Volg ons
Bekijk de video
Surround receiver kopen, waar moet je op letten? (koopgids)
Advies en tips bij het kopen van een surround receiver

Surround receiver kopen, waar moet je op letten? (koopgids)

door

Klaar met je minisetje, omdat die toch te weinig geluid brengt? En als je dan toch bezig bent, willen we toch ook een betere sound bij films en tv dan dat uit die kleine luidsprekertjes van de flatscreen zelf. Dan is het tijd voor een surround receiver. Maar wat is het, wat doet het en waar moet je op letten als je een surround receiver gaat kopen? BesteProduct begaf zich in de wereld van kanalen, watts en moeilijke termen en geeft uitleg bij een surround receiver kopen.

Surround receivers vergelijken Wil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surround receivers . Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5 populaire surround receivers .

Stap 1: Wat is een surround receiver?

Als je ervoor kiest een beter geluid te willen uit je televisie, blu-rayspeler, cd-speler en andere apparatuur die voor de sound in de woonkamer zorgen, is de eerste bouwsteen van je installatie de surround receiver. Op dit apparaat sluit je alles aan. Daarbij is de surround receiver uitgerust met een radio-ontvanger: FM/AM en in soms ook andere types, zoals internetradio. De surround receiver zorgt er ook voor dat het geluid van als die bronnen naar je luidsprekers wordt gezonden. Dat kan naar twee boxen, maar ook naar een 5.1-, 6.1-, 7.1- of zelfs 9.2-systeem. Het is dus een onmisbare schakel voor het geluid in huis.

Stap 2: Hoeveel luidsprekers kan ik aansluiten op een AV-receiver?

De meeste surround receivers hebben uitgangen voor minimaal een 5.1-systeem. Dat betekent dat er vijf speakers worden aangesloten en een subwoofer. In ons artikel over luidsprekeropstellingen lees je hier meer over. Ga je in een hogere prijsklasse kijken, hebben de surround receivers uitgangen voor 6.1-systemen en 7.1-stystemen. Wil je all the way, dan is zelfs 9.2 mogelijk: voor 9 luidsprekers en 2 subwoofers. Op BesteProduct vind je een uitgebreid artikel met informatie wat de beste speakeropstellingen zijn .

Stap 3: Ik wil een goed geluid, hoeveel watt moet mijn surround receiver hebben?

Het is belangrijk te weten dat het aantal watt niks met de kwaliteit van het geluid te maken heeft. Het gaat over het uitgangsvermogen. Of: hoeveel geluid komt er uiteindelijk uit mijn boxen. Door fabrikanten wordt het aantal watt van een receiver veel belangrijker gemaakt dan het is. Een verschil tussen 200 en 250 watt is bijvoorbeeld verwaarloosbaar. Wil je twee keer zoveel geluid? Dan moet je het aantal watt vertienvoudigen. Een receiver van 1000 watt kan dus twee keer zoveel geluid voortbrengen als een van 100 watt. Meer informatie over watts en vermogen, ook bij luidsprekers, lees je op BesteProduct.

Voorkant van een surround receiver

Stap 4: Hoe zit dat met al die verschillende soorten surround, zoals Dolby en DTS?

Een goede surround receiver heeft een decoder ingebouwd die het surround geluid van je bron (bijvoorbeeld een blu-ray) decodeert en doorstuurt naar de boxen. Een voorbeeld: je hebt een dvd van je favoriete muzikant, die in Dolby Surround of DTS is opgenomen. Leuk, maar als je het via je televisie speelt, hoor je het niet; de techniek wordt niet ondersteund. Surround Receivers ondersteunen vaak een breed scala aan verschillende surround-varianten, zoals DTS en Dolby. Wil je meer weten over de verschillende soorten surround, wij hebben de verschillende Dolby en DTS-systemen op een rij gezet.

Receiver van Onkyo

Stap 5: Doet een surround receiver ook wat met het beeld?

Dat kan. Er zijn namelijk av-receivers die niet alleen het geluid opkrikken, maar ook video. Denk bijvoorbeeld aan upscaling: de kwaliteit van je dvd-schijf kan flink digitaal worden opgewaardeerd en wordt ineens in Full HD weergegeven. Maar ook op andere manieren kan het beeld kwalitatief worden opgekalefaterd.

Achterkant van een surround receiver
Surround receivers vergelijken Wil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surround receivers . Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5 populaire surround receivers .

Stap 6: Welke aansluitingen zijn te vinden op een surround receiver?

