Surround receiver kopen, waar moet je op letten? (koopgids)

Door: redactie-besteproductnl | 6 september 2012 16:34
Klaar met je minisetje, omdat die toch te weinig geluid brengt? En als je dan toch bezig bent, dan willen we toch ook een betere sound bij films en tv dan dat uit die kleine luidsprekertjes van de flatscreen zelf. Dan is het tijd voor een surround receiver
Advies en tips bij het kopen van een surround receiver
Surround receivers vergelijkenWil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surroundreceivers. Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5populaire surround receivers.

Stap 1: Wat is een surround receiver?

Als je ervoor kiest een beter geluid te willen uit je televisie,blu-rayspeler, cd-speler en andere apparatuur die voor de sound inde woonkamer zorgen, is de eerste bouwsteen van je installatie de surround receiver.Op dit apparaat sluit je alles aan. Daarbij is de surround receiver uitgerust meteen radio-ontvanger: FM/AM en in soms ook andere types, zoals internetradio. Desurround receiver zorgt er ook voor dat het geluid van als die bronnen naar je luidsprekerswordt gezonden. Dat kan naar twee boxen, maar ook naar een 5.1-, 6.1-, 7.1- of zelfs9.2-systeem. Het is dus een onmisbare schakel voor het geluid in huis.

Stap 2: Hoeveel luidsprekers kan ik aansluiten op een AV-receiver?

De meeste surround receivers hebben uitgangen voor minimaal een 5.1-systeem.Dat betekent dat er vijf speakers worden aangesloten en een subwoofer. In ons artikelover luidsprekeropstellingen lees je hier meer over. Ga je in een hogere prijsklassekijken, hebben de surround receivers uitgangen voor 6.1-systemen en 7.1-stystemen.Wil je all the way, dan is zelfs 9.2 mogelijk: voor 9 luidsprekers en 2 subwoofers.Op BesteProduct vind je een uitgebreid artikel met informatie wat de beste speakeropstellingenzijn.

Stap 3: Ik wil een goed geluid, hoeveel watt moet mijn surround receiver hebben?

Het is belangrijk te weten dat hetaantal watt niks met de kwaliteit van het geluid te maken heeft. Het gaat over hetuitgangsvermogen. Of: hoeveel geluid komt er uiteindelijk uit mijn boxen. Door fabrikantenwordt het aantal watt van een receiver veel belangrijker gemaakt dan het is. Eenverschil tussen 200 en 250 watt is bijvoorbeeld verwaarloosbaar. Wil je twee keerzoveel geluid? Dan moet je het aantal watt vertienvoudigen. Een receiver van 1000watt kan dus twee keer zoveel geluid voortbrengen als een van 100 watt. Meer informatie over watts en vermogen, ook bij luidsprekers,lees je op BesteProduct.

Voorkant van een surround receiver

Stap 4: Hoe zit dat met al die verschillende soorten surround, zoals Dolby en DTS?

Een goede surround receiverheeft een decoder ingebouwd die het surround geluid van je bron (bijvoorbeeld eenblu-ray) decodeert en doorstuurt naar de boxen. Een voorbeeld: je hebt een dvd vanje favoriete muzikant, die in Dolby Surround of DTS is opgenomen. Leuk, maar alsje het via je televisie speelt, hoor je het niet; de techniek wordt niet ondersteund.Surround Receivers ondersteunen vaak een breed scala aan verschillende surround-varianten,zoals DTS en Dolby. Wil je meer weten over de verschillende soorten surround, wijhebben de verschillende Dolby en DTS-systemen op een rij gezet.

Receiver van Onkyo

Stap 5: Doet een surround receiver ook wat met het beeld?

Dat kan.Er zijn namelijk av-receivers die niet alleen het geluid opkrikken, maarook video. Denk bijvoorbeeld aan upscaling: de kwaliteit van je dvd-schijf kan flinkdigitaal worden opgewaardeerd en wordt ineens in Full HD weergegeven. Maar ook op andere manieren kan het beeld kwalitatiefworden opgekalefaterd.

Achterkant van een surround receiver
Surround receivers vergelijkenWil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surroundreceivers. Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5populaire surround receivers.

Stap 6: Welke aansluitingen zijn te vinden op een surround receiver?

