Volg ons
Koopgids: welke speaker past bij jou?

Koopgids: speakers en gebruikers

door

Het is ontzettend lastig om speakers in te delen naar gebruikers. Geluid is namelijk heel persoonlijk en bij het uitkiezen van boxen letten mensen niet alleen op de klank, maar ook op het design. Op deze pagina categoriseert BesteProduct.nl speakers in vier verschillende klassen en zet de voor- en nadelen op een rij.

KOOPGIDS: Speakers kopen

Compacte speakers

Compacte Speakers

Deze speakers worden ook wel boekenplankspeakers genoemd. Dat komt door het formaat: ze zijn makkelijk ergens neer te zetten en vallen niet zo op. Er wordt wel eens gedacht dat dit soort speakers minder goed zijn dan grote boxen, maar dat is niet geheel waar. Een kleine speaker past wel in een kleinere ruimte, omdat hij minder geluid verplaatst. Compacte luidsprekers hebben nog wel eens moeite met de lage tonen. In dat geval kun je een aparte basmodule aanschaffen: een subwoofer. Deze speakers zijn aan te raden voor mensen die geen logge apparaten in het zicht willen hebben en hun luidsprekers onopvallend willen plaatsen.

Voordelen:

 • Goed voor relatief kleine ruimten
 • Onopvallend in de woonkamer in vergelijking met staande speakers

Nadelen:

 • In grote ruimten minder goed geluid
 • Soms moeite met de bastonen, in dat geval een subwoofer nodig

Voor wie?

Voor mensen die een aardig geluid willen, maar boxen niet opvallend in het interieur willen hebben.

Staande speakers

Een staande speaker is logischerwijs groter dan een compacte en kan daardoor meer en over een grotere afstand geluid verplaatsen. Deze box is dan ook beter voor grotere ruimten. Bij staande speakers zijn de lage tonen meestal beter dan bij kleinere speakers. Nadeel is dat de boxen veel plaats innemen en moeilijk uit het zicht te zetten zijn.

Voordelen:

 • Ideaal voor grote ruimten
 • Geven bijna altijd goede bastonen weer

Nadelen:

 • Groot en opvallend, moeilijk uit het zicht te plaatsen
 • Relatief gezien duurder dan de compacte speakers

Voor wie?

Voor mensen die een perfect geluid willen en daar een deel van hun interieur aan willen opofferen.

Surround speakers

surround

Met een set surround speakers creëer je een driedimensionaal geluid. Een set bestaat uit drie, zes, zeven of acht luidsprekers, waarvan één telkens de subwoofer is. Ze krijgen ieder het geluid door van een apart kanaal. Zo’n systeem wordt omschreven als 2.1, 5.1, 6.1 of 7.1 (die 1 staat dus voor de subwoofer). De luidsprekers worden rond de luisteraar geplaatst. In een 5.1-set betekent dit dat je een centerspeaker hebt, die je op je audio-installatie plaatst. Daarnaast heb je nog twee boxen die je aan beide zijkanten plaatst en twee die je achter je neer zet.

Surroundspeakers zijn vooral populair geworden dankzij de dvd-speler. Films krijgen door het driedimensionaal geluid een extra lading. Je zit als het ware midden in de scène. Surround sound en muziek is een minder goed huwelijk. De Super Audio-cd en de dvd-audio kunnen beide genoeg informatie kwijt, waardoor iedere luidspreker met een apart signaal kan worden aangestuurd. Zo lijkt het alsof je in de opnamestudio zit en de band om je heen aan het spelen is. Toch zijn beide formats niet echt succesvol gebleken.

Een surroundset kun je aanschaffen voor een aantal tientjes. Realiseer je dan wel dat de luidsprekers kwalitatief niet om over naar huis te schrijven zijn. Dat kan ook niet, vanwege import en rechten blijft er dan weinig geld over om het apparaat goed te produceren. Vergeet ook niet dat een goede surroundset qua prijs even hoog ligt als een paar normale speakers van dezelfde. Iedere box is een normale box en daar hangt (bij een goed systeem) dan ook eenzelfde prijskaartje aan. Kortom: voor een goed 5.1 surround-installatie moet je ongeveer zes keer zoveel betalen als voor één speaker van dezelfde kwaliteit.

Voordelen:

 • Driedimensionaal geluid
 • Ideaal voor films

Nadelen:

 • In verhouding erg duur
 • Muziek is vaak in stereo opgenomen, dus geen toevoeging

Voor wie?

Voor mensen die naast goed geluid uit de radio, ook topgeluid uit de televisie willen horen.

Subwoofers

techniek

Dit is in de categorie luidsprekers een beetje een vreemde eend in de bijt. Een subwoofer is een luidspreker, speciaal voor lage tonen. Je kunt hem eigenlijk alleen gebruiken in combinatie met andere speakers, omdat hij maar een klein spectrum van de klanken kan weergeven. Subwoofers zijn wel los te kop. Wanneer je er een los van je overige speakers aanschaft, let er dan op dat hij bij de andere luidsprekers pas. Een subwoofer van hetzelfde merk aanschaffen is meestal aan te raden.

Bronnen en meer informatie: