Volg ons
Bekijk de video
Ik wil een stofzuiger kopen, wat nu? [video koopgids]
Advies en tips bij het kopen van een stofzuiger

Stofzuiger kopen, waar moet je op letten (video koopgids)?

Huismijt, stof of de haren van je hond of kat. Elk soort huishouden en iedere vloer vraagt om een bepaald type stofzuiger. Het ene model is geschikt voor een kleine woning en kost een paar tientjes, terwijl de dure krachtpatsers beter presteren in grote huishoudens. Waar moet je precies op letten als je een stofzuiger koopt? BesteProduct zet de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Allereerst: het is een misvatting dat goedkope stofzuigers per definitie slecht zijn. De allergoedkoopste modellen kennen vooral qua bediening een aantal beperkingen. In het algemeen geldt: de duurdere modellen hebben meer opties, zijn zuiniger in het gebruik, vaak stiller en prettiger om mee te werken. Dikwijls hebben ze ook een kleinere actieradius. De actieradius van een stofzuiger is de grootte van het gebied dat je kunt stofzuigen, berekend vanaf het stopcontact tot aan de zuigmond.

Verschillende soorten stofzuigers

Simpel ingedeeld zijn er vier soorten stofzuigers, die we hieronder per stuk bespreken. Het belangrijkste type is het sledemodel.

  • Sledestofzuiger
  • Ketelstofzuiger
  • Steelstofzuiger
  • Robotstofzuiger

Sledemodel

De meeste steelstofzuigers hebben sledestofzuigers en een snoer, daardoor dus een beperkte actieradius. De sledestofzuiger trek je achter je aan en rolt mee over de vloer tijdens het stofzuigen. Verreweg de grootste keuze apparaten vind je in deze categorie. Steelstofzuigers bieden de meeste voordelen en zijn voor zowel kleine als grotere huishoudens geschikt. Er zijn zowel types met een permanent stofreservoir dat je eens in de tijd leegt, maar bekender is het model met de stofzuigzak.

Sledemodel stofzuiger van Electrolux

Kleine huishoudens

Heb je een klein huishouden, dan zijn de goedkopere modellen geschikt. Een en ander heeft ook te maken met wat voor een soort vloer je hebt: parket en tegels zijn makkelijker te stofzuigen dan tapijt. Haren van huisdieren die in het tapijt zijn blijven hangen, vragen om meer zuigkracht en soms zijn aparte opzetborstels nodig om hardnekkige haren weg te krijgen. De goedkopere modellen hebben vaak een kleinere actieradius: gemiddeld zo’n 7,5 meter. Ook het volume van het stofreservoir en de hoeveelheid instelmogelijkheden is beperkt. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van de instelbaarheid van de steellengte, wat vervelend is voor lange mensen.

Energiegebruik van stofzuigers

De goedkopere modellen gebruiken vaak meer energie dan duurdere exemplaren. Dit hangt samen met het motorwattage en de zuigkracht. Het wattage staat vaak aangegeven op stofzuigers en geeft aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te presteren. Een stofzuiger van 1500 watt presteert per definitie dus niet slechter dan een apparaat met 1800 watt. Paul Schellevis van het Leids Stofzuiger Centrum zei daarover een paar jaar geleden: “Nu er steeds meer wordt gelet op milieuvriendelijkheid van machines, is er een trend te bespeuren waarin het vermogen bij stofzuigers juist terugloopt.” Experts bewezen in het verleden ook dat het wattage weinig met de zuigkracht te maken heeft. Het mondstuk en de filters spelen ook een rol hoe goed een stofzuiger werkt.

Stofzuiger voor gezinnen

Heb je een wat groter huishouden, bijvoorbeeld met kinderen en huisdieren, dan kun je beter een duurdere stofzuiger uitkiezen. Ze hebben vaak een grotere actieradius, geschikt voor grotere ruimtes. Hierbij is de effectieve zuigkracht van belang. Kijk niet alleen naar het wattage, maar informeer dus vooral naar de effectieve zuigkracht. Een apparaat met zuigkrachtregeling is een uitkomst in huishoudens met verschillende vloeren. Voor gladde oppervlakten heb je minder zuigkracht nodig. Er zijn twee manieren waarop de sterkte van het opzuigen bepaald wordt: mechanisch en elektronisch. De elektronische werkt met een knop of schuif op de stofzuiger die je kunt omzetten, als je bijvoorbeeld van parket naar vloerbedekking gaat. De mechanische zuigkrachtregeling zit in de steel en verander je met een schuifknopje.

Stofzuigzak of permanent stofreservoir?

Er zijn twee manieren waarop het stof in een apparaat opgevangen wordt: met een stofzuigzak of een stofreservoir. De stofzuigzak haal je uit het apparaat nadat die vol is. Een nadeel van de papieren zak is dat de zuigkracht afneemt als deze bijna vol zit. Daarnaast is het soms een hele klus om de juiste stofzuigzak te kopen. Elk merk en type model heeft z’n eigen formaat. Stofzuigzakken zijn relatief duur: je gebruikt ze maar een keer.

Gebruik je een reservoir, dan blijft de zuigkracht nagenoeg gelijk. Het stofreservoir koppel je met één druk op de knop los van de stofzuiger en de inhoud gooi je leeg in de prullenbak. Voor de hygiëne is het bovendien prettig dat je de opvangbak gemakkelijk schoonmaakt. Voordeel is ook dat je makkelijker ziet of het stofreservoir al vol zit; bij een stofzuigzak is dat lastiger. Een nadeel van een permanent reservoir is dat je makkelijker in aanraking komt met het stof dat is opgezogen, vervelend voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Modellen met een uitneembare stofbak zijn vaak nét iets duurder in de aanschaf, maken meer lawaai, maar zijn goedkoper in gebruik.

