Volg ons
Experts aan het woord

Koopgids: Vermogen en zuigkrachtregeling van een stofzuiger

door

Hoe belangrijk is het vermogen van je stofzuiger en wat heb je precies aan het regelen van de zuigkracht? Wij zetten de informatie voor je op een rij.

Vermogen

Hoewel er door veel fabrikanten mee wordt gekoketteerd, is het vermogen (aantal watt) niet belangrijk voor de kwaliteit van de stofzuiger. Dat vertelt Paul Schellevis van het Leids Stofzuiger Centrum. "Het zegt namelijk weinig over de zuigkracht van het apparaat", vertelt hij. "Sterker nog: nu er steeds meer wordt gelet op milieuvriendelijkheid van machines, is er een trend te bespeuren waarin het vermogen bij stofzuigers juist terug loopt. Een apparaat van 1200 Watt is dus niet per definitie minder goed dan een van 2200 Watt."

Zuigkrachtregeling

Natuurlijk is niet iedere vloer hetzelfde en daarom hebben stofzuigers vaak een zuigkrachtregeling. Op plavuizen kun je met maximale zuigkracht stofzuigen, maar dat geldt niet op bijvoorbeeld zeil. Als je daar te veel zuigkracht gebruikt, zou de vloer wel eens los kunnen laten. Met een zuigkrachtregeling kun je instellen hoe hard een stofzuiger zuigt. Er worden drie verschillende soorten zuigkrachtregelingen onderscheiden: de mechanische, de elektrische en de automatische. Die eerste is de bekendste en de meest gebruikte: met een schuif wordt het vacuum in de zuigstang geregeld. Staat de schuif dicht, dan zuigt de zuiger op zijn hardst. Hoe verder je de schuif open doet, hoe meer de zuigkracht afneemt. Bij een elektrische zit er een draaiknop op de machine, waarmee je de zuigkracht kunt instellen. Sommige zijn traploos, waardoor je niet per se uit een stand hoeft te kiezen, maar precies kunt instellen hoe hard het apparaat moet zuigen. Bij de automatische zuigkrachtregeling weet de stofzuiger zelf wat de ideale zuigkracht is en past deze toe.

Bronnen en meer informatie