Volg ons

Sony Alpha A7S

Voor- en nadelen van de Sony Alpha A7S

Voordelen

 • Kantelbaar scherm
 • Verbijsterende ISO's
 • Opvallend stil in de stille opnamemodus
 • Inclusief 2 batterijen
 • Zeer lichtgevoelige sensor
 • 4K-video
 • Goede autofocus in low-light
 • Fluisterstille fotomodus

Nadelen

 • Accuduur
 • Geen ingebouwde flitser
 • Gericht voor profs
 • Slow burst mode
 • Externe recorder nodig voor 4K
 • Beperkt aantal FE-objectieven

Onze test
Expertreview | op
7,9

Sony Alpha 7S: gekke broer A7 heeft absurde ISO's

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Full-frame systeemcamera's zijn de nieuwe trend. Met de introductie van de aparte Sony Alpha 7S zet Sony een belangrijke stap op weg naar volwassenheid van deze relatief nieuwe productgroep. Deze niche-camera kan fotograferen bij extreem hoge ISO's en schiet -weliswaar via een externe recorder, maar toch - 4K-video. Dat zijn bijzonder mooie features die de A7S uniek in zijn soort maakt. Tegelijkertijd maken deze twee mogelijkheden de A7S tot een vrij prijzig apparaat, waarbij je jezelf vooral moet afvragen: ga ik ze wel echt gebruiken? Behoor je tot die relatief selecte doelgroep, dan is de Sony A7S absoluut een kooptip waard.

Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
vanaf 1148,65
Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
Sony lanceerde de Alpha 7S (of: A7s) in april van dit jaar en moest als broertje van de Sony A7 en A7R de concurrentie aan gaan met fullframe digitale spiegelreflexen. Om dat te kunnen bewerkstelligen heeft het Aziatische bedrijf de A7S een aantal sterke troeven meegegeven. Natuurlijk valt de 4K videomodus op, maar vooral op het gebied van foto- en videografie in moeilijke lichtomstandigheden moet de A7S zijn mannetje staan. En met 'mannetje staan' doe je de A7S eigenlijk te kort. Het is op dit vlak eerder een 'gigantische reus', want een maximale ISO van 409.600 - dat hoor je niet vaak. Het zorgt ervoor dat je in de totale duisternis nog steeds foto's kunt schieten. Dat levert ruisgevoelige plaatjes op, maar het feit dat het kan, is totaal ongehoord. Het maakt de camera bijvoorbeeld geschikt voor ruimte- en sterrenfotografie, iets waar Sony zelf ook trots mee loopt te paraderen. Dat is natuurlijk tof, maar vraag jezelf wel af: ga ik dit soort exceptioneel hoge ISO's gebruiken? De meeste fotografen kunnen prima vooruit met een maximale ISO van 6400. Bovendien kun je met behulp van een statief en lange sluitertijden ook een eind komen in extreem donkere situaties. Ook de 4K-videomodus zal lang niet door iedereen gebruikt worden. Veel mensen hebben amper apparatuur om UltraHD af te spelen, laat staan het zelf te bewerken in een videomontage - 4K is namelijk (vooralsnog) nogal prijzig. Bovendien is de 4K-videomodus lang niet zo geweldig als Sony doet geloven: opnemen op een normale SD-kaart is namelijk niet mogelijk, je hebt een externe recorder nodig om dit soort shots te maken. Hoger dan Full HD kom je met zelfs de snelste SD-XC kaarten dus niet. Alles bij elkaar genomen lijkt het er vooral op dat de Sony A7S voor een selecte groep professionals en hobbyisten geschikt is. Die kunnen dan wel hun lol op, maar of jij daarbij hoort, is maar sterk de vraag.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
Zeker vergelijken bij zijn broertjes lijkt de Sony A7S een erg dure jongen. Dit moet je echter wel in perspectief zien. Dit model is namelijk een van de meest moderne systeemcamera's op de markt en richt zich op een heel erg specifieke doelgroep. Zeker wanneer je een fervent videomaker bent en je het de moeite waard vindt om een externe recorder aan te schaffen om in 4K te filmen is de adviesprijs van 2400 euro helemaal niet zoveel. Fullframe, 4K? Dat is momenteel een unicum. Ga jij echter niet 's nachts fotograferen en heb je voldoende aan een ISO tot 12800? Dan is de DMC-GH4 van Panasonic misschien een betere keuze. Dat is geen fullframe model, maar is exceptioneel veelzijdig en kan in 4K filmen.
8,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De A7S is eigenlijk een beetje een gekke variant in de A7-serie en dan niet alleen vanwege de absurde ISO-waarden en 4K video. De A7S heeft namelijk een sensor van slechts 12 megapixels. Dat lijkt anno 2014 erg weinig: alle compact- systeem en digitale spiegelreflexcamera's hebben tegenwoordig meer pixels aan boord. Ter vergelijking: de Sony A7 heeft 24 megapixels en de A7R zelfs een verbluffende 36 megapixelsensor. Waarom Sony dit model slechts 12 megapixels heeft meegegeven valt slechts ten dele te verklaren. De belangrijkste argumentatie is de videomodus: doordat er maar zo weinig pixels gebruikt worden hoeft de camera geen uitsnedes te maken van het beeld, wat een beter en mooier resultaat oplevert. Bovendien zorgt de 12 megapixelsensor ervoor dat die hoge ISO's bereikt kunnen worden. Daardoor kun je uit sneller in het donker uit de hand fotograferen. Daarbij komt ook de goede EVF om de hoek kijken, Is het helemaal donker, kun je via de EVF nog steeds het nodige zien, doordat daar realtime je instellingen worden getoond. Heb je je camera dus op een hoge ISO staan, zie je meer op je beeld dan met het blote oog. Gevolg: je kunt prima nachtfoto's maken. Wederom erg cool, maar hoe vaak je in totale donkerte gaat fotograferen? Dat doen vermoedelijk alleen de echte hobbyisten.
7,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
De Sony A7S is qua body nagenoeg identiek aan zijn broertjes en heeft dus ook een kantelbaar scherm en EVF. Bovendien is het model spatwaterdicht en heeft degelijke, erg stevige behuizing wat in prettig fotograferen resulteert. Handig blijft het belichtingswieltje, die naast de bekende P-A-S-M-programmaknop zit. Sony heeft nog diverse andere instelwieltjes op de camera gezet, om zo razendsnel diafragma en sluitertijd te kunnen aanpassen. Enig nadeel is te vinden in de kwaliteit van de accu: deze is net zo groot (of klein) als die van vroegere NEX-camera's en dus relatief snel leeg. We hebben het aantal opnamen niet geteld, maar een paar uurtjes actief fotograferen is voldoende om weer aan de lader te moeten. Ter compensatie levert Sony wel standaard twee batterijen mee, maar echt ideaal is dat natuurlijk niet.
8,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
Met zijn indrukwekkende ISO-waarden creëert de Sony Alpha 7S eigenlijk een compleet nieuw segment. Hoe vaak fotograferen nachtfotografen uit de hand? Praktisch nooit. De A7S maakt het echter mogelijk, zij het tot een ISO van 25600. Daarna is het echt slimmer om een statief te gebruiken. BesteProduct heeft het model in diverse omstandigheden geprobeerd en merkte dat die extreme ISO's tof zijn om te proberen, maar voor een reguliere fotograaf eigenlijk niet zo heel veel toevoegen. Fotografeer je op de meer standaard-ISO's dan valt er niet zo heel veel te klagen: foto's zijn scherp, hebben een geweldige bokeh en vertonen amper ruis. De standaard kleurinstelling is goed, al valt er soms wat te winnen op het gebied van contrast. De videomodus is uitgebreid en volledig handmatig in te stellen en levert een mooi resultaat op. Bovendien heeft Sony er goed aan gedaan de camera te voorzien van een externe microfoon- en koptelefoonaansluiting. Mocht dat niet voldoende zijn, levert het bedrijf ook een optionele XLR-kit, voor meer professionele bediening.

