Strijkijzers: koopgids en tips om een miskoop te voorkomen

Door: redactie-besteproductnl | 8 januari 2015 11:28
Kleren maken de man, is een veel gebruikt gezegde. Maar hoe zorg je er nou voor dat je outfit er altijd perfect uitziet? Een goed strijkijzer speelt hierin een zeer grote – eigenlijk onmisbare – rol. Binnen een mum van tijd zien je T-shirts of overhemden er kreukvrij uit en kun je zelfverzekerd de deur uitstappen. Omdat je waarschijnlijk niet dagelijks bezig bent met strijken, heb ik een aantal belangrijke weetjes voor je op een rijtje gezet, zodat je straks een strijkijzer uit kunt zoeken dat bij jouw eisen en wensen past.
Koopwijzer

Indien je weinig tijd heb en snel een keuze wilt maken, vind je hier een beknopte koopgids. Wil je meer uitleg en informatie, ga dan door naar de uitgebreide koopgids.

Verkorte koopgids strijkijzers

#Stap 1: Welke type strijkijzers kun je allemaal kopen?

Er zijn simpelweg 3 soorten strijkijzers, namelijk het droogstrijkijzer, het stoomstrijkijzer en het reisstrijkijzer.

#Stap 2: Hoe belangrijk is het vermogen van mijn strijkijzer?

Dit is relatief belangrijk: het vermogen van een strijkijzer is namelijk bepalend voor de opwarmtijd. Als een strijkijzer bijvoorbeeld op de heetste stand wordt gezet, zal een strijkijzer met een hoger vermogen sneller de gewenste temperatuur bereiken.

#Stap 3: Veel strijkijzers beschikken over een waterreservoir, waar dient deze voor?

Je vult het reservoir met water, waarna dit omgezet wordt in stoom. De stoom kun je gebruiken om het strijken te vergemakkelijken.

#Stap 4: Wat voor strijkzool moet ik onder mijn strijkijzer hebben?

Er zijn een aantal verschillende types:

  • SteamGlide: gepatenteerde strijkzool van Philips, glijdt soepel, plakt niet, is krasvast en kan makkelijk schoongemaakt worden.
  • UltraGliss: keramische coating, glijdt soepel en is krasvast.
  • Anodilium: glijdt soepel, plakt niet en is duurzaam.
  • Keramisch: glijdt soepel, plakt niet en is krasbestendig.
  • Cerlon: glijdt soepel en plakt niet.
  • Roestvrijstaal: glijdt soepel op textiel en is duurzaam.

#Stap 5: Het snoer van een strijkijzer zit altijd in de weg, is hier een oplossing voor?

Jazeker, veel strijkijzers hebben tegenwoordig een tuimelsnoer dat ervoor zorgt dat je snoer omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer, waardoor het snoer niet in de weg ligt tijdens het strijken.

#Stap 6: Moet ik mijn apparaat vaak schoonmaken?

Na het strijken is het sowieso verstandig om het waterreservoir te legen en daarnaast is het belangrijk dat je het strijkijzer regelmatig ontkalkt. Sommige strijkijzers zijn uitgerust met een zelfreinigend systeem, maar bij andere ijzers moet je dit handmatig doen.

#Stap 7: Hoe weet ik welke kleding ik mag strijken?

Op je kleding staat dit aangegeven op de volgende manier:

  • Symbool met één stip: koud/lauw strijken.
  • Symbool met twee stippen: warm strijken.
  • Symbool met drie stippen: heet strijken.
  • Symbool met een kruis: niet strijken!

#Stap 8: Welke extra functies op een strijkijzer zijn handig om te hebben?

Veel ijzers beschikken tegenwoordig over een druppelstop. Met deze stop kunnen er geen natte plekken op het strijkgoed komen, waardoor je kleding dus mooier blijft. Daarnaast is de functie automatische uitschakeling handig en vooral veilig: hiermee schakelt een strijkijzer zichzelf uit als deze te lang heeft stilgestaan of is omgevallen.

Vergelijk strijkijzersOp zoek naar een nieuw strijkijzer? Bekijk onze ranglijst van strijkijzers voor een overzicht testen en prijzen van alle strijkijzers.
Uitgebreide koopgids wasdrogers

#Stap 1: Welke type strijkijzers kun je allemaal kopen?

