Volg ons

Nikon 1 V1

Geen prijzen gevonden
Alternatieven:

Voor- en nadelen van de Nikon 1 V1

Voordelen

 • Compact
 • Veel instelmogelijkheden
 • Constructiekwaliteit
 • Snelle processor
 • Erg snelle autofocus
 • Compacte lens
 • Uitstekende optische zoeker
 • Erg geschikte fotokwaliteit
 • Hoog gebruiksgemak

Nadelen

 • Prijs
 • Elektronische ruis
 • Resolutie van 10 millioen pixels
 • Geen panorama- en HDR-functie
 • Maximale prestaties vallen tegen
 • Maar 4 lenzen beschikbaar

Onze test
Expertreview | op
8,0

Nikon 1 V1: melkwitte systeemcamera is de investering waard

8 - Score Badge BesteProduct.nl

De Nikon 1 V1 kent talloze instelmogelijkheden, biedt fantastische beeldkwaliteit in de meeste omstandigheden en kent met een overzichtelijke menustructuur en snelle focus ook een hoog gebruiksgemak. Het verwisselbare lenssysteem geeft je meer vrijheid bij het bepalen van je scherptediepte en het zoombereik. De Nikon 1 V1 is prijzig en heeft een beperkte hoeveelheid accessoires. Het aanbod lenzen is weinig spectaculair: het objectief met het grootste bereik, haalt maar een afstand van 110 millimeter. Voor gebruikers die geen zin hebben om zich te moeten verdiepen in de technische aspecten van fotografie, is dit toestel een absolute no-go.

Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…
Tobias Bos
Tobias Bos
Utrecht • 41 reviews
Redacteur
Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…
Tobias Bos
Tobias Bos
Utrecht • 41 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
Door de talloze instelmogelijkheden, krijg je de Nikon 1 V1 niet direct onder de knie. Elke programmastand heeft zijn eigen menu. Zodra je eenmaal weet waarvoor de verschillende opties dienen, is het gebruik vrij simpel, mede mogelijk gemaakt door een eenvoudige menuweergave. Net als de meeste fotocamera's, hebben de bedieningsknoppen een multifunctioneel karakter. Zo schakel je bijvoorbeeld snel naar de timer of de scherpstelstand (drie autofocusstanden en manual). Dat handmatig focussen gaat wel wat onhandig: bij bepaalde systeemcamera's doe je dat met de lens, maar bij de Nikon 1 V1 gaat dat met het scrollwieltje op de body. Beetje gek. Nikon loopt vooral te koop met een snelle scherpstelling en ze hebben gelijk: de autofocus van de Nikon 1 V1 is heel goed, ook in omgevingen met weinig licht. Nikon laat daarmee de concurrentie achter. Snelle scherpstelling maakt fotografie in de nachtelijke uurtjes natuurlijk extra interessant, ondanks het ontbreken van beeldstabilisatie in de body. Jammer is dat een interne flitser ontbreekt. Die moet je zelf aanschaffen en op de body schuiven. Prettig was geweest als Nikon op die plek een flitslicht had geplaatst en een aparte accessoireschoen had ontworpen voor de externe flitser.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
Je tast flink in de buidel voor de aanschaf van de Nikon 1 V1: met een 10-30mm objectief kost de spiegelloze systeemcamera op dit moment 628 euro. Wil je ultieme vrijheid tijdens het fotograferen, dan is het die investering zeker waard. De V1 is volledig handmatig in te stellen, de foto's zijn vergelijkbaar met de beeldkwaliteit die een spiegelreflexcamera aflevert. De hoeveelheid accessoires voor de Nikon systeemcamera's is nog wat beperkt. Op dit moment zijn er slechts vier objectieven verkrijgbaar. Voor de fotograaf die direct een uitgebreide uitrusting wil aanschaffen, is dat misschien wat teleurstellend.
9,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De Nikon 1 V1 kent talloze instelmogelijkheden, geschikt voor de fotograaf die op zoek is naar een uitdaging. De spiegelloze fotocamera is volledig handmatig in te stellen, waardoor je zelf kunt spelen met sluitertijd en diafragma. Met het verwisselbare lenssysteem heb je bovendien veel vrijheid: Nikon ontwikkelde vier verschillende objectieven voor de Nikon 1 V1, hopelijk wordt dat assortiment in de toekomst nog wat uitgebreid. De systeemcamera's van Nikon hebben een cropfactor van 2,7. Dat wil zeggen: een 1 NIKKOR 10mm f/2.8 heeft in feite een groothoek van 27 millimeter, in plaats van 10. Een toegevoegde waarde van de V1 ten opzichte van de Nikon 1 J1 is de mechanische zoeker. Het beeld wat je door die zoeker ziet is opgebouwd uit maar liefst 1,4 miljoen beeldpunten. Als je je oog tegen de zoeker houdt, zie je een scherpe weergave van wat normaal gesproken op het display te zien is. Het AF-systeem van de V1 is revolutionair: deze legt tot 60 beelden per seconde vast in de hoogste resolutie. Zo mis je nooit het cruciale moment dat je vast wil leggen. De filmliefhebber komt ook tot z'n recht: de hoogst haalbare resolutie is Full HD, waarbij je filmpjes maakt in 60i en 30p. Wil je een foto maken tijdens het filmen zonder daarbij de opname te stoppen? Ook dat kan. De camera heeft zelfs een slow-motion functie, waarmee je snelle acties extreem vertraagt.
7,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Draagbaar, zo noemt Nikon zijn nieuwste spiegelloze systeemcamera. Wie gewend is aan een DSLR kan die stelling bevestigen. Maar wie vaker met het bijltje van de systeemcamera heeft gehakt, oordeelt anders. De Nikon 1 V1 is namelijk niet bijzonder klein, eerder gemiddeld qua grootte. BesteProduct.nl testte het melkwitte exemplaar, die je een beetje het idee geeft dat hij uit de stal van Apple komt. Het design van de V1 is stijlvol, maar ergens ook een beetje saai. Anderen noemen het ontwerp juist weer revolutionair. Een kwestie van smaak, zullen we maar zeggen. De verschillende vlakken zijn recht en de hoeken zijn symmetrisch rond afgewerkt. Alleen de mechanische zoeker zorgt voor enige afwijking in het ontwerp. De bouw voelt solide aan en de bedieningsknoppen steken nauwelijks uit. Door een simpel programmawieltje wissel je gemakkelijk en snel tussen Film, Foto, Slimme Fotoselectie en Bewegingssnapshot.
8,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De beeldkwaliteit van de Nikon 1 V1 is goed. In bijna elke situatie kiest het toestel de juiste witbalans. De kleurweergave is natuurgetrouw en de foto's zijn bij normale lichtomstandigheden altijd scherp. Door het aanbod van lichtgevoelige lenzen, speel je ook gemakkelijk met scherptediepte in je foto's, met name interessant bij het maken van portretten. Er zijn er maar vier. Maar het zijn wel vier kwalitatief hoogwaardige objectieven. In donkere situaties heeft de spiegelloze systeemcamera het zichtbaar moeilijker. De V1 mist een ingebouwde beeldstabilisatie, de objectieven hebben dat wel. Toch is het lastig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Uiteraard biedt een statief uitkomst, maar daar gaan de meeste fotografen niet mee slepen. Hetzelfde probleem van bewegingsonscherpte was ook al zichtbaar bij de Nikon Coolpix P500. Je kunt natuurlijk in de handmatige programmastand zelf de juiste instellingen kiezen, door bijvoorbeeld de ISO-waarden op te voeren. Niet alle gebruikers hebben daar altijd zin in. In de filmmodus maakt de Nikon 1 V1 filmpjes in Full HD. Hoogst beschikbare resoluties zijn 60i en 30p. Anders dan veel andere fotocamera's is dat je ook bij het filmen sluitertijd en diafragma kunt aanpassen.

8,0
Eindscore test
Video's gemaakt tijdens het testen

Testen van Nikon 1 V1
Gemiddelde score redacteuren
3,0
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Nikon 1 V1
Aantal testen:
17
Genormeerde score:
6,9
Actualiteit van de testen
43 %
Actuele expertscore
3,0
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Nikon 1 V1.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Nikon 1 V1? Onze eigen test van de 1 V1 staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Nikon 1 V2
8,0
4-4-2013
Tweakers.net

De Nikon 1 V2 is op ergonomisch gebied een flinke vooruitgang. De camera is beduidend kleiner en lichter uitgevallen dan de V1, maar biedt wel een zeer goede grip voor een dergelijke camera. Dat komt niet alleen door de relatieve grootte van de grip, maar ook door het gebruikte rubberachtige materiaal. In vergelijking met het vorige model is het een wereld van verschil. Daarnaast zijn de pasm-modi nu direct via de modusknop te benaderen en kunnen de meest gebruikte camera-instellingen via een handig snelmenu gewijzigd worden. Ook is de mechanische sluiter stiller geworden, is de sluitercyclus korter en is de maximale snelheid van de burststand met continue scherpstelling bij de V2 verdrievoudigd naar vijftien beelden per seconde. De V2 toont nu wel de actuele iso-waarde in beeld bij gebruik van auto-iso, en de belichtingscompensatie is nu direct zichtbaar bij aanpassing en hoeft niet meer bevestigd te worden door de ok-knop. Ook is het bij de V2 eindelijk mogelijk om de weergave van een foto direct na het nemen ervan uit te zetten. Een ingebouwde flitser moet uitkomst bieden bij mindere lichtomstandigheden of voor invulflitsen, maar deze had wel wat hoger mogen opklappen om het optreden van schaduw onder in beeld bij sommige lenzen tegen te gaan. Gebleven zijn de elektronische sluiter, waarmee volledig stil te fotograferen is, de kleine elektronische zoeker en de razendsnelle scherpstelling. Nikon heeft met de V2 echter niet alle nadelen van de V1 kunnen wegpoetsen en een aantal nieuwe geïntroduceerd. Nikon heeft er helaas voor gekozen een nieuwe accu met een kleinere capaciteit te introduceren en dat merk je aan de accuduur. De resterende capaciteit kan minder nauwkeurig afgelezen worden. Ook wat menu-interface en opties betreft zijn er kanttekeningen te plaatsen. Zo is de nuttige A400 Auto-iso-stand vervangen door een A6400 Auto-stand, die wat ons betreft minder interessant is, en is de timelapsefunctionaliteit op raadselachtige wijze verdwenen. De nieuwe beeldsensor in de V2 heeft niet de gewenste verbetering in beeldkwaliteit opgeleverd. Hoewel ruis door de hogere resolutie minder zichtbaar is, zijn het dynamisch bereik en de kleurdiepte volgens metingen van DxOMark zelfs iets afgenomen. Sony doet het met zijn 1"-sensor in de Cyber-shot RX100-compactcamera beduidend beter. Als laatste moet de prijs van de V2 in het oordeel meegenomen worden. De huidige straatprijs van rond de 720 euro inclusief 10-30mm-kitlens is naar onze mening nog steeds te hoog. De verkoop van zijn voorganger vlotte pas toen Nikon die met grote kortingen aanbood en de verwachting is dat hetzelfde straks gebeurt met de V2. Wat dat betreft heeft Nikon niet geleerd van zijn fouten.

Tweakers.net
Nikon 1 V1
8,0
4-10-2011
DigitalVersus.com

The Nikon V1 is an original concept camera that's radically different from other interchangeable lens compacts. Unfortunately, gimmicky functions take precedence over the kind of standard settings you'd expect to see in an advanced camera.

DigitalVersus.com
Small, but powerful
8,0
19-10-2011
Pocket-lint.com

The Nikon 1 V1 is a remarkably adept point and shoot system camera that truly befits Nikon’s stated aim of providing an easy to use, quality compact system camera. It represents a truly bold and brave step by Nikon into the compact, mirrorless system camera market.

Pocket-lint.com
Nikon V1 review
6,0
7-11-2011
TechRadar.com

Image quality from the Nikon V1 is good and noise is nicely controlled, especially if you have time to process the raw files individually. The sensor is small enough to allow a small camera body, but large enough to enable control over depth of field.