Ketelstofzuiger

Ketelmodel stofzuiger van AquaVac

Een iets minder bekend type stofzuiger is die met een ketel. Ze zijn niet direct bedoeld voor een gemiddeld huishouden, maar juist voor (kleine) bedrijven. Ze zijn zowel geschikt voor natte als voor droge oppervlakten. Ze zijn een stuk groter en daardoor minder geschikt voor in huis. Sommige modellen ketelstofzuigers hebben een inhoud van 25 liter. Een ketelstofzuiger is met name interessant voor mensen met een ambachtelijke werkplaats. Ketelstofzuigers zijn duurder in de aanschaf.

Steelstofzuiger

Steelmodel stofzuiger van Dyson

De steelstofzuiger heeft de stofopvang aan de steel. Soms is het apparaat een combinatie van een kruimeldief en een stofzuiger, doordat de één aan de ander wordt bevestigd. Fijn aan een steelstofzuiger is dat ze snoerloos zijn, waardoor je een onbeperkte actieradius hebt. Geen snoeren verwisselen dus. Een nadeel: ze moeten van tevoren in het stopcontact om ze op te laten. Daarnaast is de steel vaak wat zwaarder en daardoor minder soepel in het gebruik.

Robotstofzuiger

Robotmodel stofzuiger van iRobot

Het minst bekende type model is de robotstofzuiger, die is voorzien van een sensor. Een robotstofzuiger reinigt je huis geheel automatisch nadat je het apparaat geprogrammeerd hebt. Je laadt de robot op in een oplaadstation. Je hoeft met een robotstofzuiger bijna niets meer zelf te doen. Ze zijn echter wel duur in de aanschaf. Bovendien zijn ze niet zo secuur als het gaat om het bereik; in moeilijke hoekjes komen ze niet.

Geluidsniveau

Een nieuwe trend bij stofzuigers is het lawaai dat het apparaat produceert. De meeste stofzuigers maken veel herrie, soms tot wel 90 decibel. Dit geluidsvolume wordt aangeduid met dB (A). Hoe hoger het getal, hoe meer lawaai hij produceert. De gemiddelde machine produceert een geluidsdruk van zo’n 85 dB (A), terwijl je vanaf 80 dB (A) al gehoorschade kunt oplopen. Nieuwere en duurdere stofzuigers zijn minder lawaaiig.

Filters

Heb je gevoelige luchtwegen, of ben je allergisch voor stof? Dan is een stofzuiger met stofzuigzakken een absolute pré. Hierdoor kom je zo min mogelijk in aanraking met het opgezogen stof. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar het soort filter van het apparaat. Er zijn twee soorten: eentje om te voorkomen dat stof bij de motor komt (waardoor de prestaties van je stofzuiger kunnen verminderen), het andere om te voorkomen dat stofdeeltjes weer terugkeren in de woonkamer bij het uitblazen van lucht.

Het meest bekende type is het HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air). Deze houdt tot bijna 100 procent stofdeeltjes tegen. Het type filter moet aan bepaalde minimale eisen voldoen om zo te mogen heten. Dit soort filter is relatief duur: soms wel 25 euro. Een ander bekend type is het S-klassefilter, dat hele fijne stofdeeltjes tegenhoudt. Beide filters zijn te adviseren als je gevoelig bent voor stof. Bij het filtersysteem geldt: hoe groter het getal van het filtersysteem, hoe efficiënter hij werkt. aEr zijn daarnaast ook filters voor het neutraliseren van nare luchtjes. Het zogenoemde ‘air clean’ filter voorkomt met een koolstoffilter dat luchtjes niet ontsnappen en via de motorruimte naar buiten komen.

Tips bij het kopen van een stofzuiger

  • Bekijk wat voor een soort huishouden je hebt voordat je een stofzuiger koopt. Daarbij speelt het soort vloer, de grootte van het huis en het aantal mensen een rol.
  • Heb je huisdieren? Kies dan voor een model met een hoge effectieve zuigkracht.
  • Onderzoek welke opzetstukken er bij de stofzuiger zitten en welk type buis hij gebruikt. De telescopische buis is verstelbaar in hoogte, prettig wanneer meer mensen gebruikmaken van de stofzuiger. De tweedelige zuigbuis heeft een vaste lengte.
  • De aanschaf van stofzuigzakken is prijzig. Bovendien is het soms lastig om de juiste stofzuigzak te kopen. Soms zijn zakken na een paar jaar moeilijker te verkrijgen. Een permanent stofreservoir biedt uitkomst, maar is minder hygiënisch. Een nadeel: een exemplaar met een opvangbak zuigt iets minder goed en maakt ook wat meer lawaai.
  • Ben je niet zo sterk en heb je een woning met meerdere etages? Let dan ook op het gewicht van je stofzuiger.

Een stofzuiger online kopen

Op BesteProduct hebben we alle stofzuigers voor je op een rijtje gezet. Selecteer onder meer op type stofzuiger, het vermogen, de zuigkrachtregeling en luchtfilters. Wil je een nieuwe stofzuiger online aanschaffen? In onze ranglijst kun je eenvoudig stofzuigers vergeleken en de laagste prijs bekijken. Daarnaast hebben we een top 4 stofzuigers samengesteld om je op weg te helpen.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van een stofzuiger een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag van je!