Volg ons
Bekijk de video
Preview: Sony NEX-5

Review Sony NEX-5

Sony Nex-5 is uitstekend alternatief voor dlsr

30 september 2010 door Ger de Gram en Dennis de Vries
Een compactcamera, maar dan eentje waarbij je een tas vol met verwisselbare lenzen kunt meenemen. Of een spiegelreflexcamera zonder spiegel. Maar dan eentje die ook 3D panorama foto’s kan nemen. De Sony NEX-5 moet het beste van beide werelden zijn. Die conclusie willen wij nog niet trekken, maar het is wel een erg fijne camera.

Sony NEX-5
Alle ingrediënten voor een knap plaatje zijn daar
"Afhankelijk van de lens die je er op draait ziet Sony NEX-5 er compleet uit verhouding uit"

We hadden hem op de fotovakbeurs Photokina in Keulen in handen en het viel meteen op: afhankelijk van de lens die je er op draait ziet de Sony NEX-5 er compleet uit verhouding uit. Dat komt door de erg kleine body van het toestel. Zoals gezegd, het is een compactcamera met verwisselbare lens. De body is dus compact. Schroef daar een F3.5-6.3 zoomlens van 18-200 mm op, en het geheel is ineens een stuk minder compact. Evengoed ligt de body goed in de hand en is hij fijn bruikbaar. Dat komt vooral door het heldere beeldscherm dat in hoogte verstelbaar en kantelbaar is.

14,2 megapixels in NEX-5
En op dat beeldscherm zien de foto's er goed uit. Of die kwaliteit gehandhaafd blijft op groot scherm of als print, is de vraag. Toch kun je daar alle vertrouwen in hebben. Niet alleen vanwege de grote 14,2 megapixel CMOS sensor. Ook deze is meer dslr dan compactcamera. Voeg daarbij een assortiment van drie lenzen met uiteenlopend bereik aan toe en alle ingrediënten voor een knap plaatje zijn daar.

Snelheidsmonster
De reactie- en verwerkingstijd van de NEX-5 viel vooral op toen we het toestel konden proberen op de Photokina. Niet alleen het focussen ging lekker vlot, maar vooral het feit dat het toestel 7 foto's in RAW-formaat per seconde kan maken. En dat terwijl de Samsung EX1, die onlangs door BesteProduct getest is, enkele seconden nodig heeft om één RAW-bestand op te slaan. De snelheid van de NEX-5 komt ook goed tot zijn recht bij de Sweep Panorama.


Een kleine body met een grote lens.

3D panoramafoto's
De Sweep Panorama is niet nieuw, je beweegt de camera van links naar rechts, het toestel maakt automatisch fotootjes, plakt ze aan elkaar en ziedaar; een panorama. De NEX-5 doet het alleen beter, met meer fotootjes en daardoor een beter resultaat. En ook cool: hij kan het ook in 3D doen. De sensor is groot genoeg om in tweeen gedeeld te worden. De ene helft fungeert als het linkeroog, de andere als het rechteroog. Voeg die twee beelden samen en er ontstaat een natuurgetrouw 3D-effect. Daar is geen speciale lens voor nodig, het werkt net als op de Sony TX9. Maar voor mensen die nu denken voordelig een extra dimensie te scoren: om het te zien heb je wel een 3D-televisie met 3D-bril nodig. Een hele investering.

Conclusie
De Sony NEX-5 is ook een hele investering. De goedkoopste versie, met een 16mm groothoeklens, kost 599 euro. De variant met de 18-200 mm groothoeklens kost al 1100 euro. Het kleine broertje, de NEX-3, is wat goedkoper; vanaf 400 euro. Dat is altijd nog goedkoper dan een spiegelreflexcamera. En het lijkt er op dat de NEX-5 qua kwaliteit niet ver achterblijft.