TechRadar.com
Nikon 1 V1 review
7,0
8-11-2011
Cnet.co.uk

The Nikon 1 V1 is more capable than the J1, but the body lacks its sibling's finesse and we're not sure the extra features justify the higher price. Nonetheless, the V1 produces some of the sharpest, most detailed shots we have seen.

Cnet.co.uk
Nikon 1V1 Review
7,0
27-2-2012
Digitaltrends.com

We really have difficulty recommending the V1 as tested simply because it’s wildly expensive, and the results don’t measure up to the competition. Think about this for a moment: you can buy a 24-MP Sony NEX-7 for $1,500, with an 18-55mm lens and a flash. Would you rather own that camera with its nearly universal high ratings, APS-C sized sensor and AVCHD video, or the V1? Case closed. Now, what about the V1 with a flash and kit lens for about a grand? More palatable, yes — but why not a 16MP Nikon D5100 DSLR kit for $850? You get the point. You have many more options available and should pursue them. Although we liked really, really liked the new power zoom and the SB-N5 Speedlight, you should pass the V1 by.

Digitaltrends.com
Magazine testen
4,1
ColorFoto
1-11-2011
8,5
Declic Photo Magazine
1-11-2011
8,1
FOCUS
1-12-2011
8,6
CHIP Test & Kauf
1-1-2012
8,6
Digital Photo
1-1-2012
6,5
SVM
1-2-2012
8,9
Test
1-3-2012
6,8
Test-Aankoop
1-7-2012
7,1
Consumentengids
1-10-2012
6,0
Chasseur d'Images
1-12-2012
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de Nikon 1 V1 en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van Systeemcamera's.
expertscore
3,0
laagste prijs
-
prijs/kwaliteit
0,0

Reviews van de Nikon 1 V1

Gemiddelde score gebruikers

-
Consumenten hebben hun mening over de Nikon 1 V1 nog niet gedeeld. Heb jij de 1 V1 gekocht? Deel je ervaringen voor consumenten die overwegen deze Systeemcamera van Nikon te kopen.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl


Specificaties van Nikon 1 V1

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart , wit
Overige bijzonderheden
Gezichtsherkenning<br> Vattingadapter FT1: kan op de 1-vatting van de camera worden bevestigd, zodat u elk NIKKOR SLR-objectief kunt gebruiken.
Type/soort
digitale camera
Camera type
systeemcamera (kit)
HD type
Full HD

Opties

Opties
PictBridge, histogram, zelfontspanner, anti-stof , video
Kantelbaar LCD-scherm
Nee
Anti-stof functie
Ja
Touchscreen
Nee
GPS
Nee

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
flits , witbalans

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
statief-aansluiting , HDMI
PictBridge
Ja
Statiefaansluiting
Ja
Wifi
Nee
Bluetooth
Nee
HDMI
Ja
HDMI-connector type
mini
USB versie
2.0
Interface
USB 2.0, HDMI

Sensor

Megapixel
10 megapixel, 10,1 megapixel
Maximale resolutie
3872 x 2592 pixels, 3872 × 2592 pixels
Formaat beeldsensor
13,2 x 8,8 mm, 13.2 x 8.8 mm
Frames per seconde (FPS)
30
Totaal aantal megapixels
12 MP
Type beeldsensor
CMOS
Resolutie bij opnamesnelheid
1920x1080@24fps
Beeldverhouding
3:2, 16:9

Lens

Maat filter
40,5 mm
Optische zoom
3 x
Lensvatting
Nikon 1
Beeldstabilisator
Ja
Beeldstabilisator locatie
lens
Groothoek
27 mm
Lensstructuur (elementen/groepen)
12/9
Aantal aspheric elementen
3
Tele-bereik
81 mm
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
3.5
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
16

Focus

Focus
automatisch, handmatig , automatisch/handmatig , TTL
Autofocusmethode
one shot, continue (voorspellend) , continue , gezichtsdetectie , enkel , Contrast-detectie autofocus , Servo-autofocus
Auto Focus (AF) punten
135
Auto Focus (AF) punten selectie
Auto, Handmatig
Dichtstbijzijnde focus afstand
0,2 m
AF hulplicht
Ja

Foto's Maken

Zoeker
LCD , elektronisch , LCD viewfinder
Schermgrootte
3 inch, 3 , 1,2 inch, 1,2
Foto effecten
zwart-wit , neutraal , helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG, RAW , NEF
RAW beeldformaat
Ja
Weergavefunctie
automatische beeldrotatie, diashow, histogram, opname , miniaturen , Diavoorstelling , Enkel beeld , Film
Zelfontspanner
Ja
Beeldscherm
LCD
Zoeker schermafmetingen
0,47 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
921000 pixels
Beeldbewerking
roteren
Sluitertype
mechanisch, elektronisch
Zelfontspanner (vertraging)
2.5.10 sec
Agenda
Ja
On Screen Display (OSD)-talen
Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Russisch, Pools, Noors, turks, Deens, fins, Frans, Zweeds, vereenvoudigd Chinees, traditioneel Chinees, Tsjechisch, Japans, Koreaans, Arabisch, Thais
LiveView
Ja

Belichting

Lichtmeting
spotmeting , centrumgericht , meerveldsmeting
AE programma's
landschap, portret , nachtopname portret , zelfportret , ingezoomd , nachtopname , liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, schaduw, bewolkt, flitsen, fluorescerend, handmatig, witgloeiend , daglicht , zonnig , gloeilamp , TL-licht , custom
Histogram
Ja
Sluitertijden
1/4000 - 30, bulb sec
Kortste sluitertijd
30 sec, 1/16000 sec
Langste sluitertijd
1/16000 sec, 30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
6400
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
Belichtingsinstelling
Programma AE
ISO-gevoeligheid
100, 400, 800, 3200, 6400
Belichtingscorrectie (+/-)
± 3EV (1/3EV step)
Aantal diafragma bladen
7
Auto Exposure (AE) slot
Ja

Video Mogelijkheden

Filmen in Full-HD
Ja
Video recording
Ja
Videoresoluties
1920 x 1080, 1280 x 720, 640 x 240, 320 x 120 pixels
Videoresolutie
1920 x 1080
Ondersteunde videoformaten
MPEG4, H.264, MOV
Analoog signaal
PAL, NTSC

Flitsen

Ingebouwde flitser
Ja , Nee
Flitsprogramma
auto, anti rode-ogen, invulflits, slow sync, rear curtain, uit , langzame synchronisatie , 2e gordijnsluitersynchronisatie
Flitssynchronisatie
1/250 sec
Flitscorrectie
Ja

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC
Geheugenslots
1x
Camera-bestandssysteem
DPOF 1.1, Exif 2.3, DCF 2.0

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
7,60 cm, 7,6 cm
Gewicht
294 gram, 249 gram
Breedte
11,30 cm
Diepte
4,35 cm
Gewicht (inclusief batterij)
383 gram

Energie

Accu type
Lithium-Ion (Li-Ion)
Voeding soort
netstroom, batterij/accu
Batterijduur (CIPA standaard)
350 opnames
Aantal batterijen
1

Algemeen

EAN
0018208921966 , 0018208923694 , 0018208921805 , 8033737551028 , 0018208923731 , 8033737551035 , 3610170529989
Partnumber
VVA101K003 , VVA101K004 , VVA101K001 , N1V001 , VVA102K004 , VVA102K001 , N1V002
Toelichting partnumber
zwart , wit
Releasedatum
October 2011 , September 2011
Introductie model
2011

Product

Website fabrikant
http://www.nikon.nl/nl_NL/product/digital-cameras/nikon-1/nikon-1-v1

Meegeleverd

Draagriem
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB, AV
Batterijoplader meegeleverd
Ja

Geluid

Audio
Stereo
Ondersteunde audioformaten
AAC
Inclusief microfoon
Ja
Aansluiting microfoon
Ja
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
0
Laagste prijs
-
Beoordeling experts
3,0
Beoordeling consumenten
-
Prijs / kwaliteit
-