7,9
Eindscore test
Sony Alpha A7S
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157648914088135


Testen van Sony Alpha A7S
Gemiddelde score redacteuren
5,6
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony Alpha A7S
Aantal testen:
11
Genormeerde score:
7,6
Actualiteit van de testen
73 %
Actuele expertscore
5,6
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony Alpha A7S.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony Alpha A7S? Onze eigen test van de Alpha A7S staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony A7S Review - Licht in de duisternis
9,0
1-9-2014
Tweakers.net

De Sony A7S is een uitstekende allround-camera en bevat ten opzichte van de A7 en A7R interessante verbeteringen, zoals extreem hoge iso-standen, een stille modus en verbeterde autofocus in low-light. Vanwege de hogere prijs zijn andere fullframe-camera's voor algemeen gebruik een meer logische keus, te meer omdat lang niet iedereen een lichtgevoeligheid hoger dan iso 6400 nodig heeft. Bekijk je het echter vanuit het perspectief van video, dan is de prijs van de A7S zo gek nog niet. Voor avond-, nacht- en astrofotografen is de Sony A7S een feest om mee te werken. Dankzij de lichtsterke sensor, goede evf en hoge gevoeligheid van de autofocus, vanaf -4 EV, kun je in het donker uitstekend uit de voeten met de camera en zie je meer dan met het blote oog.

Tweakers.net
SONY ALPHA A7S REVIEW
8,0
26-8-2014
Digitaltrends.com

The Sony Alpha A7S can do some remarkable things. It takes very good stills with its 12.2MP full-frame sensor. Wedding and event photographers should jump on it thanks to its quick response, along with outstanding image and movie quality. But if 4K video and a super-high ISO capability are not high on your must-have list, you’re much better off with the 24.3MP A7. Don’t get as wrong, as we certainly liked using the A7S, but it’s overkill for the vast majority of shutterbugs.

Digitaltrends.com
Sony Alpha A7S review
8,0
12-9-2014
Pocket-lint.com

Just like the A7 before it, the A7S is mini marvel with a massive sensor. It's this new 12-megapixel chip that's the main point of interest as image quality is the cleanest in the Alpha compact system camera range - which will benefit those who spend a lot of time in low light shooting at ISO 1600 and above. And there's plenty of above with that headline ISO 409,600 option.

Pocket-lint.com
Sony Alpha 7S: gekke broer A7 heeft absurde ISO's
7,9
11-11-2014
BesteProduct.nl

Full-frame systeemcamera's zijn de nieuwe trend. Met de introductie van de aparte Sony Alpha 7S zet Sony een belangrijke stap op weg naar volwassenheid van deze relatief nieuwe productgroep. Deze niche-camera kan fotograferen bij extreem hoge ISO's en schiet -weliswaar via een externe recorder, maar toch - 4K-video. Dat zijn bijzonder mooie features die de A7S uniek in zijn soort maakt. Tegelijkertijd maken deze twee mogelijkheden de A7S tot een vrij prijzig apparaat, waarbij je jezelf vooral moet afvragen: ga ik ze wel echt gebruiken? Behoor je tot die relatief selecte doelgroep, dan is de Sony A7S absoluut een kooptip waard.

BesteProduct.nl
TEST / Ninja-Like Sony Alpha 7S Works Swift & Silent in the Dark
10,0
30-12-2014
DigitalVersus.com

The Alpha 7S was a bit of a gamble, but Sony's radical choices paid off. By dropping the resolution to 12 Mpx, Sony was able to produce a professional camera that's fast, silent and appropriate in all situations. It's an exploit, one that will win over lovers of photography in all lighting conditions.

DigitalVersus.com
Sony Alpha 7S: Lichtstark & rauscharm
8,3
18-1-2016
Chip.de

Die Sony a7S (Alpha 7S) verdient sich im Test den Titel als derzeit lichtstärkste Systemkamera. Dabei punktet die Bildqualität weniger mit hoher Auflösung, als vielmehr durch extrem niedriges Rauschen. Beim Tempo hat sich im Vergleich zu den anderen Alpha-7-Modellen ebenfalls einiges verbessert, nur nicht bei der Ausstattung.

Chip.de
Magazine testen
9,0
What Digital Camera
1-9-2014
8,0
Chasseur d'Images
1-10-2014
8,6
FOCUS
1-10-2014
9,1
DigitalPHOTO
1-10-2014
7,7
Consumentengids
1-1-2015
1,5
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Systeemcamera's betaal je voor de Sony Alpha A7S te veel geld. Dit product is slecht beoordeeld en / of verouderd. Bekijk de nieuwste Systeemcamera's.
expertscore
5,6
laagste prijs
€ 1.148,65
prijs/kwaliteit
1,5

