Volg ons
Koopwijzer

Waarom een stille stofzuiger een lust voor het oor is

door

Sommige apparaten maken bijna geen geluid en andere apparaten drijven je (oren) tot wanhoop. Op de redactie van BesteProduct.nl wordt gestofzuigd met een lawaaierig exemplaar. Veel herrie met een irritante hoge toon. Als je een nieuwe stofzuiger koopt, let dan op het geluidsniveau. Minder herrie is wel zo prettig.

Herrie versus geluid

Een stofzuiger maakt geluid. Of veel geluid. Of herrie. Geluid wordt gemeten in decibel . Maar let op! Elke drie decibel extra betekent een verdubbeling van het geluid.

  • 50 dB: de stilste stofzuiger. Vaak bijzondere of bijzonder dure stofzuigers. 50 dB is heel stil. Vergelijkbaar met praten op gedempte toon.
  • 60 dB: hier beginnen de speciale, stille modellen. Zeg maar de stofzuigers met ‘silent’ of iets dergelijks in de naam. Zijn voornamelijk slede stofzuigers (= normaal model) met stofzak.
  • 70 dB: Zou je het normale geluidsniveau kunnen noemen van een stofzuiger. Valt mee te leven maar stil is anders.
  • 80 dB: Herrie. En daar zijn er nog best veel van.
Afbeelding: Indicatie van geluid van stofzuigers. Een kwartier stofzuigen met een geluidsniveau van een huilende baby is geen pretje.

Geluidsniveau stofzuiger is lastig te vinden

Tenzij een stofzuiger stil is en de fabrikant het met grote sticker op de doos of stofzuiger plakt, kom je doorgaans niet snel achter het geluidsniveau van een stofzuiger. Ook op BesteProduct staat het niet altijd vermeld, omdat de fabrikant het niet op haar website heeft staan. Jammer, want het kan een doorslaggevende factor zijn als je twijfelt tussen het ene model en het andere.

Geluidsniveau op energielabel per september 2014

Fabrikanten zijn vanaf september 2014 verplicht een nieuw energielabel te voeren bij hun nieuwe stofzuigers, net zoals dat nu al het geval is bij bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines en wasdrogers. Behalve het energieverbruik moet op het label ook het geluidsniveau worden vermeld.

Afbeelding: vanaf september 2014 verplicht: het nieuwe energielabel voor stofzuigers met ook de hoeveelheid geluid erbij die een stofzuiger maakt.

Ander model ander geluid

Nederlands populairste stofzuigermodel is het slede model al dan niet met of zonder stofzak. Omdat de techniek per model verschilt, varieert ook het standaard geluidsniveau.

  • Sledemodel met stofzak: stiller dan zijn zakloze evenknie
  • Sledemodel zonder stofzak: deze stofzuigers werken met een opvangbak. Hoewel er ook stille modellen verkrijgbaar zijn, maken deze doorgaans meer herrie.
  • Robotstofzuiger: zijn relatief stil afhankelijk van de zuigkracht. Robotstofzuigers combineren borstel en zuigkracht. Veel mensen die de stofzuiger ’s nacht willen laten werken, zien daar toch vanaf omdat de robotstofzuiger toch net iets te lawaaierig is.

Let op: dit zijn richtlijnen en het geluidsniveau van de modellen verschilt onderling.

Vergelijk stofzuigers Ben je op zoek naar een stofzuiger? In onze ranglijst met stofzuigers vergelijk je envoudig alle stofzuigers. Je ziet vervolgens een overzicht van de beste stofzuigers, met daarbij ook een indicatie van de prijs-kwaliteitverhouding.
.
blog comments powered by Disqus