Volg ons
Technische begrippen van speakers helder uitgelegd.

Koopgids: technische begrippen bij speakers

door

Zoals bij bijna ieder elektronisch apparaat, word je als consument ook bij speakers overspoeld door technische begrippen. Wat betekenen ze? En op welke moet je letten als je nieuwe boxen aanschaft? BesteProduct.nl zoekt het voor je uit.

KOOPGIDS: Speakers kopen

Vermogen

Een luidspreker produceert geen vermogen, maar moet wel rekening houden met het vermogen van de aangesloten versterker. Als deze te laag is, gaat het geluid vervormen en kan de tweeter (de luidspreker die de hoge tonen weergeeft) beschadigen. Daarom geven producenten altijd een aanbevolen minimale vermogen, gerekend in Watts. Het is dus verstandiger een zware versterker op je speakers aan te sluiten, dan een lichtere.

Doen: voor aanschaf van luidsprekers moet je het vermogen van je versterker weten. Laat je in de winkel informeren welke speakers je versterker kan hebben zonder schade op te lopen.

Weerstand (impedantie)

Luidsprekers hebben een bepaalde weerstand, die wordt impedantie genoemd. Vaak is deze 8 Ohm, net als de meeste luidsprekeringangen van je versterker. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 8 ohm aansluit, betekent dat een belasting van 4 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken.

Doen: bedenk of de luidsprekers die je koopt je oude gaan vervangen of dat je ze erbij doet. In dat geval moet je kijken wat de weerstand van alle luidsprekers is. Vraag aan de verkoper of dit schadelijk is.

Magnetisch afgeschermd

Steeds meer mensen hebben een lcd- of plasmatelevisie. Daarom is deze optie op luidsprekers niet meer zo urgent. Expert Ruud Jansen van Speakerland: “Omdat veel luidsprekers magnetisch zijn, kon dat invloed hebben op beeldbuistelevisies. Deze kregen slechter beeld. Platte televisies hebben daar geen last van. Heb je dus een flatscreen, hoef je daar geen rekening mee te houden. Het is namelijk niet slecht voor je gezondheid en andere apparaten hebben er ook weinig moeite mee.”

Doen: Heb je een televisie met een klassieke beeldbuis en wil je je speakers daar dichtbij plaatsen? Koop dan magnetisch afgeschermde speakers. Als je een flatscreen hebt, dan is dat niet nodig.

Basreflex-poort

De meeste populaire speakers zijn voorzien van een basreflex-poort. Hierdoor wordt de energie aan de 'achterkant' van de speaker nuttig gebruikt. Bij een gesloten box (zonder basreflex-poort) gaat deze energie verloren. De baspoort zorgt voor een hoger rendement van de speaker. Dit resulteert voornamelijk in een krachtigere weergave van de lage tonen. Vooral voor kleinere luidsprekers is dit handig, omdat de box dan beter lage tonen kan produceren.

Doen: speakers met een basreflex-poort geven lagere tonen krachtig weer. Vraag je veel bastonen van je luidspreker en zijn de boxen klein? Dan is een basreflex-poort het overwegen waard.

Bronnen en meer informatie: