Vakpers: iPad beste product van 2010

Door: redactie-besteproductnl | 8 december 2010 10:36
De Apple iPad is volgens de Nederlandse deskundigen veruit het beste product van 2010. De tablet is daarmee de winnaar geworden van de gouden BesteProductAward 2010.
Microsoft Kinect wint verrassend zilveren BesteProductAward; Nederlandse expertsopnieuw teleurgesteld in prestatie van NokiaDe Apple iPad is door de Nederlandse vakpers met overmacht verkozen tot winnaarvan de BesteProductAwards 2010. De helft van de Nederlandse experts heeft de tabletboven aan hun lijst gezet met beste producten van dit jaar. Apple krijgt, net alsvorig jaar, ook de gouden BesteProductAward als beste merk.

De BesteProductAwards is de jaarlijkse Nederlandse vakpersverkiezing van de besteelektronicaproducten gehouden door consumentenwebsite BesteProduct.nl Aan het onderzoekhebben vijftig journalisten van gerenommeerde tijdschriften en internetsites deelgenomen.Zij kozen vorig jaar ook al een apparaat van Apple als beste product: de Apple iPhone3GS.

In 2009 was het verschil met de concurrentie echter lang niet zo groot als dit jaar.Volgens het merendeel van de deskundigen is de iPad een 'gamechanger', zoals Bright-hoofdredacteurErwin van der Zande het noemt. De iPad, die verkrijgbaar is met wifi en mobiel internet,is een tablet waarop je handig kunt e-mailen en surfen, maar die je ook als e-readerkunt gebruiken. "De iPad heeft de poorten geopend naar een nieuwe manier van computergebruik",vindt Dennis Mons van Sp!ts. "Ook wordt de mediawereld door elkaar geschud."

Het basisidee van een tablet is niet nieuw, maar de uitwerking door Apple heefthet apparaat een enorme impuls gegeven. "Gezien de tablethype die na introductieis ontstaan, mag de iPad een nieuwe mijlpaal in de computergeschiedenis worden genoemd",vindt Elja Trum van fotografieblog Photofacts.

Zilver: Microsoft Kinect
De zilveren BesteProductAward is verrassend voor de Microsoft Kinect, de gameset voor de Xbox 360 waarmee je met je lichaamspellen kunt spelen en geen controller meer nodig hebt. "Innovatie op gaminggebiedmet een nieuwe manier van bedienen die de toekomst heeft", zegt Tonie van Ringelestijn,freelance technologieredacteur van onder meer persbureau GPD en de Wegener-dagbladen.
De bronzen plak gaat naar de HTC Desire HD. Daarmee is het nieuwste toestel van de Taiwanese fabrikant volgens de experts de beste smartphone van 2010. "HTC heeft het helemaal begrepen en weet ons telkens weer te verbazen met nog betere toestellen en een nog betere user interface", zegt Ron Smeets van MobileCowboys.

Slechtste: Toshiba Folio 100 en Nokia
In tegenstelling tot het enthousiasme over de iPad zijn de experts vernietigendover een andere tablet: de Toshiba Folio 100. Die is verkozen tot slechtste product. Pieter Molenaarvan Tweakers.net: "Een Britse retailer heeft het product uit de schappen gehaaldna klachten van consumenten over onder meer de belabberde beeldkwaliteit van hetscherm en het trage reageren op input van het touchscreen. Op de elektronicabeursIFA was dat al duidelijk, maar Toshiba heeft dat product toch zo op de markt gebracht."
Ook de teleurstelling in ’s werelds grootste telefoonproducent Nokia steken experts niet onder stoelen of banken. Ze hadden meer verwacht.Resultaat: Nokia is ook in 2010 weer het slechtste merk. "Reus in de mobiele wereld,maar pakkende innovatie en trendy functionaliteit blijft uit. Nokia moet toekijkenhoe de concurrentie steeds een stap voor blijft", vindt Dennis Hissink van LetsGoDigital.

Top 10
De Top 10 van de BesteProductAwards 2010 luidt:
1. Apple iPad
2. Microsoft Kinect
3. HTC Desire HD
4. Samsung Galaxy S
5. HTC Desire
6. Apple iPhone 4
7. Samsung Galaxy Tab
8. Sony Alpha NEX 5
9. Sony Alpha 55
10. Parrot AR.Drone

Verder lezen

BesteProduct Awards 2010
- BesteProductAward 2010Inleiding
- BesteProductAward 2010Top10
- Beste Product 2010 GoudApple iPad
- Beste Product 2010 ZilverMicrosoft Kinect
- Beste Product 2010 BronsHTC Desire HD
- Slechtste Product 2010Toshiba Folio 100
- Beste Merk 2010Apple
- Slechtste Merk 2010Nokia
- BesteProductAwards 2010Feitjes, weetjes en opvallende zaken
- BesteProductAwards 2010Testverantwoording
- BesteProductAwards 2010Wie werkten mee?

Dit onderzoek kwam tot stand met de deskundigen en experts van vele vaktijdschriften,-websites en programma's in Nederland. Zij gaven in november 2010 hun mening overde beste en slechtste producten van het jaar.