Reviews van de Sony Alpha A7S

Gemiddelde score gebruikers

-
Consumenten hebben hun mening over de Sony Alpha A7S nog niet gedeeld. Heb jij de Alpha A7S gekocht? Deel je ervaringen voor consumenten die overwegen deze Systeemcamera van Sony te kopen.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl

Laagste prijzen Sony Alpha A7S

Bekijk
€ 1.148,65
-
Binnen 2 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.599,00
9,5
Op werkdagen voor 17:30 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.599,00
9,0
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.599,00
8,6
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)


Specificaties van Sony Alpha A7S

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
systeemcamera (body)
HD type
Full HD

Opties

Opties
histogram, video, stemopname

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
witbalans
Intensiteitsaanpassing
Ja
Contrastaanpassing
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, NFC, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n)
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB-connector
micro-USB B
USB versie
2.0
PictBridge
Nee
Near Field Communication (NFC)
Ja

Sensor

Megapixel
12,2 megapixel
Totaal aantal megapixels
12,4 MP
Maximale resolutie
4240 x 2832 pixels
Formaat beeldsensor
35.6 x 23.8 mm
Type beeldsensor
CMOS
Frames per seconde (FPS)
50
Fotoresolutie(s)
12416 x 1856, 3872 x 2160, 5536 x 2160, 8192 x 1856, 4240 x 2384, 4240 x 2832, 2768 x 1848, 2128 x 1416, 1376 x 920, 2768 x 1560, 2128 x 1200, 1376 x 776 pixels
Resolutie bij opnamesnelheid
1920x1080@25fps, 640x480@25fps, 1920x1080@50fps, 1440x1080@25fps
Afbeeldingsprocessor
BIONZ X
Beeldverhouding
3:2, 16:9

Lens

Digitale zoom
8 x
Zoom
0,71 x
Lensvatting
Sony E
Beeldstabilisator
Nee
Beeldstabilisator locatie
lens

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
centrum gewogen, continue, enkel, Contrast-detectie autofocus
Auto Focus (AF) slot
Ja
Auto Focus (AF) punten
25

Foto's Maken

Zoeker
elektronisch
Beeldscherm
TFT
Schermgrootte
1,2 inch, 1,2
Zoeker schermafmetingen
0,50 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
921600 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, zwart-wit, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG, RAW
RAW beeldformaat
Ja
Weergavefunctie
Diavoorstelling, Enkel beeld, Film
Zelfontspanner (vertraging)
2 sec
LiveView
Ja

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, schemering, liggend
Belichtingsinstelling
Programma AE
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, custom, fluorescerend, onder water, witgloeiend
Histogram
Ja
ISO-gevoeligheid
409600,50
Belichtingscorrectie (+/-)
±5EV (1/2; 1/3 EV step)
Kortste sluitertijd
1/8000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Auto Exposure (AE) slot
Ja
Laagste ISO-waarde
50
Hoogste ISO-waarde
409600

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresoluties
640 x 480, 1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720 pixels
Videoresolutie
1920 x 1080
Ondersteunde videoformaten
MPEG4, AVC, H.264, MP4, AVCHD
Filmen in Full-HD
Ja
Analoog signaal
PAL, NTSC

Flitsen

Ingebouwde flitser
Ja
Flitsprogramma
auto, anti rode-ogen, invulflits, uit, langzame synchronisatie, voor-flits
Flitsopnameslot
Ja

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MS XC-HG Duo, MS PRO Duo, MS Pro-HG Duo
Camera-bestandssysteem
RAW, Exif 2.3, DCF 2.0

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,44 cm
Breedte
12,69 cm
Diepte
4,82 cm
Gewicht
446 gram
Gewicht (inclusief batterij)
489 gram

Meegeleverd

Adapter meegeleverd
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
Micro-USB
Batterijoplader meegeleverd
Ja

Energie

Voeding soort
batterij/accu
Batterijduur (CIPA standaard)
380 opnames
Accu type
Lithium-Ion (Li-Ion)
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Aantal batterijen
1

Geluid

Audio
Stereo
Ondersteunde audioformaten
LPCM, AC3
Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Stemopname
Ja

Algemeen

EAN
4905524983289
Partnumber
ILCE7SB.CEC
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
April 2014
Introductie model
2014
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
6
Beoordeling experts
5,6
Beoordeling consumenten
-
Prijs / kwaliteit
1,5