Alles over de versterker

Door: redactie-besteproductnl | 11 maart 2009 14:17
BesteProduct geeft een overzicht met informatie over de prijs, techniek en werking van een versterker en tips voor kopen van een versterker.
Informatie over de prijs, techniek en werking van de versterker

Streamen is het toverwoord in de audiowereld. Tegenwoordig is het een koud kunstje om muziek vanaf je computer, telefoon, tablet of internet af te spelen via een draadloze speaker. Via wifi of bluetooth maak je contact met het apparaat. Er handig en er zijn inmiddels tientallen verschillende modellen op de markt. Maar waar moet je op letten bij een draadloze speaker kopen? BesteProduct geeft 13 tips.

Yamaha versterker

1. Wat kost een versterker?

Zoals bij alle hifi-apparatuur kun je het met versterkers qua kosten zo gek makenals je wilt. Een goede basisversterker begint ongeveer bij 250 euro en gaat tothet viervoudige. Een uitgebreide versterker kost tussen de 1000 en 2000 euro ende echte audiofreak kan zijn hart ophalen bij de professionele versterkers. Diekosten tot wel 10.000 euro.

geld

Interne links

  • Ranglijst met besteversterkers
    Hier vind je een actuele lijst met de beste versterkers volgens deskundigen. Viahet menu kies je de gewenste prijsklasse en de opties waar de versterker aan moetvoldoen.

Externe links

2. De techniek van een versterker

Er zijn enkele termen die de kwaliteit van een versterker weergeven. De signaal-ruisverhoudingis de verhouding tussen het geluidssignaal en de ruis die de versterker toevoegt.Met het frequentiebereik wordt het scala aan tonen dat het apparaat kan producerenbedoeld. Een mens kan frequenties tussen de 16Hz en 20.000Hz horen. Het frequentiebereikvan een versterker is altijd groter. Sommige lage en hoge tonen kun je namelijkniet horen, maar wel voelen. Bij een stereo-installatie wordt het geluidnaar twee kanalen (luidsprekers) gescheiden. Omdat de kanalen allemaal in één apparaatzitten, is het signaal van het ene kanaal bijna altijd te horen in het andere kanaal.Hoe minder dit is, hoe beter. Dit wordt aangeduid in kanaalscheiding in decibel(dB). Het uitgangsvermogen geeft aan welk vermogen het apparaat uitstuurt naar jeluidsprekers, gemeten in Watt. Hoe hoger dit is, hoe harder het geluid kan, zonderte vervormen.

moersleutel

Interne links

Externe links

3. Verschillende soorten versterkers

Er zijn vijf soorten versterkers: de voorversterker, de eindversterker, de geïntegreerdeversterker, de receiver en de surround-versterker. De voorversterker krijgt hetgeluidssignaal door van de bron: de consument kan dan het geluid regelen. Daarnastuurt hij het signaal door naar de eindversterker. Deze levert het vermogen datwordt doorgezonden naar de luidsprekers. Deze twee zijn samengevoegd in een geïntegreerdeversterker. Een receiver is een versterker en een radiotuner in één. Met een surroundversterkerkun je in je woonkamer bioscoopgeluid creëren. Hij brengt een meerkanaals geluid,waardoor je een tot wel acht boxen kunt aansluiten.

Externe links

4. Aansluitingen op je versterker

Een versterker is de spil in je hifi-netwerk. Niet alleen je cd-speler en je boxenkunnen erop worden aangesloten, maar ook je televisie, computer of streaming audio-apparatuur.Daarvoor heb je wel meerdere analoge inen uitgangen op het apparaat nodig. Hetaantal ingangen geeft aan welke apparaten je kunt gebruiken als bron (cd, tv, computer)en het aantal uitgangen als doel (recorder, minidisc). Een pre-out geeft aan datje een losse eindversterker op je apparaat kunt aansluiten.

marantz

5. Versterkers vergelijken en kopen

Een goede versterker kopen is niet niks. Omdat iedereen een persoonlijke geluidsvoorkeurheeft, is het aan te raden om eerst in winkels te gaan luisteren naar de apparatuur.Als voorbereiding daarop kun je je wel oriënteren. BesteProduct.nl, de site waarje je nu op bevindt, laat zien hoe de experts van vaken consumentenbladen de spelersbeoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend.Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten, prijzen, portokosten en levertijdenmet elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nl valt te lezen hoe consumenten het productbeoordelen.

Interne links

Externe links

.