Volg ons
Bekijk de video
De beste speakers onder de 500 euro per stuk [onderzoek]
Vergelijkend onderzoek: Mordaunt-Short Aviano 8, Jamo S 608, Bowers And Wilkins 684 en JBL ES80

Onderzoek: Iedere luidspreker onder de 500 euro heeft zijn eigen specifieke geluid

door en Bas Waarts

Wanneer je op zoek bent naar staande luidsprekers die minder dan vijfhonderd euro per stuk kosten, realiseer je dan wel goed dat niet iedere speaker elk muziekgenre goed weergeeft. Dat blijkt uit het onderzoek van BesteProduct.nl naar boxen uit dit middensegment. Iedere luidspreker uit de test - Mordaunt-ShortAviano 8 , Jamo S 608, Bowers And Wilkins 684 en JBL ES80 - heeft zijn eigen specialiteit.

Bekijk de videoreviews:

Vergelijk speakers Ben je op zoek naar een nieuwe speaker? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle speakers vergelijken

Beluister eerst speakers met je eigen favoriete muziek, voordat je ze koopt. Het is een vaak gehoorde tip, maar ook uit ons onderzoek naar de beste luidsprekers blijkt dit weer te kloppen.
BesteProduct testte vier veel verkochte speakers van grote audiomerken : Mordaunt-Short Aviano 8, Jamo S 608, Bowers And Wilkins 684 en JBL ES80. Eis was dat ze per stuk niet meer dan 500 euro mochten kosten. De resultaten waren opvallend: iedere speaker heeft zijn eigen specialiteit. Vandaar dat we ook geen speaker als winnaar of verliezer hebben uitgeroepen.

BesteProduct.nl dankt Smits Arnhem voor het beschikbaar stellen van de luisterruimte en de modellen voor deze redactioneel onafhankelijke test.

Voor de liefhebber van klassiek: Bowers And Wilkins 684

Een warm geluid met een goede dynamiek de bowers and wilkins 684-speakers zijn met hun 500 euro per stuk de duurste uit de test, maar je krijgt er wel heel veel voor terug. uithalen in de muziek knallen de luisterruimte in, stillere passages sprankelen nog met veel detail. het maakt dat deze boxen uitermate geschikt zijn voor klassieke muziek en rustigere nummers van bijvoorbeeld singer-songwriters. ze moeten wel pas op de plaats maken bij het wat stevigere werk als rock en dance. daar worden de hoge tonen en vooral de lage bassen node gemist. ze zijn er wel, maar te weinig om te boel te laten rocken of swingen. de speakers zien er op het eerste gezicht misschien niet erg uitgesproken uit, maar als je het frontje eraf haalt, verandert dat. dan vallen de twee middelgrote felgele speakers op, met daarboven een asymmetrisch geplaatste tweeter.>
De grote vraag is: zijn deze luidsprekers hun geld waard? Ja! Weinig speakers in deze klasse zijn zo subtiel in hun klankbeeld. Daar komt bij dat deze luidspreker een heel eigen (warm) karakter heeft dat door ieder individu anders wordt gewaardeerd. Noem het een speaker met een eigenwijs tintje, waarvan de prijs stevig is, maar eentje die wel heel wat geluidtechnische kwaliteit aan de dag legt. Ideaal voor liefhebbers van rustige muziek, maar rockliefhebbers kunnen beter verder kijken.

Voor de liefhebber van klassiek: Bowers And Wilkins 684

Rock- en danceliefhebbers opgelet: deze Mordaunt-Short Aviano 8-luidsprekers zullen jullie absoluut bekoren! Misschien dat het geluid niet briljant is qua dynamiek en precisie, maar deze boxen blinken wel uit in de hoge en lage tonen. Het zorgt voor een vol geluid en de balans is ook goed. De subtiliteit is ver te zoeken, maar het knalt! Toch valt er wel wat aan te merken op deze luidsprekers. Het geluid in het midden van het spectrum is niet zo sterk en dat hoor je vooral bij klassieke muziek. Daar zijn de instrumenten bijvoorbeeld maar moeilijk te onderscheiden. Ook bij 'easy listening' en muziek van singer-songwriters wordt de balans node gemist. Daarnaast lijken deze luidsprekers moeite te hebben met een laag volume. Dan blijft er van het geluid maar weinig over. Qua uiterlijk is er niet veel op deze speakers aan te merken: ze zien eruit als bijna iedere box, al heeft hij een wat brede voorkant. Ook zit hier een bolling, waardoor ze wat minder plaatsingsgevoelig zijn. De Aviano 8-speakers van Mordaunt-Short zijn op internet voor ongeveer 320 euro per stuk te verkrijgen. Er valt dan misschien een en ander aan te merken op het geluid bij rustige muziek, maar liefhebbers die willen dat hun rock- of dancemuziek gewoon moet knallen, zijn met deze speakers absoluut voorzien.

Voor de liefhebber van zowel harde als zachte gitaren: JBL ES80

Deze luidsprekers van ongeveer 300 euro per stuk zijn qua geluid volkomen in balans. De afzonderlijke speakers sluiten met hun verschillend karakter naadloos op elkaar aan. Alle soorten muziek komen zeer naturel over, zonder enige kleuring van de kast, zo lijkt het wel. Enig minpuntje is de dynamiek van de speakerset, die had wel wat groter mogen zijn. Bij klassieke muziek valt bijvoorbeeld de speakerconfiguratie een beetje door de mand met zijn gebalanceerde maar uiteindelijk toch ook vlakke karakter. Harde rockers, maar ook subtieler werk van singer-songwriters zijn echter zeer aangenaam om aan te horen. Het ontwerp is misschien wat gedateerd en niet heel opvallend, maar aan boord vinden we wel een dubbel uitgevoerde tweeter en een drieweg speakerset. Een relatief groot aantal speakers dus voor deze soort vloerstaanders. Deze JBL-speakerset kan zich meten met de nog wat duurdere modellen in de categorie vloerspeakers. Veel kwaliteit voor de prijs dus!

Voor de liefhebber van een feestje op z’n tijd: Jamo S 608

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: echt warm worden we niet van dit geluid. Het klinkt geknepen. Hoge, midden- en lage tonen: we horen ze allemaal wel, maar missen toch wat. Dat komt waarschijnlijk door de tweeter die gewoon geen fantastisch geluid levert. Maar we missen nog meer bas. En dat hoor je in alle muziekstijlen: rock knalt niet en klinkt rommelig, rustige muziek is niet in balans (al zijn hoge details wel goed te horen) en bij klassieke muziek zijn de instrumenten maar moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dance wordt nog wel aardig weergegeven, maar ook daar doet de bas niet wat je er van verwacht. Er zijn toch ook positieve punten: het geluid heeft bijvoorbeeld weinig last van vervorming bij een hoog volume, dus bij een feestje maak je wel de blits. Daarbij zijn de speakerkasten behoorlijk fors. De woofer zit zijdelings aan de onderkant en is mooi weggewerkt; ook de stofkap van de frontspeakers is goed opgehangen. Een aardige set dus van ongeveer 220 euro, maar als ze honderd euro minder hadden gekost, was het pas echt een goede koop geweest. Nu is die overtuigingskracht wat minder.

Vergelijk speakers Ben je op zoek naar een nieuwe speaker? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle speakers vergelijken