Volg ons
Waar moet ik op letten bij het kopen van een stofzuiger?

Koopgids: termen en specificaties van een stofzuiger

door

Filtersystemen, stofopvang en vloeistoffen zuigen: stofzuigers hebben verschillende mogelijkheden en specificaties. Op BesteProduct.nl lees je waar je op moet letten bij aanschaf van een stofzuiger.

Nat of droog?

Een omgestoten glas, of de hond die net in de vijver is gesprongen en zich op de tegels heeft uitgeschud: in sommige gevallen is het handig als je stofzuiger meer kan opzuigen dan alleen stof en vaste troep. Fabrikanten zijn daarop ingesprongen en hebben stofzuigers op de markt gebracht die ook vloeistoffen kunnen opruimen. De vloeistof wordt in de stofzuiger gescheiden van het vaste vuil en dit is gemakkelijk weg te gooien in bijvoorbeeld de wasbak. Niet iedere stofzuiger heeft deze functie en dat kan er soms voor zorgen dat er kortsluiting ontstaat. Stofzuigers die natte substanties kunnen opzuigen, zijn in de regel wel duurder dan gewone. Vaak is het een ketelmodel.

Filtersysteem

Huismijt en stofdeeltjes: voor mensen met last van hun luchtwegen zijn ze een ramp. Daarom besteden stofzuigerfabrikanten steeds meer aandacht aan goede filters in de apparaten, want bij het stofzuigen komen deze vervelende deeltjes in de lucht. Een stofzuiger blaast namelijk ook lucht uit. Er zijn verschillende filterniveaus: van 1 tot 14-voudig. Hoe hoger het aantal, hoe beter.
Er zijn verschillende stofzuigerfilters op de markt. De beste is momenteel het HEPA-Filter. Dat staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit filter neemt microscopische luchtdeeltjes op en zorgt dat deze niet kunnen ontsnappen. Het filter neemt 99,97% van alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer op.
Een ander veel gebruikt systeem, is de S-klasse filter. Ook deze filtert kleine stofdeeltjes. Dat doet het met twee filtervliezen. Het filter wordt aangeraden voor mensen met een allergie.

Stofopvang

Er zijn twee verschillende soorten stofopvang bij stofzuigers. De bekendste is de opvang in een stofzuigerzak. Deze plaats je in het apparaat. Na een aantal zuigbeurten is de zak vol en moet deze vervangen worden. Nadeel van dit systeem is dat de stofzuiger aan zuigkracht verliest naarmate de zak voller wordt. Daar heeft een zuiger met een reservoir geen last van, omdat deze op ieder moment vervangen kan worden. Omdat zo'n reservoir afneembaar is, is hij ook goed schoon te maken. Stofzuigers van een dergelijk type zijn vaak wel wat duurder.

Bronnen en meer informatie