Volg ons

Sony Alpha 7R

Voor- en nadelen van de Sony Alpha 7R

Voordelen

 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Compact en licht
 • Snelle AF
 • Wi-Fi en NFC
 • 36-Megapixel full-frame sensor
 • Grote, comfortabele Viewfinder van goede kwaliteit
 • Video: een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit
 • Compatibel met een breed scala aan handmatige objectieven
 • Uitstekende prestaties en beeldkwaliteit
 • Gemak van een compact en beeldkwaliteit van een spiegelreflex
 • Beste beeldkwaliteit van alle systeemcamera's
 • Mooie bokeh
 • 4K-video-opname
 • 5-assige beeldstabilisatiesysteem
 • Inclusief 2 accu's en een lader in de doos

Nadelen

 • Geen touchscreen
 • Geen ingebouwde flitser
 • Levensduur van de batterij is veel te kort(240 foto's)
 • Geen stand-alone batterijlader (alleen USB-kabel)
 • Start te traag op(3 sec)
 • Auto ISO heeft een voorkeur voor te lange sluitertijden
 • Objectieven voor een volformaat sensor zijn relatief groot en duur

Onze test
Expertreview | op
8,7

Sony Alpha 7R full frame systeemcamera is loeischerp

9 - Score Badge BesteProduct.nl

Sony doet het net wat anders dan anderen. Geen retro-look of innovatieve functies. Nee, de Sony Alpha 7R is een camera zoals je die verwacht. Hij heeft een stevige, solide behuizing, een zeer uitgebreide bediening en dankzij zijn fullframe-sensor ben je in staat om werkelijk prachtige foto's te maken. Een absolute kooptip voor de fanatieke hobbyist of professional die geen zin heeft in een (te) grote full frame spiegelreflexcamera.

Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
vanaf 1099,00
Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De full frame systeemcamera bestaat nog niet zo heel lang. Sterker nog: de Sony Alpha 7R was officieel de eerste spiegelloze compactcamera met zo'n sensor aan boord. Inmiddels zijn er al iets meer modellen (van Sony) die deze grote sensor bevatten, maar het is nog altijd een zeer nieuwe feature die de beeldkwaliteit aanzienlijk verbetert. En gezien het formaat en gewicht van de Sony A7R kan het weleens een heel interessante optie zijn voor iedereen die niet een spiegelreflex met full frame sensor wil meenemen. Deze types zijn namelijk doorgaans nogal groot. De Alpha 7R is echter relatief klein gebleven en met een gewicht van slechts 407 gram is hij, voor een toestel van dit formaat nauwelijks zwaar te noemen. Toch is er niet ingeboet op functionaliteit. Het blijft een professioneel model en dus heeft Sony er alles aan gedaan de A7R zo bedienbaar mogelijk te maken. Dan moet je denken aan - bijvoorbeeld - de hoeveelheid knoppen. Fysieke knoppen zijn nog altijd prettiger dan knopjes in een ingewikkeld menu. Sony snapt dat. De Alpha 7R is er voor de fanatieke hobbyist en die zit niet te wachten op lange menustructuren. Die wil razendsnel instellingen wijzigen via knoppen en draaiwieltjes. Sony heeft daar op ingespeeld door maar liefst 4 draaiwieltjes op deze vrij populaire camera te zetten. Meest in het oog springt het exposure-wiel, om direct de helderheid van een foto aan te passen. Andere instelwieltjes zijn instelbaar - je kunt dus zelf bepalen welk wieltje wat precies doet.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
Sony heeft met de Alpha 7-serie een verbluffende lijn aan camera's neergezet. De Sony Alpha 7R lijkt met zijn 2100 euro voor de leek misschien erg duur, maar hij is zijn geld absoluut waard. Het is bijvoorbeeld de concurrent van de Nikon D800, een relatief grote full frame spiegelreflexcamera. Ben je op zoek naar een compact model met een erg goede beeldkwaliteit? Dan ben je bij de Sony Alpha 7R absoluut aan het goede adres. Het probleem met betrekking tot de karige hoeveelheid aan objectieven lijkt een kwestie van tijd. De Alpha 7R is het voor een fabrikant waard om extra accessoires (lees: nieuwe lenzen) te ontwerpen. Het zou namelijk maar zo kunnen dat dit een gamechanger wordt op het gebied van de systeemcamera. En alleen al daarom krijgt dit model een kooptip.
9,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Zoals vermeld bestaat de full frame systeemcamera nog niet zo heel lang. En hoewel de Sony Alpha 7R de eerste spiegelloze compactcamera met zo'n sensor was, zijn er inmiddels al iets meer modellen die deze grote sensor aan boord hebben. Maar het is nog altijd een zeer nieuwe functie. De A7R heeft om precies te zijn een full-frame CMOS-sensor met 36,4 megapixels, waarbij het low-pass-filter ontbreekt. Een lowpass-filter (of: anti-aliasing) zit normaliter voor de beeldsensor en zorgt er onder meer voor dat eventuele fouten op het gebied van kleur worden tegengegaan. Door dit filter weg te laten kun je scherpere foto's schieten, maar krijg je -in theorie- meer valse kleuren. De hoge resolutie van de sensor lost dat laatstgenoemde probleem op. Gevolg: haarscherpe en eveneens kleurechte foto's. Het low-passfilter overigens steeds vaker weggelaten. Ook de high end Nikon 1V3 heeft bijvoorbeeld geen laagdoorlaatfilter. Verder heeft de Sony A7R een ISO-bereik dat loopt to 25.600 en hij kan tot 4 beelden per seconde schieten.
9,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Wanneer je bedenkt dat er in deze spiegelloze compactcamera haast wel meer techniek zit dan in een gemiddelde spiegelreflexcamera, dan kun je niet anders dan onder de indruk van zijn kleine formaat. Dat moet je natuurlijk wel in perspectief zien. Vergelijk dit model met een willekeurige andere systeemcamera en je zult hem onherroepelijk als groot bestempelen. Voor de gemiddelde (haast) professionele fotograaf is de Alpha 7R echter een kleine jongen en daarmee bijvoorbeeld ideaal wanneer je foto’s wil maken waarbij mobiliteit belangrijk is. Geen gedoe met hele flinke rugzakken, heuptassen met daarbij één of twee objectieven is voldoende. Tegelijkertijd straalt de Alpha 7R met zijn stevige aluminium behuizing en goede, extra dikke grip aan de zijkant ook de nodige professionaliteit uit. Bovendien is de behuizing ook nog eens spatwater- en stofbestendig. Tel daarbij het kantelbare scherm en de EVF op (beiden haarscherp!) en je hebt echt een professioneel model in handen.
9,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
Het is bijna ongelofelijk wat er voor een foto's uit deze spiegelloze systeemcamera komen. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar het verschil met zijn (niet fullframe)-concurrenten is enorm. De Sony Alpha 7R gaat dan ook niet de strijd aan met de gemiddelde systeemcamera, maar eerder met de DSLR. En hoewel er op de beeldkwaliteit niet veel aan te merken valt, is er wel een punt van discussie. De hoeveelheid objectieven is erg beperkt. Feitelijk gezien introduceert Sony met de fullframe systeemcamera een compleet nieuwe productgroep. En een nieuwe productgroep vereist nieuwe objectieven. Je kunt weliswaar de lenzen uit de Sony NEX-lijn op de camera zetten, maar die maken niet volledig gebruik van de full frame-sensor. Sony heeft daarom de FE-serie geïntroduceerd: objectieven speciaal gericht op de full frame systeemcamera. Maar daar zijn er vooralsnog slechts vijf van. En da's, zeker vergeleken met concurrenten Nikon en Canon in het achterhoofd, niet erg veel. Afijn, optisch is dit natuurlijk wel een heerlijke camera. Wij schoten foto's met de 55 MM F/1.8 FE-lens en daar zijn de resultaten lovenswaardig van. De bokeh is erg mooi 'romig' (kijk bijvoorbeeld eens naar de avondfoto's onder deze review) en plaatjes zijn exceptioneel scherp. Bovendien is de ruis tot een ISO van 12800 nog tot een minimum beperkt. Om toch iets negatiefs te noemen: de sluiter maakt best wat herrie wanneer je een foto schiet. Sommige mensen vinden dit storend, anderen interesseert het niet heel veel. Niet alleen de foto's van de Sony Alpha7R zijn van een goede kwaliteit, ook de videomodus is er eentje om in de gaten te houden. Op internet staan en er prachtige voorbeeldvideo's online, allen geschoten met de Alpha 7R. Hier komt nogmaals de fullframe sensor om de hoek kijken - met de 7R kun je een werkelijk prachtige onscherpte op de achtergrond creëren en dat is voor de creatieve filmer natuurlijk heel erg interessant. Komt bij dat Sony aan alles heeft gedacht: een microfoon- en koptelefoonaansluiting ontbreken niet. Audio is bovendien handmatig in stellen en aan verschillende filmmodi geen gebrek. Je kunt volledig handmatig draaien, met gebruik van fysieke knoppen, waarbij - we stelden het al eerder - de exposureknop erg goed van pas komt.

