Volg ons

Informatie over luidsprekers, versterkers, surround en stereo

Goede geluidsapparatuur kopen: waar begin je?

2 februari 2008 door Paul Gersen
Wanneer je als muziekliefhebber je favoriete cd afspeelt, moet je natuurlijk niet het gevoel hebben dat je iets aan het geluid mist. Doe je dat wel, dan is het misschien een idee om nieuwe apparatuur aan te schaffen. Maar waar begin je? Kies je voor stereo of surround? Neem je compacte of staande speakers? En welke versterker past het beste bij je sound? BesteProduct.nl nam een kijkje in een audiowinkel en liet zich informeren over de mogelijkheden. goede geluidsapparatuur, stereo of surround

Het is gezellig druk in audiowinkel Hobo Hifi in Arnhem. Verschillende mensen vragen in de zaak om enkele speakers te horen. De winkel heeft een aantal luistercabines waar de boxen kunnen worden beluisterd. Dat is volgens medewerker Sander van Beersum erg belangrijk. ,,Wanneer je een set speakers aanschaft, moet je ze wel eerst hebben gehoord. Geluid is ontzettend persoonlijk. De één let meer op klankkleur, de ander op design. Als je een set hebt aangeschaft, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat deze het beste voldoet aan jouw smaak."


Stereo of surround?
Één van de eerste dingen waar Van Beersum naar vraagt als klanten een installatie willen kopen, is of ze surround- of stereogeluid willen hebben. ,,Vaak hebben mensen het idee een surround installatie te kopen. Dat is veel in de media en er wordt veel over gesproken. Toch is dat niet iedereen aan te raden. Als je veel films kijkt, is surround sound een goede optie. Doordat er meer kanalen en luidsprekers worden gebruikt, komt het geluid van meerdere kanten op je af. Voor films is dat prachtig, het geeft een extra dimensie. Bij muziek ligt dat anders. Gebruik je je apparatuur voornamelijk voor muziek, dan kun je beter kiezen voor stereo."

Stereo of surround, voor muziek is stereo beter

Er zijn overigens ook dvd's met audio opnames voor surround-installaties, de zogenaamde DVD-AUDIO. De kwaliteit daarvan is erg goed, maar er is nog geen echte run op. Lang niet alle titels zijn namelijk op deze drager te verkrijgen.

Welke speakers neem ik?
,,Veel mensen denken dat het geluid van je installatie voor het grootste gedeelte wordt gevormd door de speakers", weet Van Beersum. ,,Dat is niet helemaal waar. Het gaat namelijk om het totaalplaatje: de speakers, de versterkers én de bekabeling."

Toch wordt bij aanschaf van een geluidsset eerst uitgegaan van de speakers. ,,Daarna gaan we er een juiste versterker en bekabeling bij zoeken. Als je heel goede speakers neemt, heb je er alleen honderd procent profijt van als de rest óók goed is. Anders valt een boel van het geluid weg. Andersom geldt natuurlijk ook. Als je een redelijke versterker hebt, heeft het weinig zin er heel dure luidsprekers bij te kopen. Ik vergelijk het altijd met auto's; op een goedkope of slechte Fiat Panda zet je ook geen heel dure banden of velgen."

Grote of kleine luidsprekers? En waar zet je ze neer?
Luidsprekers zijn er in alle soorten en maten: groot, klein, om op te hangen of met statief. Waar let je op bij het aanschaffen? Van Beersum: ,,Dat heeft te maken met de kamer waarin je je geluidsinstallatie neerzet. Ook persoonlijke voorkeuren qua interieur en design hebben vaak invloed op de keuze van de luidsprekers. Vaak geldt: hoe groter de kamer, hoe groter de luidsprekers. Grotere luidsprekers verplaatsen het geluid over een grotere afstand (geluidsdruk). Kleine speakers vallen meestal weg in een grote ruimte."

Ook is het belangrijk waar de luidsprekers staan. ,,Op oorhoogte werkt het best. Daarnaast is het verstandig de luidsprekers vrij te zetten van muren, ook de achterkant.'' Dat geldt ook voor surround-speakers. Bij zo'n set bestaan nog al eens misverstanden over de subwoofer. Veel mensen denken dat je die overal maar kan neerzetten. Van Beersum: ,,Dat klopt niet helemaal. Het is waar dat het geluid van een subwoofer minder op het oor gericht hoeft te zijn en dus ook minder plaatsingsgevoelig is. Maar hij heeft wel ruimte nodig om zijn klanken voort te stuwen. Dat je hem 'zomaar' onder of achter de bank kan zetten, klopt niet. Dat hoor je.''

Versterkers
Om optimaal van je luidsprekers te kunnen genieten, heb je een goede versterker nodig. Die zijn er in honderden verschillende modellen. ,,De versterker is belangrijk, want grote luidsprekers vragen om een andere aansturing dan kleine luidsprekers'', zegt Van Beersum. Ook zijn er verschillende typen versterkers: Digitale, transistor, mosfet en bijvoorbeeld buizenversterkers of receivers (waar een tuner/radio inzit). De watt's die deze versterkers leveren zijn totaal niet met elkaar te vergelijken en daar is ook grote verwarring over. Ook zegt het aantal watt's niets over de klank en prestaties van de versterker.

bekabeling voor speakers

Bekabeling: maakt dat uit?
Wat voor een luidspreker geldt, geldt ook voor de bekabeling. Als je goede luidsprekers hebt, is het belangrijk dat die met goede kabels aan je versterker zitten. Van Beersum legt uit waarom: ,,De bekabeling kan als een antenne gaan werken. Als er een mobiele telefoon of andere signalen in de buurt zijn, dan vangt de kabel dat signaal op en dat kun je in het geluid van de luidsprekers horen. Daarbij heeft ieder materiaal van bedrading weer een andere eigenschap: koper geeft een warmere klank, terwijl zilver weer helderder klinkt. Welk materiaal je neemt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. De dikte van de kabel is minder belangrijk dan er in het algemeen wordt gedacht."

Conclusie
Wanneer je een nieuwe geluidsinstallatie wilt aanschaffen, kun je het beste beginnen met de speakers. Bepaal eerst of je surround sound of stereo wilt en in welke ruimte je de luidsprekers gaat neerzetten. Dan begint het grote luisterwerk: geluid is namelijk heel persoonlijk en je kan alleen bepalen wat goed is als je zelf hebt geluisterd. Ben je eruit? Dan moet je een goede versterker bij je luidsprekers zoeken. En welke geluidsbron wil je gaan gebruiken: Cd, dvd, elpee of iets anders? Tenslotte is de bekabeling belangrijk. Alles uitgekozen? Dan kan het genieten beginnen.

Meer informatie en bronnen

Relevante artikelen:
- De optimale surroundopstelling
- Alle surroundsystemen op een rij
- Audio streamen van pc naar je stereo

Relevante ranglijsten met de beste producten
- Compacte speakers
- Staande speakers
- (Surround) versterkers
- Surround luidsprekers

Externe bronnen of relevante links