Preview Apple iPad2: tablethype naar nieuw niveau [video]

Door: redactie-besteproductnl | 3 maart 2011 00:20
Met de Apple iPad bracht Apple vorig jaar de tablethype op gang. Vandaag kondigde Apple de tweede generatie iPad aan. BesteProduct mocht hem al even uitproberen. De iPad 2 wordt gekenmerkt door een nieuw ontwerp, dual-core processor en camera aan voor- en
Preview: Apple iPad 2


Met de iPad bracht Apple vorig jaar de tablethype op gang. Vandaag kondigde Apple de tweede generatie iPad aan. BesteProduct mocht hem al even uitproberen. De iPad 2 wordt gekenmerkt door een nieuw ontwerp, dual-core processor en camera aan voor- en achterkant.

In het kortNieuw ontwerp: dunner en lichter
Apple heeft de iPad 2 in een nieuw jasje gestoken. De tablet is zo'n 33% dunner geworden, en ongeveer 100 gram lichter. Ondanks de reductie in omvang is de gebruikstijd met 10 uur gelijk aan die van haar voorganger. De iPad 2 zal leverbaar zijn in zwart en wit.
FeaturesDual-core processer en twee camera's
De tweede generatie iPad is voorzien van een 1GHz dual-core A5 processor: een processor met twee rekenkernen (twee 'cores'). De A5 is de opvolger van de A4 processor welke in de eerste generatie iPad en de iPhone 4 te vinden is. Naar eigen zeggen is Apple's nieuwe rekenbron dankzij de twee kernen tot twee maal sneller dan haar voorganger. Daarnaast zouden de grafische prestaties tot wel negen maal verbeterd zijn. Dit moet vooral merkbaar zijn bij spelletjes en videobewerking.

Nieuw zijn ook de camera´s aan de voor- en achterzijde van het apparaat. De camera aan de achterzijde is in staat om in 720p video's te maken. Dankzij de camera aan de voorkant is de iPad 2 ook geschikt om te videobellen. De iPad 2 is hiertoe net als de iPhone 4 voorzien van Facetime.

De Retina-technologie die we van de iPhone 4 kennen is in tegenstelling tot wat de vele geruchten ons moesten doen geloven niet toegepast op de iPad2. Het scherm van de nieuwe iPad-telg is met een diagonaal van 9,7" en een resolutie van 1024x768 pixels ongewijzigd gebleven. Ook de gehoopte SD-kaart lezer en hdmi-aansluiting ontbreken.

Een noviteit van de iPhone 4 die wel is overgenomen is de gyroscoop met drie assen. Daarnaast is de iPad 2 voorzien van een versnellingsmeter, sensor voor omgevingslicht en een digitaal kompas.

De iPad 2 zal standaard voorzien zijn de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem: iOS 4.3. Een aantal van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 4.3 zijn de Nitro Javscript engine die voor een versnelde internetervaring moet zorgen. Ook wordt de werking van de flip-switch aan de zijkant van de iPad aangepast. Met de huidige versie van iOS fungeert deze schakelaar als knop om de iPad op stil te zetten. Vanaf iOS 4.3 kan met deze knop de rotatie van het scherm weer vergrendeld worden, zoals bij de lancering van de eerste iPad het geval was.
iOS 4.3 zal vanaf 11 maart ook te downloaden zijn voor de eerste generatie iPad, en verschillende generaties van de iPhone.
Eerste indrukiPad, maar dan mooier
De hardware van de Apple iPad2 is werkelijk prachtig. Voor de mensen die zich bij de Apple iPad al afvroegen hoe het mogelijk was dat al die techniek in zo'n plat apparaat weggewerkt was: met de iPad2 is dat helemaal een prestatie. Het apparaat is extreem plat, zonder dat de fabrikant concessies heeft gedaan op de belangrijke functies.
Dat de iPad2 sneller is dan de originele iPad was moeilijk vast te stellen. De nieuw gelanceerde applicaties Photobooth, Garageband en iMovie draaiden als een zonnetje, ongetijfeld dankzij de nieuwe processor. Maar om eerlijk te zijn was de originele iPad ook al niet traag. Of er echt snelheidsverschil was, is moeilijk te zeggen na er heel even naar gekeken te hebben.
Toch voelt het gebruik van de iPad2 min of meer hetzelfde als de originele iPad. Er is, op de camera na, weinig functionaliteit toegevoegd. Om het in één zin samen te vatten: de iPad, maar dan mooier.
FeitenSpecificaties Apple iPad 2
- 241.2 x 185.7 x 8.8 mm (hoogte x breedte x diepte)
- 601 gram (WiFi-model) tot 613 gram (3G-model)
- 9.7" capacitive IPS-scherm met ondersteuning voor multi-touch
- resolutie van 1024x768 bij 132 pixels per inch (ppi)

- 1 GHz dual-core Apple A5 processor
- 16GB, 32GB of 64GB opslaggeheugen
- Tot 10 uur gebruikstijd, en 30 dagen stand-by

- Camera achterzijde filmt in HD (720p)
- Camera voorzijde filmt in VGA-resolutie

- Standaard met WiFi; 3G en A-GPS optioneel.
- Bluetooth
- Digitaal kompas
- Gyroscoop met 3 assen
- Versnellingsmeter
- Sensor voor omgevingslicht

- iOS 4.3 is voorgeïnstalleerd

- Verkrijgbaar in zwart en wit
Apple iPad 2 kopen
De Apple iPad 2 is in Nederland te koop vanaf 25 maart. Prijzen van de iPad 2 beginnen bij €499 voor de 16GB wifi-variant. De uitvoering met 3G en GPS aan boord is te koop vanaf €599.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De iPad 2 is dunner dan haar voorganger
Videobellen is mogelijk op de iPad 2