Volg ons

Tip voor het kopen van goede geluidsapparatuur zoals speakers en een versterker

door Marnix Bosman

Als je zittend op de bank naar je audiosysteem luistert en het gevoel hebt dat je iets mist of dat het beter kan, is het tijd voor iets nieuws. Als je audioset ouder is dan 10, 15 jaar, is vernieuwing zeker geen gek idee want er is een boel veranderd en verbeterd in de afgelopen jaren. In deze koopgids over geluidsapparatuur leggen we je uit waarop je moet letten als je een nieuwe audioset wil aanschaffen.

B&W CM1

Wanneer is geluidsapparatuur aan vernieuwing toe?

Voor luidsprekers geldt dat zij na zo’n 12, 15 jaar niet meer zo klinken als zij oorspronkelijk deden. De ophanging van luidsprekermembranen is gevoelig voor veroudering. Voor audio-elektronica is de leeftijd van apparatuur iets minder relevant alhoewel ook voor een versterker geldt dat deze gedurende de jaren minder goed gaat klinken en gebreken gaat vertonen. Een versterker kun je overigens wel goed reviseren (voorzien van een aantal essentiële nieuwe onderdelen) maar zo’n onderneming is in de praktijk alleen zinvol voor hele hoogwaardige (en dus dure) apparatuur.

Wat is de eerste stap bij het vernieuwen van je geluidsapparatuur?

Je geluidsapparatuur allemaal in een keer vervangen, is voor bijna iedereen te kostbaar. Maar waar begin je dan? Vervang je slechts één onderdeel of koop je een compleet nieuwe set? Ga je voor stereo of wil je nu surround? Koop je een vloerstaande luidspreker of juist een compact model voor op statief, een boekenplank of aan de muur? Wil je draadloos of niet? Draai je nog steeds veel plaatjes (CD, DVD of misschien wel vinyl) of wil je juist kunnen streamen? Kortom, genoeg vragen waarop je een antwoord moet vinden om een weloverwogen keuze te maken. De deskundigen van BesteProduct.nl kennen de markt als geen ander en we helpen je graag op weg.

Begin aan het einde: bij de speakers

Normaal gesproken begin je bij het begin, maar bij het samenstellen van een audioset start je juist aan het eindpunt: bij de luidsprekers. Luidsprekers zijn de componenten die het geluid produceren en bepalen een belangrijk deel van de geluidskwaliteit en de sound die je hoort.

Weet je welke luidspreker je gaat gebruiken, dan zoek je daar een passende versterker bij. Er is een gigantisch aanbod aan luidsprekermodellen en dan volgt meteen de vraag: wil je stereo of surround? Ben je een echte filmliefhebber dan is surround natuurlijk de logische keuze. Met een surroundsysteem haal je dat echte bioscoopgevoel in huis. Kijk je wel eens een filmpje maar luister je verhoudingsgewijs meer naar (stereo) muziek, dan moet je, je serieus afvragen of je de extra rompslomp van zo’n compleet 5-kanaals surroundsysteem wel gaat waarderen. Al die extra apparatuur kost geld en dat gaat wellicht ten koste van de kwaliteit die je eigenlijk zoekt. Ben je een echte muziekliefhebber dan is een stereo set-up eigenlijk nog steeds de meest logische keuze.

Welke speakers kan ik het beste kopen?

Speakers zijn er in alle soorten en maten, kleuren, stijlen en technieken. Kiezen lijkt daardoor heel moeilijk, dus bedenk eerst waar je de luidsprekers wil opstellen. Vloerstaand, een monitor op een statief, een luidspreker op een (boeken)plank of wellicht met een beugel aan de muur. Luidsprekers kies je ook op hun uiterlijk, maar uiteraard in eerste plaats op basis van hun geluid. Zelf luisteren met je eigen favoriete muziek (of film) is de beste oplossing. Laat je niet imponeren door de afmetingen, want die zeggen relatief weinig over de kwaliteit van een luidspreker.