Veel! De achterkant van een surround receiver ziet er imposant en een beetje intimiderenduit, met al die mogelijke ingangen. Zo zijn er vaak meer dan vier verschillendeHDMI-aansluitingen, diverse digitale ingangen, maar ookanaloge ingangen voor audio-apparatuur en de uitgangen voor de luidsprekers. Tegenwoordigzijn veel surround receivers uitgerust met een ingang voor internet, zodat je 'min je thuisnetwerk kunt plaatsen en digitale content kunt afspelen en streamen vanafhet internet. Wanneer je je surround receiver plaatst in een kastje en je wilt hetapparaat na het aansluiten daar vooral laten staan, controleer dan of er ook ingangenaan de voorkant te vinden zijn: bijvoorbeeld die voor USB of aux. Dan hoef je nietde hele tijd het apparaat te verplaatsen.

Stap 7: Welke extra opties heeft een surround receivers?

Steeds meer surround receivers worden uitgerust met internet. Dat kan via een kabel,maar ook met wifi. Dat zorgt voor een legio mogelijkheden:

  • Streamen vanaf je computer
    muziek en andere media op je pc of laptop staan? Je kunt het gemakkelijk afspelen,draadloos!
  • Apple Airplay
    Sommige surround receivers maken gebruik van Apple Airplay.Alle muziek die je in iTunes hebt staan kun je via de computer, maar ook bijvoorbeeldvanaf je iPhone of iPad afspelen.
  • Internetradio
    Genoeg van het beperkte aantal radiozenders dat je via de kabel of ether kunt luisteren?Via surround receivers met internetaansluiting kun je vaak ook naar internetradio luisteren. Opeens heb je honderden zenderstot je beschikking.
  • Spotify
    Heel veel mensen gebruiken tegenwoordig Spotify als hun hoofd mediaspeler. Die muziek wil je natuurlijk wel kunnen afspelen op je goede speakers. Met sommige receivers kun je direct via Spotify verbinding maken. Ook als hij in standby staat. Je kunt dan simpelweg je receiver selecteren en de muziek wordt op je goede speakers afgespeeld. Dit is tegenwoordig bijna een onmisbare functie voor de Spotify gebruikers onder ons.
  • Bediening via je smartphone of tablet
    Geen gedoe met afstandsbedieningen, want sommige surround receivers met wifi kunnenworden bestuurd met een tablet of smartphone. Via een speciale app neem je de bedieningover.

Niet iedere surround receiver bevat deze functies. Dat ligt aan het merk of typeen natuurlijk de prijsklasse.

Stap 8: Een surround receiver kopen?

Je kunt het met audio-apparatuur qua prijs zo gek maken als je wilt, maar in hetalgemeen kun je ervan uit gaan dat je een goede surround receiver vanaf ongeveer300 euro koopt. Dan heb je er een met alle basisfuncties en vaakeen 5.1-systeem. De betere 7.1-systemen koop je ongeveer vanaf 500 euro. Wil jeeen echte top off the bill surround receiver, dan betaal je 1000 euro of meer. Wilje een surround receiver kopen, vergelijkdan de prijzen in onze ranglijst.

Stap 9: Wat zijn populaire merken en types voor surround receivers?

De markt van surround receivers is er een waar de traditionele audiomerken heersen.Op BesteProduct worden de merken Onkyo, Denon, Pioneer en Yamaha het beste beoordeeld door experts van vak- en consumentenbladen.Zij scoren ook het hoogst bij de gebruikers. Houd onze ranglijst in de gaten voorde actuele scores van de beste surround receivers.

Stap 10: Waar moet ik op letten als ik een surround receiver online wil kopen?

Omdat geluidswensen altijd heel persoonlijk zijn, kun je je het beste eerst onlineoriënteren welke surround receiver het meest voor je geschikt is. Daarna is hetaan te raden in een winkel te luisteren naar je eigen muziek. Je kunt zo het bestebepalen welke surround receiver het beste bij je past. Vergeet vooral niet van tevorente bedenken welke apparatuur je allemaal wilt aansluiten. Met die informatie kunje een keuze maken en op internet bestellen. Het laten bezorgen van een surroundreceiver kan een dure grap zijn, dat is per winkel verschillend. Soms betaal jevijf euro, sons wel twintig! Gelukkig zijn er ook veel webwinkels die geen bezorgkostenrekenen.

Surround receivers vergelijkenOp de prijzenpagina van de surround receivers kun je direct zien wat de bezorgkostenzijn. Wil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surroundreceivers. Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5populaire surround receivers.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van een surround receiver eengoede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, dan vernemen we die graag van je!

.