Er zijn simpelweg 3 soorten strijkijzers, die allemaal net even anders werken. Het is dan ook heel persoonlijk welke manier van strijken bij je past.

Droogstrijkijzer

Allereerst heb je het droogstrijkijzer. Dit strijkijzer heeft alleen een warme strijkzool en geen waterreservoir, waardoor je zelf moet zorgen voor vocht in het strijkgoed. Dit kun je bijvoorbeeld met een plantenspuit doen, maar het is ook mogelijk om je wasgoed niet helemaal te laten drogen en vochtig te strijken.

Stoomstrijkijzer

Daarnaast bestaat er het stoomstrijkijzer, dat wel over een waterreservoir beschikt. Hierdoor komt tijdens het strijken stoom vrij. Deze stoom zorgt voor een glad strijkresultaat. Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.

Reisstrijkijzer

Als laatste kun je ook een reisstrijkijzer aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat het handvat ingeklapt kan worden en hij zo dus eenvoudig meegenomen kan worden. Let hierbij wel goed op dat sommige reisstrijkijzers beschikken over een waterreservoir en sommige niet.


#Stap 2: Hoe belangrijk is het vermogen van mijn strijkijzer?

Of het vermogen van je strijkijzer voor jou belangrijk is, hangt er vanaf hoe vaak je strijkt en of je veel tijd hebt. Een strijkijzer met een hoger vermogen warmt namelijk veel sneller op dan een ijzer met een laag vermogen. Voordeel hiervan is dat je minder lang hoeft te wachten en je kleding snel kunt strijken, maar het heeft niets te maken met de maximumtemperatuur. Een strijkijzer met een lager vermogen kan alsnog dezelfde temperatuur bereiken, het duurt alleen wat langer. Zo heeft het vermogen dus eigenlijk alleen maar te maken met tijd en is het heel persoonlijk of je een strijkijzer met een hoog vermogen nodig hebt.

#Stap 3: Veel strijkijzers beschikken over een waterreservoir, waar dient deze voor?

Wanneer je een stoomstrijkijzer koopt, zit hierin altijd een waterreservoir gebouwd. De naam zegt het al een beetje, maar dit is het reservoir waar je water in doet, om uiteindelijk makkelijker te kunnen strijken. Het water wordt namelijk omgezet in stoom, waardoor je kleding soepeler wordt en kreukels heel gemakkelijk uit je kleren te strijken zijn. De inhoud van het waterreservoir hangt overigens samen met de stoomopbrengst. Dat wil zeggen; hoe harder het strijkijzer kan stomen, hoe meer water hij verbruikt. Dit heeft als gevolg dat het waterreservoir bijgevuld moet worden tijdens het strijken. Hier moet je goed opletten, want zonder water, en dus zonder stoom, maak je het jezelf een stuk moeilijker. Met een transparant waterreservoir kun je eenvoudig bijhouden hoeveel water er nog beschikbaar is; vooral ook omdat het waterpeil vaak makkelijk te ontdekken is door handige streepjes op het reservoir.

#Stap 4: Wat voor strijkzool moet ik onder mijn strijkijzer hebben?

Belangrijk bij je strijkijzer is ook de strijkzool. Deze zorgt ervoor dat het ijzer makkelijk over je kleding glijdt tijdens het strijken. Er zijn verschillende zolen verkrijgbaar, waarbij de één duurzamer is dan de ander. Daarnaast zijn ze ook van verschillende materialen gemaakt, waardoor er ook nog verschillen ontstaan in de strijkervaring. We onderscheiden de volgende strijkzolen:

  • SteamGlide: dit is een gepatenteerde strijkzool van Philips. Hij glijdt soepel, plakt niet, is krasvast en kan makkelijk schoongemaakt worden.
  • UltraGliss: deze zool heeft een keramische coating, glijdt soepel en is ook krasvast.
  • Anodilium: een zool die soepel glijdt, niet plakt en heel duurzaam is.
  • Keramisch: een soepel glijdende zool die niet plakt en krasbestendig is.
  • Cerlon: deze zool glijdt soepel en plakt niet.
  • Roestvrijstaal: een zool die soepel glijdt op textiel en duurzaam is.