Veel! De achterkant van een surround receiver ziet er imposant en een beetje intimiderend uit, met al die mogelijke ingangen. Zo zijn er vaak meer dan vier verschillende HDMI-aansluitingen, diverse digitale ingangen, maar ook analoge ingangen voor audio-apparatuur en de uitgangen voor de luidsprekers. Tegenwoordig zijn veel surround receivers uitgerust met een ingang voor internet, zodat je 'm in je thuisnetwerk kunt plaatsen en digitale content kunt afspelen en streamen vanaf het internet. Wanneer je je surround receiver plaatst in een kastje en je wilt het apparaat na het aansluiten daar vooral laten staan, controleer dan of er ook ingangen aan de voorkant te vinden zijn: bijvoorbeeld die voor USB of aux. Dan hoef je niet de hele tijd het apparaat te verplaatsen.

Stap 7: Welke extra opties heeft een surround receivers?

Steeds meer surround receivers worden uitgerust met internet. Dat kan via een kabel, maar ook met wifi. Dat zorgt voor een legio mogelijkheden:

 • Streamen vanaf je computer
  muziek en andere media op je pc of laptop staan? Je kunt het gemakkelijk afspelen, draadloos!
 • Apple Airplay
  Sommige surround receivers maken gebruik van Apple Airplay. Alle muziek die je in iTunes hebt staan kun je via de computer, maar ook bijvoorbeeld vanaf je iPhone of iPad afspelen.
 • Internetradio
  Genoeg van het beperkte aantal radiozenders dat je via de kabel of ether kunt luisteren? Via surround receivers met internetaansluiting kun je vaak ook naar internetradio luisteren. Opeens heb je honderden zenders tot je beschikking.
 • Spotify
  Heel veel mensen gebruiken tegenwoordig Spotify als hun hoofd mediaspeler. Die muziek wil je natuurlijk wel kunnen afspelen op je goede speakers. Met sommige receivers kun je direct via Spotify verbinding maken. Ook als hij in standby staat. Je kunt dan simpelweg je receiver selecteren en de muziek wordt op je goede speakers afgespeeld. Dit is tegenwoordig bijna een onmisbare functie voor de Spotify gebruikers onder ons.
 • Bediening via je smartphone of tablet
  Geen gedoe met afstandsbedieningen, want sommige surround receivers met wifi kunnen worden bestuurd met een tablet of smartphone. Via een speciale app neem je de bediening over.

Niet iedere surround receiver bevat deze functies. Dat ligt aan het merk of type en natuurlijk de prijsklasse.

Stap 8: Een surround receiver kopen?

Je kunt het met audio-apparatuur qua prijs zo gek maken als je wilt, maar in het algemeen kun je ervan uit gaan dat je een goede surround receiver vanaf ongeveer 300 euro koopt. Dan heb je er een met alle basisfuncties en vaak een 5.1-systeem. De betere 7.1-systemen koop je ongeveer vanaf 500 euro. Wil je een echte top off the bill surround receiver, dan betaal je 1000 euro of meer. Wil je een surround receiver kopen, vergelijk dan de prijzen in onze ranglijst.

Stap 9: Wat zijn populaire merken en types voor surround receivers?

De markt van surround receivers is er een waar de traditionele audiomerken heersen. Op BesteProduct worden de merken Onkyo , Denon, Pioneer en Yamaha het beste beoordeeld door experts van vak- en consumentenbladen. Zij scoren ook het hoogst bij de gebruikers. Houd onze ranglijst in de gaten voor de actuele scores van de beste surround receivers.

Stap 10: Waar moet ik op letten als ik een surround receiver online wil kopen?

Omdat geluidswensen altijd heel persoonlijk zijn, kun je je het beste eerst online oriënteren welke surround receiver het meest voor je geschikt is. Daarna is het aan te raden in een winkel te luisteren naar je eigen muziek. Je kunt zo het beste bepalen welke surround receiver het beste bij je past. Vergeet vooral niet van tevoren te bedenken welke apparatuur je allemaal wilt aansluiten. Met die informatie kun je een keuze maken en op internet bestellen. Het laten bezorgen van een surround receiver kan een dure grap zijn, dat is per winkel verschillend. Soms betaal je vijf euro, sons wel twintig! Gelukkig zijn er ook veel webwinkels die geen bezorgkosten rekenen.

Surround receivers vergelijken Op de prijzenpagina van de surround receivers kun je direct zien wat de bezorgkosten zijn. Wil je de beste surround receivers vergelijken? Raadpleeg dan onze ranglijst met surround receivers . Ben je op zoek naar een snel overzicht? Bekijk dan de top 5 populaire surround receivers .

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van een surround receiver een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, dan vernemen we die graag van je!

.