8,7
Eindscore test
Sony Alpha 7R
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157648801026376


Reviews van de Sony Alpha 7R

Gemiddelde score gebruikers

10,0
De Sony Alpha 7R is nog niet vaak gereviewed maar het begin is uitstekend met een voorlopige score van 10,0. Voor een goed beeld van deze Systeemcamera zijn meer reviews nodig.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
10,0
Mogelijkheden: heel veel mogelijkheden om knoppen eigen ...
Door miekies op 1-9-2014

Mogelijkheden: heel veel mogelijkheden om knoppen eigen functie te geven. Heel mooi is de knop FN (functie) waar je 12 gangbare instellingen zoals iso-diafragma-stramienlijn enz. snel kunt plaatsen en gemakkelijk op kunt roepen en wijzigen. Gebruikersgemak: gemakkelijk menu, veel verbetert tov Nex serie. nu staat alles op een logische plaats Qua vormgeving is het voor mij helemaal ideaal Degelijkheid: geen onderdelen die snel af zouden kunnen breken. alles degelijk

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony Alpha 7R
Gemiddelde score redacteuren
5,5
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony Alpha 7R
Aantal testen:
14
Genormeerde score:
8,0
Actualiteit van de testen
69 %
Actuele expertscore
5,5
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony Alpha 7R.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony Alpha 7R? Onze eigen test van de Alpha 7R staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Alpha 7R
8,0
5-11-2013
DigitalVersus.com

The Sony Alpha 7R is an impeccably good camera that's not far from flawless. Picture quality is exceptionally good, the controls and lightweight build ensure first-rate handling, and the autofocus is fast in spite of the fact that it only uses a contrast-detection system. The A7R doesn't have much to envy of pro-level SLRs, and it'll no doubt cast a shadow over Leica's M. However, the Alpha 7R misses out on a five-star review for its low battery life and sluggish start-up time.

DigitalVersus.com
Sony Alpha A7R review
9,0
6-12-2013
Digitaltrends.com

If you can afford – or find – either of these cameras, buy one. Year 2013 isn’t over yet but the Sony Alpha A7 and A7R are prime candidates for DT’s Cameras of The Year award. In fact, barring the release of a spectacular model from the majors in December, we’ll give our vote right now to the A7, clearly one of the most enjoyable cameras we’ve used in quite some time. As we’ve written before, full-frame cameras are overkill for casual shooters. But if you’re looking to elevate your photography, these A7s are great considerations. Again, let’s not kid ourselves, these cameras are expensive and really designed for the so-called serious photographer, but they also show that prices for full-frame cameras are lower than before, so we may see a response from Nikon and Canon in 2014, which can only mean good things.

Digitaltrends.com
Sony Alpha A7R review
8,0
10-12-2013
Pocket-lint.com

To some the A7R’s presence may baffle. A pricier and, in part, less featured A7 - what’s the point? Well, our friends, this specialist kit is all about superior image quality. And it’s here that the Alpha A7R really stands out.