Bovenaan dit lijstje staan de duurste en ‘beste’ zolen: over het algemeen worden deze goed beoordeeld en het meest verkocht, maar ook hier is sprake van persoonlijke smaak. Wanneer jij bijvoorbeeld alleen maar textiel strijkt, heb je geen dure SteamGlide strijkzool nodig.

#Stap 5: Het snoer van een strijkijzer zit altijd in de weg, is hier een oplossing voor?

Een onhandig aspect bij strijkijzers is het snoer. En helaas bestaat een draadloos strijkijzer nog steeds niet, dus zit je nog altijd vast aan een kabel. Gelukkig hebben de fabrikanten wel iets verzonnen, waardoor het snoer niet in de weg hoeft te zitten, namelijk het tuimelsnoer. Erg veel strijkijzers beschikken tegenwoordig over dit snoer, maar hoe werkt dit eigenlijk? Het snoer wordt door middel van een meebewegend pijpje op het strijkijzer omhoog gehouden, waardoor het snoer niet meer in de weg ligt tijdens het strijken. Er zijn hierbij geen verschillen tussen links- en rechtshandige mensen: een tuimelsnoer werkt voor iedereen op dezelfde handige manier.

#Stap 6: Moet ik mijn apparaat vaak schoonmaken?

Zoals bij veel apparaten, is het ook bij een strijkijzer belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. De grootste vijand van een strijkijzer is kalk, dus moet je een paar keer per jaar je ijzer ontkalken. Sommige strijkijzers hebben tegenwoordig een zelfreinigend systeem, waardoor je niet hoeft om te kijken naar het apparaat tijdens de reiniging, maar zo werkt het niet altijd helaas. Het ene strijkijzer maak je schoon door middel van een kalkcassette, het andere met een staafje. Een cassette moet je ongeveer één keer per drie tot zes maanden vervangen, afhankelijk van de hardheid van het water dat je gebruikt. Dit verschilt namelijk per gemeente en regio. Een cassette is los verkrijgbaar bij de fabrikant of leverancier van jouw strijkijzer. Naar een anti-kalkstaafje moet je vaker omkijken, aangezien deze één keer per maand gereinigd dient te worden. In de gebruiksaanwijzing van je strijkijzer staat hoe dit het beste gedaan kan worden, dit verschilt namelijk per strijkijzer.

#Stap 7: Hoe weet ik welke kleding ik mag strijken?

Eigenlijk kun je heel makkelijk zien welke kleding je wel en niet mag strijken: dit staat op ieder kledingstuk aangegeven namelijk. Het is alleen iets minder simpel dan wel of niet strijken. Er zijn namelijk ook nog een paar middenwegen, waardoor je goed moet kijken naar de labels in je kleding. De volgende symbolen geven aan hoe je het kledingstuk moet strijken en of dit überhaupt kan:

  • Symbool met één stip: koud/lauw strijken.
  • Symbool met twee stippen: warm strijken.
  • Symbool met drie stippen: heet strijken.
  • Symbool met een kruis: niet strijken!

#Stap 8: Welke extra functies op een strijkijzer zijn handig om te hebben?

Waar strijkijzers vroeger alleen maar gebouwd werden om simpelweg te strijken, hebben deze apparaten tegenwoordig vaak extra functies. Eén daarvan is de druppelstop: dit ding doet letterlijk wat zijn naam al doet vermoeden. Hij zorgt ervoor dat er geen water uit het strijkijzer druppelt, waardoor er geen natte plekken op je strijkgoed komen en je kleding dus mooier blijft. Daarnaast is de functie automatische uitschakeling handig en vooral veilig. Hiermee schakelt een strijkijzer zichzelf uit als deze te lang heeft stilgestaan of is omgevallen. Zo krijg je dus minder snel brandgaten in je kleding en is strijken met kinderen in de buurt een stukje veiliger. Let wel op dat dit niet betekent dat kinderen met een strijkijzer moeten spelen; het blijft immers een ontzettend heet en gevaarlijk apparaat.

Tips!
  • Voordat je je strijkijzer wegzet na gebruik, is het handig om je waterreservoir te legen, zodat je apparaat mooi schoon blijft en er geen lelijke randen in je reservoir ontstaan.
  • Sorteer je strijkgoed eerst op temperatuur alvorens je met strijken begint. Het afwerken van stapels van koud naar warm werkt veel makkelijker.
.