Volg ons
Koopgids: hoe werken luidsprekers nu precies?

Koopgids: tweeters, woofers, actief en passief

door

Haal de kap van je box en een verborgen wereld openbaart zich. Hier zie je de ware geluidsproducenten: de luidsprekers. Wat doen ze? En waar worden ze voor gebruikt? BesteProduct.nl zet het voor je op een rijtje.

KOOPGIDS: Speakers kopen

Meerdere luidsprekers in een speaker

Veel speakers hebben meerdere luidsprekers (ook wel conussen genoemd) in de kast. Dit is gedaan, omdat het erg moeilijk is om uit één luidspreker het volledige frequentiegebied te halen. Een menselijk oor kan een breed scala aan frequenties horen: van ongeveer 20 tot 20.000 Hz. De luidsprekers in een speaker kun je grofweg in drie soorten indelen: de tweeter, de woofer en de mid-range speaker. De Tweeter is ontworpen om hogen tonen aan te geven en heeft een frequentiebereik van 2.000 tot 20.000 Hertz. Deze kleine luidspreker zorgt ook voor een goede klankkleur en zuiverheid in de muziek. De woofer is speciaal voor de lagere tonen in de muziek en verzorgt de frequenties tussen 40 en de 2500 Hz. De mid-range speaker zorgt voor de midden-hoge tonen, dus alle frequenties die tussen de tweeter en de woofer zitten . Het signaal dat je versterker naar de luidspreker stuurt, moet gescheiden worden om ieder signaal door de juiste luidspreker te sturen. Dat signaal wordt gesplitst door middel van een filter. Een tweeweg-luidspreker heeft één zo'n filter ingebouwd. Een tweeweg-systeem kan ook meer dan twee luidsprekers per kast hebben. De manier van filteren bepaalt of het een tweeweg- dan wel drieweg-luidspreker betreft.

Passieve en actieve luidsprekers

Er wordt in luidsprekers onderscheid gemaakt in passieve en actieve systemen. De passieve luidspreker is zoals de meeste mensen thuis hebben staan. In de box zit een scheidingsfilter die ervoor zorgt dat de juiste tonen via de juiste luidspreker (woofer, mid-range of tweeter) naar buiten komen. De scheiding vindt plaats nadat het signaal versterkt is (door de versterker). Een actieve luidspreker heeft een ingebouwde versterker. De scheiding van het signaal gebeurt hier voordat het signaal wordt versterkt. Hierdoor gaat niets van het signaal verloren in het scheidingsfilter en wordt het compleet versterkte signaal weergegeven. Daarbij voorkomt de speaker dat de luidsprekers kapot gaan door overbelasting. De meeste kwaliteitswinst wordt behaald bij de lage tonen. Nadeel van een actieve speaker is dat deze veel duurder is dan een passieve box.

Soort luidsprekerWat doet het?VoordelenNadelen
Passief Signaalscheiding naar verschillende speakers door filter na versterking Goedkoop Kwaliteitsverlies door signaalscheiding
Actief Door ingebouwde versterkers vind signaalscheiding naar verschillende speakers voor versterking plaats -Geen kwaliteitsverlies
-voorkomt schade door overbelasting
Prijzig

Bronnen en meer informatie