Ook het maximale vermogen is een getal dat niets zegt over het geluid van een luidspreker. Grote luidsprekers produceren relatief meer laag maar verkijk je daar niet op. Mooi gedefinieerd laag is mooier dan heel diep, boemerig laag. Een goede overweging is om kleine monitor of boekenplank luidspreker te combineren met een actieve subwoofer. Zo’n combinatie kan bijzonder goed klinken en doet zeker niet onder voor een grote vloerstaande luidspreker als het om laag gaat. Een actieve subwoofer is voor een surround systeem een absolute must. De 1 in de term 5.1 verwijst naar een speciaal subwooferkanaal waar in de filmstudio apart signalen naartoe worden gemixt. Laat je de sub weg, dan mis je een boel van dat echte thuisbioscoop gevoel.

Waar moet een versterker aan voldoen?

Ook versterkers heb je in vele soorten, maten en technieken. Net als bij luidsprekers geldt ook hier dat het vermogen in de basis niets zegt over de kwaliteit van een versterker. Het uitgangsvermogen is echter wel een belangrijk getal. Sommige luidsprekers hebben relatief meer vermogen nodig om goed los te kunnen klinken. De minimale impedantie (niet de nominale) en het rendement van de luidspreker geven een indicatie voor de te kiezen versterker. Zijn het rendement en de minimale impedantie erg laag, dan heb je een zwaardere versterker nodig.

Tegenwoordig zie je verder steeds vaker zogenoemde actieve luidsprekers. Dat zijn luidsprekers met ingebouwde versterkers. Deze kun je direct aansturen vanuit of een voorversterker of een CD-speler of streaming player met ingebouwde volumeregeling. Er zijn daarnaast actieve luidsprekers die volledig digitaal zijn aan te sturen of zelfs draadloos. Vooral dat laatste is natuurlijk erg handig als je de inrichting in je huis nog eens wilt veranderen.

Welke bronnen ga je gebruiken?

Draai je cd’s, dvd’s, blurays of misschien ook wel vinyl. Wil je draadloos kunnen streamen vanaf je telefoon, tablet of computer of gebruik je een aparte mediaspeler voor het weergeven van muziek en/of video. Al deze factoren zijn bepalend voor de aansluitmogelijkheden van de versterker. Je kunt kiezen voor een all-in-one oplossing waarbij de versterker is gecombineerd met een mediaspeler. Moderne Surround AV-receivers hebben naast de surrounddecoders en versterkers tegenwoordig ook vaak een mediaspeler aan boord. All-in-one oplossingen zijn erg handig maar bedenk dat een oplossing met losse componenten altijd flexibeler is. Ook de kwaliteit van losse componenten is doorgaans veel beter, zeker als je in de toekomst nog eens iets wilt uitbreiden.

Samengevat

Begin bij het samenstellen van een nieuw audiosysteem bij de luidsprekers en pas daar de versterker op aan. Laat je niet misleiden door getallen, afmetingen of mooie praatjes, maar vertrouw gewoon op je eigen oren. Het gehoor is een zeer gevoelig instrument waarmee je goed kunt vaststellen of iets goed klinkt of niet. Uiteindelijk is jouw eigen gehoor bepalend. Laat je wel goed informeren of een bepaalde luidspreker ook in jouw huiskamer tot zijn recht komt en kijk goed of de versterker goed bij een luidspreker past. Veel plezier tijdens de zoektocht naar iets nieuws.

Vergelijk

Ben je op zoek naar nieuwe geluidsapparatuur? In onze ranglijsten kun je eenvoudig de specificaties en prijzen vinden van Compacte speakers, Soundbars, Subwoofers, Staande Speakers, Surround Luidsprekers, Surround Receivers en Surround Versterkers.
De audiospecialisten van BesteProduct.nl testen geregeld speakers en versterkers. Zij kennen de markt en weten dus wat interessante luidsprekers of versterkers zijn. Producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding krijgen behalve een beoordeling ook het predicaat kooptip.

Meer informatie en bronnen

Relevante artikelen:
.