Volg ons
Welke stofzuiger moet ik kiezen?

Koopgids: verschillende soorten stofzuigers

door

Loop een elektronicawinkel binnen en je ziet dat er stofzuigers in allerlei soorten en maten zijn. Voor binnenshuis worden in principe vier verschillende typen onderscheiden.

De sledestofzuiger

Het bekendste en in Nederland meest voorkomende model is de sledestofzuiger. Deze heeft twee wieltjes aan de achterzijde en kun je, net als een slee, achter je aan trekken. Door de wieltjes is het apparaat lekker wendbaar en niet zwaar om te gebruiken. Door de krachtige motor is hij ideaal in huis, het is niet voor niets het meest verkopende model. De sledestofzuiger heeft ook een aantal nadelen. Ze zijn relatief zwaar en daarom is het even tillen als je een trap op moet. Daarnaast wil het apparaat nog wel eens blijven haken achter meubels. Dat kan voor irritaties zorgen.

Geschikt voor: Normale huishoudens met een gemiddeld woonoppervlak, gezinnen.

De steelstofzuiger

Als je een kleine woonruimte hebt met veel meubels, is een steelstofzuiger een goed alternatief voor een sledestofzuiger. Deze is namelijk compact, licht en heeft geen rijdend reservoir, maar een die aan de steel is gemonteerd. Het apparaat is ook makkelijk op te bergen. Er kleeft ook een aantal nadelen aan een steelstofzuiger. Bij een sledestofzuiger hoef je alleen het gewicht van de slang te dragen; bij de steelstofzuiger is dat de steel en het reservoir: iets zwaarder dus. Daarbij is het reservoir waarin het vuil terecht komt vaak kleiner.

Geschikt voor: Kleine appartementen, studentenkamers, dicht gemeubileerd.

De ketelstofzuiger

Dit model is het professionelere broertje van de sledestofzuiger. Ook deze moet je achter je aan trekken, maar de hardware is verwerkt in een ketelvormig omhulsel. Het apparaat zuigt meestal met meer kracht dan andere modellen en kan vaak niet alleen stof en vuil, maar ook vloeistoffen opzuigen. De ketelstofzuiger wordt meestal gebruikt op plaatsen waar veel vuil is: bij verbouwingen, in de schoonmaakbranche en in de schuur of garage. Hij is wel duurder dan een slede- of steelstofzuiger en meestal redelijk groot.

Geschikt voor: Oppervlak met veel grof vuil, grote kantoorpanden, garages.

De robotstofzuiger

Een aantal jaren terug vond je hem alleen in het Huis van de Toekomst, maar vandaag de dag kom je hem steeds vaker tegen in de echte huiskamer: de robotstofzuiger. Dit model neemt je al het werk uit handen. Je voert in welk oppervlak de robot moet schoonmaken en met zijn sensors brengt hij muren en trappen voor zichzelf in beeld. Daar beweegt hij soepel omheen. Hij zorgt er zelf voor dat de woonkamer schoon is, dus je kunt zelf de deur uit als het apparaat bezig is. Sommige robots hebben zelfs een ingebouwde klok. Daarmee kun je bijvoorbeeld aangeven dat de stofzuiger iedere week op zondag aan de slag moet. Dat doet hij dan uit zichzelf. De meeste robotstofzuigers hebben maar een klein vuilreservoir. Daarbij zijn ze nog prijzig.

Geschikt voor: Kleine huishoudens, mensen die weinig tijd hebben.

Bronnen en meer informatie

.