Pocket-lint.com
Sony Alpha A7R review
9,0
12-12-2013
TechRadar.com

Both the Sony A7 and the A7R are fantastic innovations. But for now, the system isn't quite complete enough. Although image quality is fantastic, it feels as if there are a few kinks that need to be ironed out, most importantly improved battery life, and hopefully the introduction of a touchscreen for the next iteration of the camera. With only one proprietary lens available for the R model at the moment, it's a little limiting. But compatibility with other lenses via optional mounts makes it extremely intriguing for users considering moving to Sony from other brands.

TechRadar.com
Sony A7R review
9,0
11-2-2014
TrustedReviews.com

Barring slightly lacklustre focusing and a limited lens lineup, the Alpha 7R is a hugely impressive camera. If you’re willing to part with serious cash for a CSC then this is the best one you’ll get.

TrustedReviews.com
est Sony A7r: een nieuwe koploper?
9,8
6-3-2014
Camerastuffreview.com

Afgezien van de rumourige sluiter lijkt het belangrijkste nadeel van deze camera dat er nog maar een beperkt aantal objectieven beschikbaar zijn voor deze camera. De Sony A7R heeft namelijk een nieuwe EF bajonet. De Sony/Zeiss objectieven zijn op dit moment de enige objectieven met een EF vatting, waardoor de keuze nog beperkt is. Maar hoe veel lenzen heb je nodig? Sony heeft al bij de introductie van de Sony A7R een pakket van lenzen aangekondigd, waarmee je behoorlijk uit de voeten kunt. Met een adapter zijn alle Sony alpha volformaat lenzen te gebruiken op de Sony A7R. De Sony adapter met een half doorlatende spiegel (LA-EA4) zorgt er voor dat je over AF blijft beschikken. De eerste lens uit de FE serie die we hebben getest, Sony 55mm f/1.8Zeiss, biedt samen met de Sony A7R een fabelachtige beeldkwaliteit. Qua resolutie steken de Sony A7R en de Nikon D800E, mits voorzien van een goed objectief, boven de andere camera's uit. De Sony A7R is bovendien duizend euro goedkoper en weegt de helft van de Nikon D800E. Dat is een aangenaam vooruitzicht voor de landschapsfotograaf die lange trektochten met zijn camera maakt. Lees de review van Fred Miranda, die op stap ging met de Sony A7R en zijn Canon lenzen, er maar op na. De Sony A7R is, kortom, een systeemcamera die met zijn 36 megapixel full-frame sensor een sensationeel goede beeldkwaliteit biedt, die iedere veeleisende prof of amateur tevreden stelt.

Camerastuffreview.com
Sony Alpha 7R full frame systeemcamera is loeischerp
8,7
28-10-2014
BesteProduct.nl

Sony doet het net wat anders dan anderen. Geen retro-look of innovatieve functies. Nee, de Sony Alpha 7R is een camera zoals je die verwacht. Hij heeft een stevige, solide behuizing, een zeer uitgebreide bediening en dankzij zijn fullframe-sensor ben je in staat om werkelijk prachtige foto's te maken. Een absolute kooptip voor de fanatieke hobbyist of professional die geen zin heeft in een (te) grote full frame spiegelreflexcamera.

BesteProduct.nl
Sony Alpha A7R Mark II (ILCE-7RM2) Review
10,0
3-9-2015
ephotozine.com

The Sony Alpha A7R Mark II offers a higher resolution sensor than the Nikon D810, and is just £250 more expensive, whilst being £400 cheaper than the Canon EOS 5DS (and £600 cheaper than the 5DS R), which makes the A7R Mark II very good value for money. If you have the money to invest in a high-resolution full-frame camera, then the Sony Alpha A7R Mark II should be very high on your list, and as an upgrade from an earlier Sony Alpha 7 series camera, the A7R-II is a culmination of all of the best features rolled into one fantastic camera.

