Volg ons
Koopgids

Strijkijzer: 6 tips en overzicht voor kopen strijkijzers

door

Een strijkijzer kopen was weinig spannend, aangezien de mogelijkheden van strijkijzers beperkt waren. Je stelde een strijkijzer in op een temperatuur en strijken maar. De nieuwe generatie strijkijzers heeft echter tal van opties en mogelijkheden. Zo stellen moderne strijkijzers zelf de temperatuur in, omdat ze kunnen 'voelen' van welk materiaal het kledingstuk is. En ook brandplekken behoren tot het verleden.

strijkijzers

In deze koopgids geven wij inzicht in en advies over de verschillende strijkijzers. Je krijgt enkele waardevolle tips waardoor je het voor jou juiste strijkijzer koopt en strijken leuk wordt.

Vergelijk StrijkijzersHet vergelijken van strijkijzers en prijzen doe je vervolgens in onze handige strijkijzer ranglijst.

#1 Wat is een strijkijzer?

Een strijkijzer noemen we ook wel een strijkbout. Bij veel modellen is het strijkoppervlak (de strijkzool) nog gemaakt van ijzer, maar dat is ook wel zo ongeveer het enige waarin de techniek van de huidige generatie strijkijzers nog aan die van vroeger herinnert. Zelfs het Van Dale woordenboek hanteert een definitie van het apparaat zoals we hem tegenwoordig kennen:
strijk•ij•zer (het; o; meervoud: strijkijzers) elektrisch apparaat dat met het verhitte ondervlak over textiel wordt bewogen om dat glad te maken.

#2 Hoe werkt een strijkijzer?

Strijken doen we in eerste instantie om een kledingstuk mooi in model te krijgen. Iets ‘glad strijken’ betekent de oneffenheden en de kreukels eruit halen. Dat kan op verschillende manieren. Vroeger gebruikte je een strijkijzer die de hitte overnam van een warmtebron zoals een kachel. Elektrische strijkijzers maken gebruik van een interne warmtebron. Meestal een gloeidraad. Tegenwoordig werken de meeste strijkijzers met een combinatie van warmte en stoom.

Op de strijkplank

Het strijken van kleding gebeurt op een strijkplank, waarop het betreffende kledingstuk gedrapeerd wordt. Door het textiel te verhitten of te bestomen worden de vezels plooibaar en kunnen ze een kleine beetje opgerekt worden, waardoor het oppervlak weer kreukvrij wordt.

#3 Welke verschillende modellen strijkijzers zijn er?

Een strijkijzer kopen betekent ook een afweging maken hoe vaak, en voor wat voor doeleinden je het product wilt gebruiken. Strijkijzers zijn in grofweg drie categorieën in te delen:

1. Stoomstrijkijzers

Stroomstrijkijzers zijn tegenwoordig de belangrijkste categorie. Een stoomstrijkijzer is een combinatie van het ‘oude strijken’ met een verwarmde strijkzool en het gebruik van stoom, dat wordt opgewekt met het water uit het reservoir in de strijkbout. De meeste stoomstrijkijzers hebben een regelbare stroomdruk.

2. Droogstrijkijzer

Het droogstrijkijzer is de eerste generatie elektrische strijkijzers. Door middel van een gloeidraad wordt de strijkzool verhit en kan de kleding – die je zelf met een plantenspuit of anderszins vochtig moet maken voor het beste resultaat – gestreken worden. Met deze apparaten bestaat het risico van brandplekken als je te lang op één punt strijkt. 3. Reisstrijkijzer Voor de reislustigen die ook nog eens vaak net gekleed op een bepaalde locatie moeten verschijnen is er het reisstrijkijzer. Een elektrisch strijkijzer in een compact formaat.

#4 Kan een strijkijzer zelf de temperatuur regelen?

Bij de nieuwe generatie strijkijzers is het niet meer nodig om zelf de temperatuur in te stellen. De techniek van de strijkijzers is zo ontwikkeld, dat het strijkijzer zelf kan "voelen" welke stof er wordt gestreken. Uit testen die wij hebben uitgevoerd, blijkt dat je zelfs verschillende stoffen achter elkaar in een beweging door kunt strijken. Dat gaat van zijde tot spijkerstof. Alle stoffen worden glad en er zijn geen brandplekken.
Moderne strijkijzers kun je ook gewoon op de stof laten staan, zonder dat je een bruine brandvlek in de kleding krijgt.
Hieronder vind je een video waarin een vertegenwoordiger van Philips aan ons een uitleg geeft over de Philips PerfectCare-techniek, waarbij je de temperatuur van het strijkijzer niet hoeft in te stellen.

#5 Welke fabrikanten van strijkijzers zijn er?

De meeste bekende fabrikanten van huishoudelijke apparaten hebben een strijkijzer in hun assortiment. Zo voeren bijvoorbeeld Philips, Braun, Rowenta en Tefal zowel zeer geavanceerde strijkijzers, als simpele modellen.

#6 Tips bij het kopen van een strijkijzer

Kan ik een strijkijzer voor elk soort textiel gebruiken?

Alleen met de nieuwste en vaak duurdere varianten strijkijzers is het niet meer nodig de temperatuur in te stellen. Bij veel andere modellen moet je daar goed op letten, aangezien niet alle soorten textiel even sterk zijn. Per soort stof kun je de temperatuur van het strijkijzer instellen met een thermostaat. De meeste modellen hebben ook al voorgeprogrammeerde instellingen voor bepaald textiel.

Waarom meer vermogen voor mijn strijkijzer?

Het vermogen van een strijkijzer bepaalt in principe hoe snel het apparaat de ideale temperatuur voor het strijken heeft bereikt. Hoe groter het vermogen, hoe eerder je kunt strijken.

Hoe zit het met het snoer van een strijkijzer?

De meeste moderne strijkijzers hebben een draaibare snoerbasis, waardoor het snoer niet snel in de weg zit. Er zijn tegenwoordig ook snoerloze strijkijzers verkrijgbaar, die je voor elke strijkbeurt moet opladen. Handig dat het snoer niet in de weg zit, maar lastig omdat je niet moet vergeten om het strijkijzer op te laden.

Wat zijn druppelstop- sprayfuncties?

Een druppelstopfunctie zorgt ervoor dat er geen overvloedig water op de kleding kan komen, terwijl je met de sprayfunctie juist bepaalde, hardnekkige zones extra kunt bevochtigen.

We hebben een uitgebreide koopgids geschreven met meer tips voor het kopen van een strijkijzer.

Een strijkijzer online kopen?

Heb je voldoende informatie over het kopen van een strijkijzer en wil je graag strijkijzers online vergelijken?

Vergelijk StrijkijzersIn onze ranglijst van we een handige overzicht van de beste strijkijzers. We hebben testen verzameld van experts uit binnen en buitenland en tonen ook wat gebruikers van de strijkijzers vinden. Daarnaast kun je de prijzen vergelijken om de scherpste aanbieding te vinden. Bekijk ook onze top 5 van de beste strijkijzers. Het vergelijken van strijkijzers en prijzen doe je vervolgens in onze handige.

Vragen of opmerkingen

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van strijkijzers een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.