlandse vertaling ook wel een vliegwielfiets. Het gewicht van het vliegwiel bepaalt hoe vloeiend de trapbeweging is. Hoe zwaarder, hoe vloeiender. De weerstand is meestal met een knop op het frame in te stellen. Dat kan trapsgewijs zijn of traploos. 

Pedaalsysteem

De meeste spinningbikes worden geleverd met pedalen die ‘toeclips’ genoemd worden. Dit is een systeem dat afkomstig is van racefietsen. Je kunt hier met sportschoenen gebruik van maken. De voet wordt als het ware omsloten door een clip, waardoor deze goed stevig op het pedaal staat. Een ander pedaalsysteem is het kliksysteem waarvoor je speciale schoenen nodig hebt, dit is het gangbare systeem voor de huidige generatie racefietsen.

 
Vergelijk de beste spinningbikesVia onze ranglijst met de beste spinningbike kun je handig en eenvoudig de beste spinningbike vinden.

#4 Tips bij het kopen van een spinningbike!

Hoeveel wil ik uitgeven aan een spinningbike?

Een spinningbike kopen is een investering die goed te behappen valt. De prijsrange ligt tussen de 200 en 800 euro. Je kunt van te voren op de fitnessclub, of in de speciaalzaak kijken of de spinningbike van jouw keuze voldoet aan jouw eisen door hem voor aanschaf te testen.

Neemt een spinningbike niet heel veel ruimte in beslag?

Spinningbikes zijn behoorlijk compacte fitness apparaten, maar ze zijn wel behoorlijk zwaar. Vliegwielen van goede kwaliteit wegen als snel meer dan twintig kilo. Houd hier rekening mee.

Is er nog speciaal onderhoud nodig aan een spinningbike?

Spinningbikes zijn, op het bedieningspaneel na, volkomen mechanisch aangedreven. Een goede spinningbike gaat jaren mee, maar het zou kunnen dat er onderdelen door veelvuldig gebruik kunnen slijten. De meeste merken bieden echter een aantal jaar garantie op onderdelen

Hoe leer ik spinnen?

Spinnen of te wel indoorcycling cursussen worden aangeboden in veel sportscholen. Er zijn ook vele online cursussen en dvd’s met instructievideo’s te krijgen zodat je zelf thuis kunt leren spinnen. Alleen of met een groep, spinning geeft je sowieso energie voor twee!

#5 Een spinningbike online kopen?

Wil je online een spinningbike kopen? In de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig spinningbikes vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke spinningbikes zowel consumenten als professionals de beste resultaten behalen. 

VerzendkostenBij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je spinningbike aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van spinningbikes een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.

.