ephotozine.com
Magazine testen
9,1
FOCUS
1-12-2013
8,7
Chip Foto-Video
1-1-2014
9,1
DigitalPHOTO
1-1-2014
10,0
Chasseur d'Images
1-1-2014
9,0
What Digital Camera
1-6-2014
7,2
Consumentengids
1-1-2015
1,5
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Systeemcamera's betaal je voor de Sony Alpha 7R te veel geld. Dit product is slecht beoordeeld en / of verouderd. Bekijk de nieuwste Systeemcamera's.
expertscore
5,5
laagste prijs
€ 1.099,00
prijs/kwaliteit
1,5

Laagste prijzen Sony Alpha 7RSpecificaties van Sony Alpha 7R

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
systeemcamera (body)
HD type
Full HD

Opties

Opties
histogram, video, zelfontspanner, anti-stof
Schermopties
scherm kantelbaar
Kantelbaar LCD-scherm
Ja
Lach detectie
Nee
GPS
Nee
Anti-stof functie
Ja

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
flits

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, NFC, HDMI
Wifi
Ja
Bluetooth
Nee
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB versie
2.0
PictBridge
Nee
Near Field Communication (NFC)
Ja
Interface
wifi, USB 2.0

Sensor

Megapixel
36,4 megapixel
Totaal aantal megapixels
36,8 MP
Maximale resolutie
7360 x 4912 pixels
Formaat beeldsensor
35,9 x 24 mm
Type beeldsensor
CMOS
Frames per seconde (FPS)
60
Fotoresolutie(s)
7360 x 4912\n4800 × 3200\n3680 x 2456\n7360 x 4144\n4800 x 2704\n3680 x 2072 pixels
Beeldverhouding
3:2, 16:9

Lens

Lensvatting
Sony E
Beeldstabilisator
Nee

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, enkel
Auto Focus (AF) slot
Ja
Auto Focus (AF) punten
25
AF hulplicht
Ja

Foto's Maken

Zoeker
LCD, LCD viewfinder
Field of view
100 %
Beeldscherm
TFT
Schermgrootte
1,2 inch, 1,2
Beeldschermresolutie (numeriek)
921600 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG, RAW
RAW beeldformaat
Ja
Weergavefunctie
automatische beeldrotatie, histogram, opname
Sluitertype
elektronisch
Zelfontspanner (vertraging)
2 sec
Zelfontspanner
Ja
LiveView
Ja

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, nachtopname, liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, fluorescerend, onder water, witgloeiend
Histogram
Ja
ISO-gevoeligheid
100,200,6400,25600
Belichtingscorrectie (+/-)
±5EV (1/2; 1/3 EV step)
Sluitertijden
1/8000 - 30 sec
Kortste sluitertijd
1/8000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Auto Exposure (AE) slot
Ja
Bulb
Ja
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
25600

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresolutie
1920 x 1080
Ondersteunde videoformaten
MPEG4, MP4, AVCHD
Afspeel modi
diashow gen_playback_modes
Filmen in Full-HD
Ja

Flitsen

Ingebouwde flitser
Nee
Flitsprogramma
auto, invulflits, uit, langzame synchronisatie, voor-flits
Flitscorrectie
Ja

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MS XC-HG Duo, MS PRO Duo, MS Pro-HG Duo

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,44 cm
Breedte
12,69 cm
Diepte
4,82 cm
Gewicht
407 gram
Gewicht (inclusief batterij)
465 gram

Energie

Voeding soort
batterij/accu
Batterijduur (CIPA standaard)
340 opnames
Accu type
Lithium-Ion (Li-Ion)
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Energiezuinig (Energy Star)
Nee

Geluid

Audio
mono
Inclusief microfoon
Ja

Algemeen

EAN
4905524958485, 4905524958454
Partnumber
ILCE7RB, ILCE7RB.CE
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
October 2013
Introductie model
2013

Product

Website fabrikant
http://www.sony.co.uk/product/dsi-body/ilce-7r/technical-specifications
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
1
Beoordeling experts
5,5
Beoordeling consumenten
10,0
Prijs / kwaliteit
1,5